Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1970 -1979 arrow Preludium
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Preludium PDF Print E-mail
Zaans-Amsterdamse band midden jaren zeventig. Zaankanter Piet Heinis speelde met enkele Amsterdammers. Preludium speelde naast eigen werk ook funk- hardrock- en Santana-nummers. De band trad ook op in de Zaanstreek. Preludium heeft ongeveer vier jaar bestaan.

Piet Heinis: ,,Ik heb Simon Boerke (3e van links, toetsen en trompet) leren kennen bij het Zaandijks Fanfare Corps, waar wij bugle en trompet speelden. Simon zat op de IFKO school in Amsterdam en kende daar Hans van Hagen, de drummer.(3e van rechts) Wij repeteerde toen nog in de oude Zaandijker kerk.

Met z'n drieen hebben we toen meegedaan aan een talentenjacht in krommenie, in Atlantic. We waren ontzettend zenuwachtig, maar behaalde de 4e plaats. Ik was bijvoorbeeld zo zenuwachtig, dat ik alle twee nummers met mijn rug naar het publiek heb gestaan!! Na een tijdje vonden we dat een bassist toch wel noodzakelijk was. Dat werd Frans-Paul La Croix, (helemaal rechts) Hij nam een vriend mee, Tom Siesling. Dit werd onze tweede gitarist.(1e van links). Behalve ik, kwamen de anderen van de IFKO.

Na een tijdje in de kerk te hebben geoefend, kregen we de kans om in de IFKO, op zaterdag te mogen repeteren. In die tijd had ik mijn rijbewijs, en hoefde mijn vader ons niet meer weg te brengen. Ik mocht wel zijn busje lenen. We hadden niet zoveel optredens, maar wel leuke. Dorpshuis van Beets, de eerste keer met z'n drieen en nog toen eens met zijn vijfen.

De echte afgang was een groepen presentatie in Drieluik, Zaandam. Simon moest daar op een orgel spelen dat daar klaar stond. Heel moeilijk om de juist knoppen te vinden! Het duurde een kwartier voordat de eerste toon eruit kwam. Wij hadden onze instrumenten netjes gestemt in de kleedkamer, maar dat bleek een halve noot te laag!!!! We hadden te weinig ervaring om de rust te nemen om dat te herstellen, dus.......Ook leuke optredens waren die van de feestavonden op de IFKO.

We waren zo'n beetje de huis-band geworden. Ik herinner me een optreden in een woonboot op een amsterdamse gracht voor een of andere jeugdstichting. Ook leuk, als er een boot voorbij kwam, moest ik mijn versterker tegen houden, want die ging aan de rol. We hebben 28 April 1977 gespeeld op het koningenfeest in het Kalf en omdat dit aansloeg, ook op het luilakbal in Het Kalf. Tja, we hebben ook een groepenpresentatie in Amsterdam gedaan, georganiseerd door Radio Stad. Maar ja, zoals aan alles kwam ook aan preludium een eind, Tom en Frans-Paul wilden wat anders, en wij hadden de puf niet meer om met z'n drieen opnieuw te beginnen.

Maar het was wel een enorm leuke tijd en we hebben er veel plezier aan beleeft. Simon is nog altijd in de muziek bezig, Hij heeft er zijn beroep van gemaakt. Trompet leraar, dirigent van diverse korpsen en als hobby zingt hij in een close-harmonie zangkoor. Ik zelf luister alleen nog maar naar muziek. De andere jongens zijn we uit het oog verloren'.''

























 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.