Bezetting
Chris Grammer
George Postel
Marcus Plooyer
Reindert Dooves
Gert van Houts
Rob Hendriks
Peter Heise
Eric Wit
|
zang
gitaar/zang
gitaar
gitaar
basgitaar
drums/ percussie
percussie
manager
|
Foto: genomen in de achtertuin bij Rob Hendriks en geinspireerd door de hoes van de Pink Floyd lp 'Ummagumma'
Biografie
Zaanse akoestische folk/ popformatie met eigen repo en covers begin jaren zeventig (1971-1974).
Voorloper is een (school)band met Gert van Houts (gitaar), Paul van der Velde uit Wormer (gitaar), Julius Tuboly (gitaar) en Rob Hendriks (percussie) met een optreden tijdens een klassenavond op het St. Michael College in september 1971. Repetities bij PvdV thuis (waarbij de boxen werden opgeblazen). Het optreden tijdens het schoolfeest in sept. 1971 werd versterkt via oude radio's en mono-versterkertjes met akoestische gitaren en elementen. De nummers 'Back home (Earring), Get back (Beatles) en See me, Feel me (Who) werden gespeeld.
HIGHWAY wordt oktober 1971 opgericht door Zaandammer gitarist George Postel, basgitarist Gert van Houts en drummer Rob Hendriks. De naam werd gekozen van de eerste lp van The Free 'HIGHWAY'.
Het trio houdt zich bezig met lange improvisaties en de bekende drumsolo van In-a-gadda-da-vida met knipperende schemerlamp. In de maanden daarna worden Eric Wit, Peter Heise en Reindert Dooves aan de band toegevoegd. Chris Grammer wordt de zanger.
Legendarisch 'zolderoptreden' in mei 1972 bij P.A. Wit thuis aan de Prins Hendrikkade in Zaandam met Rob's eerste drumstel en geleende elektrische gitaren (Paul en Hans van der Velde) met de nummers 'Dead flowers, 'Summertime blues, 'Hey Joe en de daverende afsluiter en eigen compositie 'Nasty Girl. Op gitaar tevens gastmuzikant Paul van der Velde.
Na de zomer van 1972 schakeld Highway over op akoestische folk-rock met voornamelijk eigen repo en bewerkingen van nummers van The Beatles, George Harrisson, Stones, Dylan, Pete Seeger, Little Feet en CSN&Y. Op 3 januari 1973 wordt een 'professionele opname gemaakt van het eigen nummer 'Mr. Sunshine die als demo naar het (pop)blad Pep gezonden wordt voor een 'talentenjacht. ,Nooit meer iets van gehoord.'
Op 4 februari 1973 wordt de bandnaam gewijzigd in KRYPTON als blijkt - tijdens een popfestival in maart '73 in de Lindenboomschool - dat er al een band Highway (uit Heiloo) bestaat.
Krypton bestaat dan al een tijd uit een hechte vriendenclub die samen gaat 'stappen' en veelvuldig op feesten optrad en met als hoogtepunt een optreden voor een volle zaal in de legendarische Lindenboomschool te Koog aan de Zaan tijdens een schoolfeest van Mavo 'De Bark samen met de toen bekende 'discoteek' The Rowdies Show van Rob Eimers.
foto's boven: Optreden van KRYPTON in de Lindenboomschool 1973.
Eind 1973 wordt organist Jan Schouten aan de groep toegevoegd. Er worden weer opnamen gemaakt van het repertoire. In januari 1974 valt het doek en na een groots afscheidoptreden in mei 1974 in Zaandam valt de groep langzaam uit elkaar door studies en vaste verkeringen.
In 1974-1975 vormen Grammer, Hendriks, Heise en Schouten korte tijd de groep COLUMBUS die met (semi)akoestisch eigen repertoire verder gaat. Enkele optredens op feesten. Later maken Gert van Houts en Eric Wit ook nog korte tijd deel uit van Columbus.
Latere bandjes met musici uit dit gezelschap waren onder andere Andijvie, Buzz Benson, The Gods, The Heatbeat, The Plackband, The Clapband, Ederevo, Max Gasoline et ses Pumps, Gimme your Daughter and the Hands-Off Boys, Squaredogs, De Visite, Gert & De Kornuiten, Shower Power, Fast Food, Jayme Love, Hank en de Hurries, Caramba, Sofa, Zapmachine, M-Projects The Band, Blue Venus en First E.
De band/ vriendenclub hield in de jaren 1972 t/m 1979 een jaarlijkse 'feest en ongein' banddag met ludieke activiteiten. br />
In 1977 werd er een speelfilmpje gemaakt: (link naar You Tube hieronder)
Een dag uit het leven van een TRUNK groep
|