Home arrow Nieuws arrow Laatste Nieuws arrow WIE WEET ER MEER OVER DE BEATFILM 'LEVE HET LEVEN (1966)
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
WIE WEET ER MEER OVER DE BEATFILM 'LEVE HET LEVEN (1966) PDF Print E-mail
Den Haag werd altijd ‘de beatstad’ van Nederland genoemd maar de Zaanstreek was volgens velen het kloppend ‘live’ hart van Nederland! Met de vele grote en kleine zalen en vele actieve concertpromotors was de Zaanstreek een mekka voor alle bekende Nederlandse groepen en de welig tierende Zaanse bands. Ook cruciale buitenlandse bands als The Pretty Things en Pink Floyd werden naar de Zaanstreek gehaald.

Reden genoeg voor ‘la Comparsa’ promotors en Zaankanters Lau Ruyter en Rinie Groot om een ‘beatfilm’ te produceren. De jonge ‘beatgeneratie’ zou worden geportretteerd met als hoofdmoot live muziek. In de populaire zaal De Lindenboom in Koog aan de Zaan zouden op twaalf avonden en middagen een keur aan Nederlandse beatbands gefilmd worden. Prachtige filmfolders met veel namen en artikelen in de pers maar tot nu toe is er geen film gevonden!

De opnamen zouden ook bewerkt worden voor een televisiedocumentaire over ‘de beat’ maar die werd nooit uitgezonden. Zie hier het mysterie van de (beat)film ‘Leve het Leven’.

Diverse speurtochten en navraag bij betrokkenen leert dat de film vooralsnog niet bestaat. Ex-The Teckels zanger Ton de Boer die er ook optrad: ,,Ik heb geen camera gezien!’’ Onduidelijk is of er daadwerkelijk gefilmd is. Jongere broer Nico Ruyter beweerd dat er opnamen zijn gemaakt van Cuby & Blizzards op 15 augustus 1966: ,,Die groep bewoog nul-komma-nul, er was 60 man, en het was een van de eerste optredens van Cuby in ‘het Westen’. Oproepen via het Noord-Hollands Dagblad (zie onder) leverden geen film op evenals navraag bij het archief van de Filmacademie Amsterdam, bij Bram van Splunteren (Zaankanter en o.a. pop tv-maker voor VPRO), een oproep met foto’s op marktplaats en navraag bij Fenno Werkman (grootste film, video poparchief in Nederland).

De enige nog levende ‘betrokkene’ Rinie Groot weet er ‘weinig meer van’: ,,Het is ook zo lang geleden. Wel weet ik dat de film nooit is uitgekomen.'' Onlangs, op zondag 19 oktober j.l. is er nog een oproep gedaan in het KRO radioprogramma ‘Adres onbekend’, vooralsnog zonder resultaat. Dit n.a.v. een beatfilmpresentatie door Frank Dam in oktober 2008 in het mediacentrum/ archief ‘Beeld en Geluid’ in Hilversum.

Het laatste woord is aan basgitarist Emile Rempt van de band Don't Know die ook optrad in de Lindenboom tijdens de 'filmopnamen': ,,Ik was tijdens de opnames van deze film bassist van Don't Know. We hebben destijds in de lindeboom voor deze 'film' gespeeld. Onze manager was destijds Lau Ruyter, vandaar.
Later zijn we na een probleem overgestapt naar manager Pierre Roth, die samen met Peter Schotvanger het geluid van die film zou verzorgen. Van hem destijds wat meer inside info gekregen: de film was volledig fake. Het verhaal gaat dat er niet eens filmtape in de camera zat. Het sterke vermoeden was dat het meer een truc was om bands goedkoop of zelfs voor niets naar de Lindeboom te krijgen!
Overigens was het de eerste keer dat Cuby in de Lindeboom speelde en de - niet eens zoveel aanwezige - toeschouwers volledig plat speelden. ( misschien heeft Rini groot het daarom wel verdrongen).


 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.