Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1970 -1979 arrow Stampei
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Stampei PDF Print E-mail

Foto boven: Een vroege bezetting van Stampei met v.l.n.r. Ab de Jong (percussie), Ruud Musman (saxen), Huub van der Lubbe (zang), Marjan Zegers + Annemarie van Maanen + Jolien van der Mee (De Vriendinnen), Hans van der Lubbe (basgitaar), Peter Kuit (trompet), Johan Duin (drums) en Bert Stelder (zang, gitaar).

Zaanse Nederlandstalige pop/funkformatie, voorloper van De Dijk. Stampei komt aanvankelijk grotendeels voort uit de band TENDERFOOT (dat was een rootsrock en countryrockcoverband op scholengemeenschap St. Michael College in Zaandam 1970-1975).

Stampei werd eind 1975 opgericht. Huub en Hans van der Lubbe, Bert Stelder en (later) gitarist Nico Arzbach spelen in deze band voor het eerst samen en doen dat tegenwoordig in De Dijk nog steeds. Gitarist Bert Stelder (Tenderfoot, Stampei) verliet De Dijk na het tweede album in 1983.

Foto bij artikel in OOR (oktober 1980) rechts met v.l.n.r. Ruud Musman (sax), Bert Stelder (gitaar), Hans van der Lubbe (bas), Huub van der Lubbe (zang), Harald van der Lubbe (i.p.v. Paul Lagaay - drums), Joan Boeke (trompet), Nico Arzbach (gitaar) en Mark Timmer ( trombone).

Rond 1975 begon Huub met vertalingen naar het Nederlands van R&R nummers. Later ook eigen liedjes. Met blazersectie, funky repertoire en Nederlandstalige teksten valt Stampei op in de Zaanstreek tijdens een optreden in jongerencentrum het Drieluik in Zaandam.

De band wordt uitgenodigd door Vara's Popkrant voor een studiosessie en treedt daarna ook live op op lokatie in het Vondelpark in Vara's tv-programma 'Popkaravaan.

Via platenmaatschappij EMI (Negram) wordt in 1979 de single 'Blij dat het morgen maandag is' uitgebracht. Vanwege het pittige taalgebruik (strakke broeken, pik vooruit') werd de single geboycot door Veronica en de NCRV. Eind 1980 werd Stampei ontbonden. Het afscheidsoptreden werd gehouden in het inmiddels gesloopte Pieter Schoen complex met in het voorprogramma Roberto Jacketti and the Scooters.

Begin 1981 richten Huub en Hans vd Lubbe, Nico Arzbach en Bert Stelder de nieuwe Nederlandstalige rockformatie De Dijk op. Genoemd naar de Zeedijk in Amsterdam. Nico Arzbach was in de begindagen de drummer. De Dijk legde zich toe op compact Nederlandstalig rockrepertoire in een bezetting zonder blazersectie met pittige directe teksten.


Discografie

Blij dat het morgen maandag is

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1979
Bovema-Negram 26377


A - Blij dat het morgen maandag is
B - Het valt allemaal niet meeNa een oproep met foto (helemaal bovenaan) uit het archief van Joop Koekkoek verscheen onderstaand artikel van journalist Albert Meester in het NHD van maart 2008.

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.