Home arrow Nieuws arrow Laatste Nieuws arrow De voorgeschiedenis van de Zaanse popmuziek: muziekscholen, accordeonbands, duo's, trio's, gitaar
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN 2019 - NU actief
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
De voorgeschiedenis van de Zaanse popmuziek: muziekscholen, accordeonbands, duo's, trio's, gitaar PDF Print E-mail
Wie kan meer vertellen over de Zaanse muziekjaren in de jaren vijftig vlak voor de 'rock and roll' explosie waarna door muzikanten massaal gekozen werd voor de (elektrische)gitaar i.p.v. de accordeon, blokfluit etc..

Was de film 'Rock around the clock' in september 1956 (in de Victoria (nu City) bioscoop in Amsterdam - zie foto hiernaast) de aanleiding voor de doorbraak van de rock and roll naar het grote publiek in Nederland? Werd de film ook in de Zaanstreek gedraaid? In sommige steden was de film verboden of werd deze afgedraaid zonder geluid om 'relletjes' te voorkomen!

En werd er al Rock and Roll gedraaid in havenkroegen in Zaandam of op de radio (en dan met name Elvis Presley en Little Richard). In de VS brak de RnR in 1956 door na het TV-optreden van Elvis Presley in de Ed Sullivan Show.

Onderstaande afbeeldingen laten twee grammofoonplaten uit de jaren vijftig/ zestig zien van de accordeonband 'De Zaankanters' (bezetting: drie accordeons, één drummer). Van de formatie werden twee singles uitgebracht via de Duitse platenmaatschappij Polydor.


Een andere groep in de jaren vijftig was 'De Zaanse Zangers' die Nederlandstalige liedjes bracht in de traditie van Louis Davids. Van deze formatie werd in 1956 een single uitgebracht door Columbia Records.

Onderstaande foto: Accordeonband The Yellow Stars begin jaren zestig gefotografeerd in Westzaan met drummer Rein Vreeling (Wormerveer).

Rein zat tegelijkertijd in THE BABY ROCKERS (1962-1964) en drumde later (1966-1968) bij THE COOPERS.

Foto boven: The Yellow Stars met v.l.n.r. Wim Kruithof, Rein Vreeling, Joke Blom en Harrie Brasser

Accordeonist Wim Rijkhoff was in de jaren vijftig een bekende entertainer in de Zaanstreek. Hij trad onder andere op tijdens feestavonden en dansavonden in het Witte Huisje in Krommenie. Hij speelde jarenlang voor volle zalen en bracht bekende deuntjes, jazzcovers en levensliederen.

Andere Zaanse accordeon- of mondharmonicagroepen waren onder andere de Con Brios (Krommenie), De Adlers (Koog aan de Zaan). De Zaanse muziekscholen en muziekzaken waren broedplaatsen van nieuw Zaans talent en er werden daar vaak 'teenagergroepjes, kinderbands, duo's, trio's etc. gevormd. Zaandam had muziekscholen Rien Waerts en Eshuijs. In Wormerveer bestond de muziekschool Bella Musica van Ger Vreeling en Krommenie had Muziekzaak/ gitaarleraar Ted Heyne.

Zie verder ook (BANDS 1958-1969) : THE SINGING DUTCH BOYS, THE NIJO'S, THE WILOS, THE ELLESCOS, THE HUMICOS, THE TRAVELLING SINGERS, THE ESPRESSOS, THE BLUE STRINGS, TONNY EN Z'N TRIO.

 


 

© 2020 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.