Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Eshuijs, Margriet
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Eshuijs, Margriet PDF Print E-mail

website Margriet Eshuijs

De popgroep Lucifer wordt in 1972 opgericht door drummer Hennie Huisman (ex-Marileens, The Bright Stars), basgitarist Dick Buysman (ex-Dizzy man's Band, Singing Dutch Boys) en gitariste 'Pinky' (Brenda) Barthelemy (ex-Names and Faces, Twinkling Stars).
De groep speelt naast eigen werk ook covers van The Beatles, The Peddler en Helen Reddy. In 1972 verschijnt de eerste single 'Morning Sun' in Nederland en in een aantal Europese landen waaronder Portugal. De plaat doet commercieel gezien weinig.

Brenda Barthelemy verlaat Lucifer en vertrekt naar (cabaretgroep) Frits Lambrechts. Haar plaats wordt ingenomen door Margriet Eshuijs (ex-The Bright Stars, Marileens, Equipe Z., The Pearl). De groep pakt alle kansen aan om op te treden: op schepen van de Holland-Amerika lijn en in zalen en nachtclubs in alle uithoeken van Nederland. De groep maakt haar TV-debuut in het Engelse TV-programma Opportunity Knocks.
In de Zaanstreek treedt Lucifer onder andere op in zaal De Lindenboom (school) op 4 maart 1973 tijdens een popfestival met o.a. Fat Eddy en Amphora. Lucifer brengt een gedegen en komische cabaretachtige show met een muzikale glansrol van multi-instumentaliste Margriet Eshuijs. In 1974 verschijnt de tweede single Open Book. Ook deze single wordt geen hit. De band wordt kort daarna versterkt met zanger /percussionist Julio Wilson.

De doorbraak naar het grote publiek komt in april 1975 met de single House For Sale, een nummer geschreven door het Amerikaanse duo Sklerov/Lloyd en geproduceerd en gearrangeerd door Hans Vermeulen.
In augustus scoort de band opnieuw met Scarlet Lady en in november met de single I Can See The Sun In Late December, allen producties van Vermeulen. Het debuutalbum As We Are verschijnt en bereikt de gouden status.Gitarist Job Netten (ex-George baker Selection) komt de band versterken. Lucifer doet in februari 1976 mee aan het Nationaal Songfestival met het liedje Someone Is Waiting For You. De strijkersarrangementen zijn van Dick Bakker. Hans Vermeulen be?indigt de succesvolle samenwerking met Lucifer na een conflict met platenmaatschappij Bovema-Negram. Aan het eind van het jaar besluit de band tot een vrij forse bezettingswisseling. Henny Huisman, Julio Wilson en Job Netten vormen hun eigen band MATCH. Ze worden vervangen door gitarist Ferd Berger en drummer Jan Pijnenburg.

In 1977 verschijnt de door Eshuijs geschreven single Self Pity, die in juli een hit wordt. Het album 'Margriet' verschijnt, geproduceerd en gearrangeerd door Thijs van Leer, maar gooit in commercieel en artistiek opzicht geen hoge ogen. Bassist Dick Buysman verlaat de groep en begint een eigen bedrijfje in geluidsappatuur. De groep ondergaat een derde gedaanteverwisseling. Omdat de 'hype' voorbij is en er (te) weinig optredens zijn wordt Lucifer in 1978 opgeheven. Margriet: ,,Ik was zwanger en had heel veel studio werk, mocht muziek schrijven voor een toneelstuk en koos ervoor om even te stoppen met op te treden en om te kleden tussen de biervaten. Kort na de geboorte van Boy ( januari 1979) heb ik in een bandje gespeeld (TABASCO BRAND) met Bart Fermie, Nol Sicking, Jan Visser, Chiel Pos en vele andere te gekke Zaanse muzikanten. Spelend met Tabasco brand op een feestje voor platenmaatschappij CBS werd ik herontdekt en kreeg een solo contract. Ik vond het niet fair om onder de naam Lucifer verder te gaan en ben overnieuw begonnen en heb mijn eigen naamsbekendheid opgebouwd.''

Er verschijnen in de periode 1978-1980 vijf solo-singles en de solo-LP 'On the move again' met producer Tom Salisbury en enkele Amerikaanse studiomuzikanten. Voor deze plaat ontvangt de zangeres een Edison en de Pall Mal Exportprijs maar omdat het album geen hitsingle bevat, vallen de verkoopresultaten nogal tegen. Daarnaast profileert Margriet zich ook als rockzangeres. Haar muziek wordt echter niet of nauwelijks op de radio gedraaid. ,,On the move again was de aanzet tot de oprichting van de Margriet Eshuijs band. En die was heel succesvol. (Black Pearl is weer gestegen in de top 2000.) Succes is een relatief begrip. De Eshuijs band heeft met zijn te gekke live reputatie de bodem voor mijn verdere carri?re gelegd. We speelden 3 keer in de week alle jeugdcentra en festivals plat, kregen 2 Edisons en stonden 2 keer op Parkpop.''


Discografie singles en albums

Morning sun

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1972
Negram NG 313 NL


A - Morning sun
B - Friends

Open book

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1974
EMI 25.007 NL


A - Open book
B - Dreams

House for sale

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
EMI 25.063 NL


A - House for sale
B - My dream world

Scarlet lady

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
EMI 25.317 NL


A - Scarlet lady
B - Love

As we are

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1975
EMI 25293 NL

I can see the sun in late december

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
EMI 25.336 NL


A - I can see the sun in late december
B - Mister professional

Someone is waitin' for you

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1976
EMI 25.372 NL


A - Someone is waitin' for you
B - Contest

Love is blind

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1976
EMI 25.546 NL


A - Love is blind
B - The best kept secret

Zing je moerstaal - Diversen

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1976
Coll. propaganda boek NL


Met de track 'Fred' door LuciferSelfpity

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1977
EMI 25.591 NL


A - Selfpity
B - Playing and playing

Margriet

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1977
EMI 25655 NL

Margriet Eshuijs & Lucifer - Best of

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1979
MFP 58260 NL

Een vrouw als Eva

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1979
CBS 7036 NL


A - Doelloos
B - Liliane

You're my sun

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1979
CBS 7344 NL


A - You're my sun
B - Edie

On the move again

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1979
CBS 83959 NL

On the move again

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1979
CBS 7837 NL


A - On the move again
B - Window of love

I could never leave you

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1980
CBS 8196 NL


A - I could never leave you
B - Street walking woman

S.O.S.

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1980
CBS 9404 NL


A - S.O.S.
B - Beautiful loser

bronnen: Website NPI en eigen archief.

Zie verder MARGRIET ESHUIJS (BAND) tijdvakken 1980-1990, 1990-1999, 2000-2007

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.