Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1970 -1979 arrow Dutch Rhythm Steel & Show band
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN 2019 - NU actief
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Dutch Rhythm Steel & Show band PDF Print E-mail
Artikel Index
Dutch Rhythm Steel & Show band
Pagina 2
Bekende Zaanse Surinaams-Nederlandse formatie met vele hitsingles jaren zeventig, tachtig, negentig, met ook funky/ soulrepertoire. In de begindagen heet de band nog 'Dutch Rhythm Steel Orchestra'.

De band (zie foto hiernaast rechts, genomen in Poelenburg ) wordt in 1970 opgericht door Silvertone Steel Orchestra leden Adolf J. Tevreden (leider/ steelpan/ percussie) en Bernito E. Riley (steelpan).

De groepsnaam is dan nog Dutch Rhythm Steel Orchestra. De band gebruikt dan nog uitsluitend steelpan's en percussie instrumenten. De band mag van de gemeente Zaandam grstis repeteren in wijkgebouw 'Bijkor' in Poelenburg op vooprwaarde dat er één keer per jaar opgetreden wordt tijdens Koninginnedag.

Manager wordt Joop Koekkoek (zie ook artikel uit De Zaanse Gezinsbode hiernaast links).

De groep treed ander andere op in het Tropeninstituut en op vele feesten in de diverse wijkgebouwtjes in Poelenburg. Behalve Caraibische Funk en soul brengt de groep ook een wervelende Limbo show met dans en vuurvreters.

Tijdens een optreden in bergen (NH) wordt de groep opgemerkt door een Duitse artiestenmanager, K. Hombsch uit Keulen. Deze weet de band al snel te verkopen in Duitsland en aan het buitenland.

In 1970-1971 toert de groep al door Duitsland, Frankrijk, Spanje, België en treedt op tijdens jet-set feesten en in hotels in heel Europa. In maart 1970 is er het eerste optreden voor de nationale Duitse TV. Daarna volgen nog vele TV-optredens.

In het buitenland wordt de groep door de Duitse tourmanager gepresenteerd als een formatie uit Trinidad waardoor hogere gages bedongen kunnen worden. De bandnaam is dan 'Trinidad Oil Company Steelband' (zie foto begin 1971). 'Er mocht alleen Engels gesproken worden.'

De formatie bestaat dan uit 14 personen die dan nog gewoon werken bij een baas. Chauffeur/ invaller (steelpan) en 'vuurvreter' Jan Koster: 'We werden van hot naar haar gestuurd door Joop en de Duitser. Dat kon alleen in het weekeinde. Dus optreden op vrijdag in Hannover, zaterdagmiddag in Düsseldorf en 's avonds in Berlijn. 's Nachts terug.

We reden in twee oude donkere aftandse overvalwagens (bussen), overgenomen van de Duitse politie. In het gangpad stond een grote pan nasi en een camping pit. Daar is toen nog een keer een barse douane officier midden in gaan staan. O, wat werd hij kwaad! '

Begin 1972 wil 'de Duitser' een kleinere band (hogere bonus) en bovendien moet men beroeps worden. Koster en drie andere groepsleden (o.a. Iwan Spier, Rudy Hoever) kiezen dan voor hun gezin en een maatschappelijke carriére.

Er worden nieuwe goede 'pannen' uit Trinidad gekocht door Dolf. Na nog wat wisselingen komen er ook twee musici uit Trinidad (pan speler Benjamin Joseph en percussionist Carl Howard). De band treedt in NL op als 'Dutch Rhythm Steel Orchestra' en in het buitenland als Trinidad Oil Company Steelband' Men treedt dan nog vaker op in Duitsland, Italië, Spanje.

In 1972 wordt in Duitsland de eerste LP 'Limbo for lovers' door platenmaatschappij Basf uitgebracht als 'Trinidad Oil Company Steelband'.

In Nederland wordt nog mondjesmaat opgetreden. In de Zaanstreek steevast voor het thuisfront tijdens de jaarlijkse Poelenburgdag. Foto's hiernaast: Live in winkelcentrum Bloemkorf 1973.

In 1974 wordt de groepsnaam Dutch Rhythm Steel and Show Band. Omdat een aantal groepsleden niet kunnen meedoen met een optreden in België neemt de band een drummer en bassist mee van een bestaand Surinaams rocktrio (drummer Robby Moetjon, basgitarist Robby Hoost en gitarist Humprey Kloof).

Vlak daarna wordt dit funk-rock trio toegevoegd waardoor het orkest nog meer muzikale variatie kan aanbieden. Overal waar de band optreedt vallen publiek en critici als een blok voor de wervelende show en swingende muziek.

In 1974 verwerft de groep een platencontract in Nederland en verschijnt de eerste single 'Down by the river', een compositie van Neil Young. In 1975 verschijnt de eerste Lp 'Soul, Steel & Show.

De overige groepsleden in die jaren zijn Benjamin Joseph (steelpan), Imro Riley (steelpan/ zang), Carl Howard (steelpan/ percussie), Oswald Snip (percussie), Robby Moetjon (drums), Robby Hoost (basgitaar), Humphrey Kloof (sologitaar/ zang), Armanda Colla (zang) en Gustaaf Milzink (zang). Zie ook foto live in theater De Speeldoos.

links: artikel uit De Telegraaf (Jip Goldstein) 1975

De singles 'Down by the river en 'Theme from Shaft worden internationale cult klassiekers. Een sample van het nummer Down by the river wordt 25 jaar later gebruikt door DJ Shadow die er een wereldhit mee scoort.

In de begin jaren zeventig is de groep ook nationaal te horen in een ijsreclame jingle (YT filmpje) van Caraco ijs.

Eind jaren zeventig werkt de DRSSB samen met producer Frank Farian (Boney M). Farian produceert de single 'Ride your pony' (1979) welke onde de naam Original Trinidad Steel Band wordt uitgebracht. Het nummer was een grote hit in Duitsland en DRSSB trad samen met Boney M op tijdens een TV show op de Duitse televisie:

You Tube opname TV show

DRSSB is ook te horen op de Boney-M single 'Gotta go home'. In de videoclip worden beelden van het Duitse TV optreden gemixt. Volgens zoon Steven Tevreden bedacht leider en 'first' steel pan bespeler Dolf Tevreden de melodie van het nummer welke in 2012 als 'Barbara Streisand' ook een grote hit werd voor DJ David Getta.Zie ook hiernaast artikel NHD juli 2013.

Behalve funk- en soulrepertoire (anno 2006 weer helemaal terug via de bijdrage Funky Limbo op de CD Rare Dutch Grooves) grossiert de groep in Nederlandstalige dans- en feestmuziek. De single Januari, Februari wordt een grote hit en er volgen nog meer Nederlandstalige feestnummers. De groep treedt in het buitenland ook op onder de namen Trinidad Oil Company of The Trinidad Steel Band. De band is heden ten dage nog steeds actief.

Door de jaren heen wisselt de groep nogal van samenstelling maar de families Tevreden en Riley blijven alom vertegenwoordigt. Andere groepsleden door de jaren zijn Romano Veldwijk (drums/ zang), Lucien Gorré (gitaar/ zang), Lesley Hoefdraad (zang), Dennis Burke (zang), Eddy Lobo (zang/ clown), August Power (zang), Mitchel Callender (basgitaar), Steven tevreden (steelpan), Stevie B. Riley (steelpan), Kenneth tevreden (drums), Oly Olieberg (basgitaar), Eric Cheuchoi (gitaar), Erwin Bouterse (zang), Ruth Landsheuvel (zang), Glenn Hahn (percussei), Oto Rashe, Henk Wouter (steelpan) en Kenneth Goddard (componist/ steelpan/) ('Mr. Steel').Discografie

Limbo for lovers (als Trinidad Oil Company Steelband)

Type
Jaar van uitgave
Label
album
1972
Basf 2021 600-1 DDown by the river

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1974
Negram 487 NL


A - Down by the river
B - Serenata

Theme from Shaft

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
Negram 2025 NL


A - Theme from Shaft
B - La Paloma/ The Flood

Soul Steel and Show

Type
Jaar van uitgave
Label
album
1975
Negram 104 NL

<

Januari, Februari

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1976
Negram 2175 NL


A - January, february (You Tube opname TOPPOP) ((Opname met Boney M)
B - What you gonna do about it

The calendar song - als 'Trinidad Oil Company'

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1976
Harvest HAR 512 UK


A - The calendar song
B - Mie senie abay

Dance Dance Dance

Type
Jaar van uitgave
Label
album
1976
Negram 145 NL

Dance Dance Dance as 'Trinidad Oil Company'

Type
Jaar van uitgave
Label
album
1976
Emidisc 056-EMD-98 821 D

January, February - als 'Trinidad Oil Company'

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1977
Emidisc 006 EMD 98 740 D


A - The calendar song
B - What Yoy Gonna Do About It

Edison

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1977
Negram 2203 NL


A - Edison
B - Grandfathers clock

Calender Song as 'Trinidad Oil Company'

Type
Jaar van uitgave
Label
album
1977
Harvest ‎– SHSP 4070 UK

Lovely Alouette

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1977
Negram 25775 NL


A - Lovely Alouette
B - Rosalyn

Funky Limbo

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1978
Bovema-Negram 26128 NL


A - Amsterdam
B - Funky limbo

Funky Limbo

Type
Jaar van uitgave
Label
album
1978
Bovema-5626073 NL

Als hier een pot met bonen staat

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1978
Bovema-Negram 26247 NL


A - Als hier een pot met bonen staat (You Tube opname Sterrennet NL)
B - Don't let me be misunderstood (You Tube opname in TV Duitse show met Boney M)

Ride your pony - als 'The Original Trinidad Steel band'

Type
Jaar van uitgave
Label
single, maxi-single
1979
Hansa 100894 D, productie: Frank Farian (Boney M)


A - Ride your pony (You Tube opname Ride your pony in TV Duitse show met Boney M)
B - Discolimbo

Wie wil mijn schoonmama

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1979
Papagayo Paps-9545 NL


A - Wie wil mijn schoonmama
B - Koembo La La

San fernando

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1980
Papagayo Paps-9555 NL


A - San Fernando
B - Stevie

Jopie Jopie Jee

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1980
Papagayo Paps-9559 NL


A - Jopie Jopie Jee (met Jean Keulen)
B - De fiets van Joop Zoetemelk (met Jean Keulen)

Coumbo La La

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1980
Papagayo 45954 NL


A - Coumbo La la
B - Coumbo La la

Sing a happy song

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1980
Philips NL


A - Sing a happy song
B - Martinique

Beautiful Caribean

Type
Jaar van uitgave
Label
album
1980
Philips 6423.410 NL

Bon Surinam

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1980
Marifon 15.898 D


A - Bon Surinam
B - Check out your horoscope

Limbo la la

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1982
Pierrot 3582 NL


A - Limbo la la (met James Lloyd)(You Tube opname Duitse TV - Musikladen
B - Do you want my love (met James Lloyd)

The song I like to sing

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1983
Sky 3915 NL


A - The song I like to sing
B - Don't cry Julie

Bananen

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1986
CNR 145.288 NL


A - Bananen
B - Adelita

De paden op...

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1986
TBS 4443 NL


A - De Paden op..
B - De paden op...(dub)

Sunshine Paradise

Type
Jaar van uitgave
Label
album
1986
Dureco 33.152 NL

January, February (RE)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1989
Corduroy Records ‎– CS 714 NL


A - January, February
B - Carnaval

Dutch Rare Groove - Compilatie CD

Type
Jaar van uitgave
Label
2CD
2005
Supertracks/ Fonos NLTrack: Funky limbo 


 

© 2019 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.