Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Cirrus Minor
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Cirrus Minor PDF Print E-mail
Bezetting

Sandor Kleinsma
Nico Arzbach
Ton van Wier
Dick van Wier
Ab de Jong
zang
gitaar
gitaar
basgitaar
drums


Foto v.l.n.r.: Sandor Kleinsma (zang, percussie), Nico Arzbach (gitaar, zang), Ab de Jong (drums), Dick van Wier (bas) en Ton van Wier (gitaar).

Biografie

Nico Arzbach: ,,Deze foto is genomen tijdens een optreden live in de Melkweg (zondag 12 januari 1975).

Dit was mijn eerste band. De groep had eerst een andere naam - Cirrus Minor - maar wel met dezelfde personen. Sandor was een buurjongen van me. Ton en Dick 'neefjes'. Onze beide families waren goed bevriend. Ik leerde Zaandammer Ab de Jong rond 1969 kennen op de Grafische School in Amsterdam. We konden begin jaren zeventig repeteren in Zaandam in Het Kabelgat. We hebben ook korte tijd geoefend in een kelder onder Wastora. Ik ben toen naar Zaandam verhuisd.

Paul Vreeken: ,,De groepsnaam was weliswaar geinspireerd door dat nummer van Pink Floyd, maar ze speelden meer muziek die georienteerd was op de Amerikaanse westcoast. Zo weet ik dat ze "Trilogy For The Masses" speelden van Ford Theatre. De uitvoering van Ford Theatre beslaat 2 plaatkanten, dus dat moet een deel daarvan zijn geweest. Maar ik heb hun uitvoering vele malen vaker gehoord dan die van Ford Theatre. Cirrus Minor repeteerde elke zaterdagmiddag in het Kabelgat in Zaandam. Die zaterdagmiddagen werden mede daardoor druk bezocht, zo druk zelfs dat het Theater regelmatig moest worden gebarricadeerd omdat oefenen anders op een optreden ging lijken.''

De groep veranderde in 1972 haar naam in MANTRA ENERGY. Deze trad onder andere op tijdens een Vietnam manifestatie 1973 in de Lindenboomschool in Koog aan de Zaan en werd korte tijd begeleidt door artiestenmanager Joop Koekkoek.

,,Het was een leuke tijd. We speelden progressieve rock, half-om-half covers en eigen nummers. In ieder geval geen top-40 werk. In het begin nummers van Pink Floyd, later meer symfonisch met stukken van Genesis, Wishbone Ash en Epic Forrest. De bandleden kwamen ook met losse stukjes en ideeŽn die we aan elkaar plakten. Structuur of een duidelijke visie was er nog niet. Op de foto staan we er een beetje vaag bij. We kwamen de Melkweg binnen via mijn vriend Ruud Jacobs. Zijn vader, basgitarist Jan Jacobs, organiseerde wekelijks jamsessies in De Melkweg.''

,,Rond 1977-1978 was het voorbij. Ab ging drummen bij Stampei, de groep met de broers Van der Lubbe. Via Ab, die er korte tijd later weer uitging kwam ik bij Stampei terecht. Ja, en dat was een band die zich uitstekend presenteerde. De manier waarop Huub een zaal kon bespelen en op zijn kop kon zetten. Dat doen we nu nog steeds met De Dijk met veel plezier.
Ab de Jong is helaas overleden. Sandor was een hele goede zanger die na Mantra Energy nog samengewerkt heeft met Nol Sicking en Chiel Pos. Ton en Dick zie ik af en toe nog wel. Beiden zijn evenals Sandor niet doorgegaan in de muziek.

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.