Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Amphora
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Amphora PDF Print E-mail

Bezetting 1970-1975

Wilfred van der Kluft
Hugo van Kuijk
Frans Pastoors
zang/ gitaar
gitaar
gitaar


Biografie

Zaanse folk/wereldmuziek-formatie met Wilfred van der Kluft, Hugo van Kuijk en Frans Pastoors. De groep werd in 1970 in Amsterdam opgericht en bracht akoestische folk/gitaarmuziek met ook Turkse snaar- en percussie-instrumenten als de saz.Amphora gaf in 1974 een legendarisch concert tijdens een popfestival (Vietnam manifestatie 'bouw een school') in de Lindenboomschool in Koog aan de Zaan waarbij het bandgeluid in quadrafonie via vier speakers in alle hoeken van de zaal wordt uitversterkt.


Frans Pastoors verlaat de groep midden jaren zeventig. Van der Kluft en van Kuijk verhuizen definitief naar de Zaanstreek. Amphora wordt daarna versterkt met zangeres Karin ten Cate die heden ten dage een gevierd klassiek zangeres is, met drummer Ab de Jong (kortdurend) en met percussionist/ drummer Cees Zoomer.
Foto linksboven: Cees Zoomer, Wilfred vd Kluft, Karin ten Cate, Hugo van Kuijk.

In 1976 neemt de band veel eigen repertoire op met Karin ten Cate (zang) en Wilfred, Hugo en Cees op diverse instrumenten waaronder de eerste generatie synthesizers. Zoomer: ,,Na het opnemen van een LP die ergens in Groningen zou worden uitgebracht stopte Amphora, de demo tape hebben we nooit meer terug gezien, voor zover ik weet.

Wilfred van der Kluft neemt in de jaren daarna in zijn eigen studio talloze plaatopnamen en demo's op waaronder diverse bands uit de Zaanstreek.


Bovenstaand krantenartikel van journalist Albert Meester verscheen januari 2008 in het NHD na een oproep met foto van Rob Hendriks.


Discografie

Waitin' (for the sun)

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1975
Basf


A - Waitin' (for the sun)
B - Questions

Dutch Rare Folk verzamel-cd

Type
Jaar van uitgave
Label
2CD
2007
Food For Thought


Met de track Waitin' (for the sun)

Amphora trad regelmatig op in Paradiso in Amsterdam en deelde het podium met niet de minsten....

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.