Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1970 -1979 arrow Tenderfoot
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN 2019 - NU actief
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Tenderfoot PDF Print E-mail
Zaanse country/ rock formatie 1970-1975, later Stampei, De Dijk

Bezetting

Huub vd Lubbe
Hans vd Lubbe
Bert Stelder
Dirk Stelder
Erik Schots
Johan Duyn
zang/basgitaar
basgitaar/mandoline/viool
slaggitaar
sologitaar/banjo
piano
drums

Foto v.l.n.r. boven Huub, Johan en Erik; onder Dirk, Bert en Hans.


Biografie

Zaanse formatie voortgekomen uit de legendarische 10-koppige schoolband St. Michael's Pride Soul Incorporation met onder andere Huub en Hans van der Lubbe, Dirk Stelder en Nol Sicking (piano) die enkele optredens op het St. Michaël College deed. Toen Nol Sicking in 1970 in dienst moest werd Erik Schots als nieuwe toetsenist aangetrokken en werd samen met slaggitarist Bert Stelder de schoolband Tenderfoot gevormd.

Hans Dekker (welke als gastmuzikant meeging naar Joegoslavié): ,, De band wisselde tijdens optredens country rock en bluegrass af naar een model van de destijds populaire bands The Band, The Byrds, Country Gazette, The Flying Burrito Brothers en The Eagles.

Van deze groepen werd repertoire gespeeld. Er werd een begin gemaakt met Nederlandstalig repertoire door vertalingen van Huub v.d. Lubbe van bekende R&R nummers.'' Tenderfoot bracht ook eigen repertoire hetgeen 1/3 deel van het totaal uitmaakte.

Eric Schots: ,,We hebben in de periode 1970-1975 veel opgetreden. In de Zaanstreek, Noord-Holland maar ook in zalen als Paradiso en De Melkweg.

In 1975 liep het langzaam af met de band doordat onze wegen zich splitsten door studie buiten de Zaanstreek, werk, carrières, trouwerijen en verkeringen.''

Geluidstechnicus en chauffeur Jaap Booy kocht in 1974 een grote bandbus. Tenderfoot deed in de zomer van 1974 een vakantie 'tournee' door voormalig Joegoslavië in de bezetting met Huub en Hans van der Lubbe, Dirk Stelder, Hans Dekker (slaggitaar, als vervanger van Bert Stelder en Erik Schots die niet mee konden) en Johan Duyn. Zie ook foto's hieronder.

Daarnaast organiseerden groepsleden van Tenderfoot en De Bards een jaarlijks feest waarbij men samen optrad als 'Barrevoets'. Zie ook BARREVOETS

In maart 1975 treedt de band op in het Drieluik vlak nadat een talentenjacht werd gewonnen in de Lindenboomschool.

In 1976 verhuisde Dirk Stelder naar Groningen voor zijn studie en verdere muzikale loopbaan. ( Gronings Poparchief Dirk Stelder ).

Dirk Stelder en Hans Dekker vormen ook enige jaren het folkduo Jawbone.

Stelder is ook actief met Fandango en als Dirk Stelder Band. In 2012 brengt hij nog een solo cd uit.

De broers van der Lubbe en Bert Stelder duiken later op in Stampei en De Dijk.

Nol Sicking ontwikkelt zich tot 'jazzrock' musicus en bevlogen stimulator van jong Zaans pop- en jazztalent.

Dirk Stelder meldt op zijn eigen website januari 2008: ,,Met mijn broer Bert Stelder en anderen worden "The Grievous Stelder Brothers" gelanceerd, waarmee wij enkele Gram Parsons Tribute concerten zullen doen.''

Op 9 februari 2008 treedt de groep op in Filmtheater De Fabriek in Zaandam! Foto boven: Bert en Dirk.

In mei 2017 komt Dirk Stelder veel te vroeg te overlijden.

Bovenstaand artikel verscheen in februari 2008 in het NHD. Journalist Albert Meester tekende de reacties op na een oproep met foto van Rob Hendriks.

Bijlage

Friedensdorf-festival

Hans Dekker: ,,Hier een toegangskaart voor het Friedensdorf-festival op 17 februari 1973 in ‘Het Lichtschip’ aan de Twiskeweg. U ziet hier een door de Gemeente Zaandam afgestempeld, genummerde entreekaart 722. In deze periode was het nog zo dat organisatoren van evenementen zich met hun (rollen) toegangskaarten bij de balie van de Gemeente dienden te melden. Een welwillende gemeenteambtenaar werd dan, natuurlijk op een door hem vooraf afgesproken tijd, bereid gevonden, in het belang van die gemeente, elk kaartje afzonderlijk van een gemeente stempel te voorzien. Dit alles opdat de Gemeente er financieel niet bij in zou schieten (Brandweer!). Zo vermaakten gemeenteambtenaren, zaaleigenaren en organisatoren elkaar. Zo heette deze heffing ook 'Vermakelijkheidsbelasting'.''

Herman Erbé (van het Folkduo) zou later bekend worden als de helft van Circus Custers. ( www.hetgemaal.nl)

 


 

© 2020 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.