Home arrow Zalen/ podia - archief arrow 1980 -1989 arrow Burcht, De Theater - Zaandam
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Burcht, De Theater - Zaandam PDF Print E-mail
Podium/ theater op de begane grond van het voormalige gemeentehuis van Zaandam. Na de tweede renovatie wilde de gemeente het pand begin jaren negentig een culturele bestemming geven: kleinschalige concerten, theatervoorstellingen, cabaret, literatuur etc.. Vanaf 1990 tot 200? bestond Theater De Burcht.

De Stichting 'Jazz in de Burcht' (voorheen tLab, daarna New Dutch Swing, Jazz in Serah en heden 'Jazz Inverdan') organiseerde er de legendarische eigentijdse jazzconcerten gedurende acht seizoenen. Dramaturg/ organisator Rob Vos legt er de basis van de 'open-podium' avonden welke tegenwoordig het rondreizende 'De Rotonde' vormen met een mengeling van muziek, klassiek, dans, cabaret, poezie etc..

Rob Sipma organiseerde in Theater De Burcht een serie theatervoorstellingen met ook muzikale bijdragen van interessante muzikanten als Bert Stelder (ex- De Dijk), Bennie Rozema (ex van alles), Ruben Hoeke, Niels Schutte, Fred van Gelderen, Stan Vreeken etc.

Het zaaltje is ook een tijdje 'een vestzaktheater, onder de hoede van 'grote broer' het Zaantheater die er kindervoorstellingen en stand-up comedy programmeerde. Gaandeweg verliest de cultuur het van de commercie. Theater De Burcht blijkt 'cultureel' niet exploitabel (zonder subsidie) en is verworden tot een sjieke feestzaal voor bruiloften, partijen en bedrijfsfeesten.

Het rijksmonument 'De Burcht' in Zaandam is in 1972 gerestaureerd in opdracht van de gemeentelijke woningstichting CWB. Op de begane grond werd, als vervanging van kijkschuur/pakhuis 'De Lelie' (dependance van Theater De Speeldoos in de 70's en 80's) op de Zaanse Schans, een 'vestzaktheater' gevestigd naast het op 11 december 1998 geopende Zaantheater. Verder zijn er een aantal kantoren en woningen in het pand gesitueerd.

Aan de voorzijde van het pand is een monumentale entree gelegen die uitkomt in de foyer. Het is sinds 1997 weer mogelijk om huwelijken in de Burcht te laten voltrekken. De theaterzaal van De Burcht wordt verder verhuurd voor symposia en vergaderingen.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.