Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1980 -1989 arrow Caramba
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Caramba PDF Print E-mail

website caramba

Zaanse feestband in de periode 1983 - 2009. De groep wordt in 1983 opgericht door de leden van de dan opgeheven rock/reggaeband THE HEARTBEAT. De eerste bezetting bestaat uit drummer Geert Wolvers, basgitarist Gert van Houts, gitaristen Jos Out en Juul Tuboly en ex-Gods/ Heartbeat zanger Jos Bart.

























Foto boven gemaakt ter gelegenheid van een optreden in de Waakzaamheid in december 1987. Locatie het oude oefenkot achter Caf? Batavia in Wormer. Vooraan Jeppe Woudt, toen nog vaste trompettist, later naar New York vertrokken. Achter Jeppe broer Job Woudt als eenmalig gastmuzikant en later vaste trombonist. Helemaal ter linkerzijde Ben Herman ook als eenmalig gastmuzikant en heeft later nog enkele malen meegedaan. Naast Jeppe staan v.l.n.r. Geert Wolvers, Gert van houts, Robert den Breemer Juul Tuboly en Jos Oud. Helemaal ter rechterzijde de toenmalige frontman Jos Bart.

Vanaf 1989 wordt Rob Stam de nieuwe zanger en show-man. Gitarist Juul Tuboly stapt wegens drukke studiowerkzaamheden (Studio 1 in Krommenie) uit de groep. Zijn vervanger wordt gitarist Paul van de Velden (ex-COMMUTERS, KEN I SEE). Daarbij wordt de groep uitgebreidt met een vaste driekoppige blazersectie bestaande uit Robert den Breemer (saxofoon), Job Woudt (trombone) en Paul van der Well (trompet) Later ook met (los-vast)gastmuzikanten (percussie-instrumenten) en achtergrondzangeressen.






























foto v.l.n.r. Job Woudt, Geert Wolvers, Paul vd Velde, Jos Oud, gert van Houts, Robert den Breemer en Paul van der Well. Liggend voor Rob Stam.

Artikel n.a.v. 10-jarig bestaan, bron Noordhollands dagblad van 19-10-1993

Feestband Caramba viert eigen feest in Prinsenhof

ZAANDAM - ? Optreden is voor de leden van de Zaanse feestband Caramba meer dan alleen optreden. "We zijn een avondje uit, maar dan op het podium", verklaart zanger annex showman Rob Stam. Vrijdagavond wordt het voor de zevenmansformatie meer dan een avondje uit. Dan is caf? Het Prinsenhof aan de Zuiddijk in Zaandam gevuld met fans, vrienden en kennissen om het tienjarig bestaan van Caramba te vieren. Tijdens de receptie debuteert het akoestisch trio Take Three uit Wormer met eigen werk. Daarin wordt Stam met zang en gitaren begeleid door de broers Toni en Vincent van der Horst.

Toen de band in 1983 begon, stond Caramba al bol van de ervaring. De leden kenden elkaar van de eveneens Zaanse bands Buzz Benson, The Gods en The Heartbeat. De eerste groep (1973-1977) speelde werk van 'hippe' Amerikaanse (country- )rockgroepen als The Byrds en The Allman Brothers Band. The Gods (1977-1979) en The Heartbeat (1979-1983) bedachten zelf nummers.

De laatste band bracht twee singles uit, waarvan Here They Come (1982) werd geproduceerd door toenmalig Doe Maar bassist en zanger Henny Vrienten. Met dat nummer was de al zieltogende Heartbeat in mei 1983 nog live op de radio, in het Los Vast circus van NCRV's Jan Rietman.

Met Caramba werd weer terug gegrepen naar bekende rock 'n roll uit de jaren vijftig, later uitgebreid met soul en rhythm & blues. Met de komst van Stam in 1989 begon Caramba zich bovendien te ontwikkelen als showband. De Wormer is in het dagelijks leven ambtenaar bij de gemeente Zaanstad, maar toont zich in de horeca een uitstekend zanger en podiumdier van het zuiverste water.

Dat bleek onder meer tijdens een optreden in het Schotse stadje Dumfries. Waar Caramba in augustus 1991 een benefiet optreden deed voor een ziekenhuis, na bemiddeling van een daar woonachtige vakantievriend van saxofonist Robert den Bremer. De op de posters aangekondigde top Dutch roll & soul band James White & Caramba beleefde in Dumfries het hoogtepunt van het tienjarig bestaan.

Vooral Stams creatie James White - ? een hilarische persiflage op een van zijn kleurrijke voorbeelden, James Brown ? - deed de coverband boven de middelmaat uitstijgen. En hoewel hij James White zo'n twee jaar geleden officieel de laatste eer bewees, het alter ego wil maar niet dood. Stam: "Er wordt om gevraagd, man!" Een jaar terug heb ik nog een act gedaan: The return of James, back from Hell. Opkomen op een brancard, zusters er omheen, gewoon grappig. Ik heb die hele uitrusting ook altijd bij me, als het publiek dat nou zo graag wil.... Misschien dat ik 'James' ook vrijdagavond nog laat opdraven. Maar 'ns aan bellen, kijken of ie zin heeft. We maken in ieder geval een mooi podium. Lekker Amerikaans: glitter, glamour, kitsch en vlaggen."

Voor de gelegenheid wordt Caramba vrijdagavond in Prinsenhof ('de vaste basis') in een tiental nummers bijgestaan door gastmusici. Zo wordt de blazerssectie uitgebreid met saxofonist Cees Woud en trompettist Jeppe Woudt, terwijl Stam vocale steun krijgt van de Wormerveers/Molukse cover- band Galaxy: Dinah en Jules Licumahuwa en Nel en John Pical. De broers Guus (dwarsfluit) en Frank Leurs (zang) duiken op in een gedurfde versie van Peter Gabriels' hit Sledgehammer.

Verder komt de historie op de proppen in de persoon van zanger Jos Bart (ex-Buzz Benson, ex-The Gods). Caramba & Co stort zich na de receptie (vanaf 23.00 uur) onder meer op de hits Funky Good Time en I Feel Good van James Brown. Caramba viert vrijdag 22 oktober (23.00 u.) het tienjarig bestaan in caf? Het Prinsenhof. Met medewerking van enkele gastmusici. Organisator, zanger en performer Rob Stam (middenin op de hurken): "We maken een mooi podium met veel glitter, glamour, kitsch en vlaggen."




 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.