Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Bards, De
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Bards, De PDF Print E-mail

Bezetting 1967-1970

Henk Zijlstra
Co Ackema
Kees Klerk
contrabas/gitaar/ zang
gitaar/ukelele/zang
wasbord/percussie/zang

Biografie

Zaanse 'folksonggroep' welke in maart 1967 werd opgericht door Ko Ackema, Kees Klerk en Henk Zijlstra. Zijlstra en Klerk hebben hiervoor in THE PIRATES gespeeld en willen dan 'geen grote investeringen doen in dure apparatuur'. Het folktrio 'staat met de beide benen op de grond' en kan haar grappen en grollen beter kwijt in een akoestische setting waarbij direkt contact gemaakt wordt met het publiek.

Het eerste optreden is in april 1967 op de Christelijke U.L.O. in Wormerveer.

Vlak daarna in juni speelt de groep in de kantine van Simon de Wit voor een door de ZZBO georganiseerde 'Plus en Min Show (een soort 'Top of Flop'). Een heuse jury beoordeelde de prestaties van de verschillende acts.

De avond werd georganiseerd voor leden van de 'Ducdalf' (vereniging voor lichamelijk gehandicapte en niet gehandicapte jongeren).

De bandnaam luidt dan nog folkgroep 'Zaandam'. In de zomer van 1967 wordt The Bards de nieuwe groepsnaam.

Foto's boven juni 1967. In oktober 1967 speelde The Bards in de New Sounds Clup in Ons huis in Koog aan de zaan samen met The New Sounds. In december 1967 werd er opgetreden in O.J.B. (zie live foto onder)


Krantenartikel links uit Het Vrije Volk 17-02-1968. Artikel rechts uit De Zaanlander van 9-02-1968.

Niet lang daarna komt ex-maat en PIRATE basgitarist Jan Heitlager de groep versterken. Hij vertrekt echter snel weer voor 1 jaar naar de VS om daarna weer terug te keren.

In 1968 verliet Co Ackema tijdelijk de groep om met Fred Ham de opera 'De Godin Mombassa' te schrijven en uit te voeren. De Godin Mombassa, de oude bromfiets van Fred, werd later ceremonieel vanuit Het Kabelgat naar haar graf in Poelenburg gedragen en daar ter aarde besteld. In 1970 trad Co Ackema weer tot The Bards toe. Ook zanger/ gitarist Hans Dekker (zie ook Duo 'Hans en Dirk' ) kwam dat jaar de band versterken.Bezetting 1970-1975

Lineke Jongenelis
Co Ackema
Hans Dekker
Kees Klerk
Henk Zijlstra
Jan Heitlager
zang
gitaar/ banjo da gamba
gitaar
percussie
contrabas/gitaar
contrabas


Begin 1971 wordt De Bards versterkt met zangeres Lineke Jongenelis. In deze bezetting wordt veel opgetreden her en der in de Zaanstreek. De groep is dan zeer populair in de Zaanstreek.

De Bards verschijnen regelmatig in de Zaanse pers. De groep doet in 1971 onder andere een vlammend optreden in buurthuis 'De Brug' in Zaandam.

Jan Heitlager emigreert in 1972 naar de USA. Henk Zijlstra neem de contrabas in de band over. THE BARDS speelden zowel Nederlandstalige als Engelstalige nummers. Optredens waren er voornamelijk in de jongerencentra in de Zaanstreek. Theater De Speeldoos en natuurlijk werd ook Het Makerijtje aangedaan.

Vooral de Vietnam manifestaties in De Lindeboomschool, waar veel Zaanse bands aan het programma bijdroegen,( Matthias de Boer in een glansrol) staan nog in het geheugen van de bandleden gegrift.

De Bards spelen veelal belangenloos op allerlei manifestaties. In 1972 is er interesse van een platenmaatschappij maar het 'contract' wordt niet doorgezet.

De Bards treden meermalen op in 'Folk' café Het Makerijtje in Zaandam

Ook tijdens de 'Hanoi benefiet' in 1973 in de Lindenboomschool is De bards aanwezig. Voorts hieronder een krantinterview en foto uit 1974.

Hans Dekker vertrekt in 1975 naar Groningen en speelt daar in Jawbone, T-Bone Mi-stake met een andere naar het Noorden geëmigreerde Zaankanter: Dirk Stelder, ex Tenderfoot, Fandango. Zie ook Hans Dekker en Dirk Stelder' ) Hans Dekker zou in 1986 ROOTS'66 oprichten een 60's band die tot op heden regelmatig optreed. www.roots66.nl (zie ook popdossier www.netnoord.nl/vankrimpen)

In 1975 trad Wim Wester (ex-HUMICO'S en THE NEW SOUNDS) tot De Bards toe en deze verving Hans Dekker.
Wim Wester verliet de groep in 1978 i.v.m. zijn studie architectuur aan de TH te Delft. Hij zou later het Zaantheater ontwerpen. Wim overleed in 2004.

In 1976 verlaat Lineke Jongenelis de groep i.v.m. haar artsenstudie. Als groep stopte The Bards in 1980 haar bestaan. Henk Zijlstra en Co Ackema spelen heden nog steeds onder de naam Duo Henk & Co.


Discografie/ opnamen:

Er bestaan nog opnames van The Bards, gemaakt door de ZZBO, de Zaanseziekenomroep van destijds.

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.