Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Humico's, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Humico's, The PDF Print E-mail

Bezetting 1961

Michiel Pos
Hugo Pos
Co Pos
gitaar
accordeon
drums

Biografie

Zaanse 'kinderpopband' welke in augustus 1961 werd opgericht door de broers Hugo Pos (accordeon), Michiel (Chiel) Pos (gitaar) en Co Pos (slagwerk). Aanleiding was een spontaan optreden tijdens een vakantie in Limburg. Daarna werd het trio steeds vaker gevraagd.

De Heer Vonk wierp zich op als begeleider en nam de band onder zijn hoede samen met de eveneens jeugdige Zaanse formatie THE BLUE ROCKING STRINGS met onder andere Ruud Meijns en Jan Abbing (Later The Devotions) en Jan Krook (later Rocking Idolaters) in de gelederen.

Via donateurs die de band financieel steunden konden de jongens stukje bij beetje instrumenten en apparatuur kopen. Zie ook een van de halfjaarlijkse nieuwsbrieven hieronder. The Humico's traden een paar keer op voor de kindervereniging en in bejaardenhuizen waar de piepjonge act veel succes en vertedering oogste. De bandnaam werd in het begin nog met een 'K' aan het eind geschreven. Later werd het 'Humico's

Bezetting 1962

Michiel Pos
Wim Wester
Hugo Pos
Co Pos
zang/ basgitaar
gitaar
accordeon/ orgel
drums/ zang

Buurtvriendje Wim Wester (gitaar) trad in november 1961 tot de band. Het viertal treedt onder meer op tijdens schoolfeesten op de U.L.O. aan de Vlielandstraat in Zaandam. Zie foto onder, februari 1962 tijdens 'Cotton song'

Inmiddels had Co zijn eerste drumstel bij elkaar en bespeelde Wim Wester de elektrische gitaar. Chiel Pos bleef 'spaans gitaar' studeren en speelde nu op een éénsnarige 'theekistbas' (zie foto boven). Alle instrumenten werden versterkt over één kleine box met amper 20 watt vermogen.

De groep bracht Nederlandstalige 'klassiekers', nummers uit de hitparade en gaandeweg ook eigen nummers ('improvisaties') waarvan 'Leve Anton Geesink' ten tijde van de Olympische Spelen 1964 één van de eersten is, gecomponeerd door Chiel.

Frits Boddeman werd in 1964 de geluidstechnicus van de groep. ,,Frits heeft een electrotechnische knobbel. Hij bouwde zelf een kastje met alle nieuwe snufjes op het gebied van geluidseffect en voorzien van talloze knopjes en lichtjes.''

Chiel Pos speelde sinds januari op een echte contrabas en vanaf 1964 ook op de saxofoon. Wim hanteerde de bas wanneer Chiel op de sax speelde. Intussen trad de band vaak op tijdens de ULO schoolfeesten (zie foto hieronder uit 1963 met 'Johnny Halliday - act van Co)

en tijdens een examenfeest op 10 juli 1964 in gebouw Christelijke Belangen (zie foto onder). In augustus 1964 is de 'geluidsapparatuur op 50 watt gebracht' en beschikte de band over drie microfoons en twee chromatische mondharmonica's voor 'nieuwe geluiden'.

De Humico's namen eind 1964 deel aan een talentenjacht georganiseerd door 'Ons Huis' Wormerveer en gehouden in De Jonge Prins in Wormerveer. Zie ook krantenverslagje hieronder.In 1965 kon Hugo eindelijk een elektronisch orgel, de Philicorda (ontwikkeld door Philips), aanschaffen. De band trad op in het R.K. verenigingsgebouw tijdens het jaarlijkse grote schoolfeest (zie foto's). ,,Het kleine groepje met drie broers is uitgegroeid tot een volledige beatband met vele instrumenten en eigen geluidsapparatuur.''

In november komt de band in contact met Hans Versnel, een Zaanse entertainer uit Wormerveer, die zelf een Tommy-Cooper act deed. Hij wierp zich in november 1965 op als coach/ begeleider. Versnel kwam met de 'modieuze beatnaam' THE NEW SOUNDS. Dat werd in november 1965 na vier jaar Humico's de nieuwe naam van de band.

foto's boven: Optreden in 'De Bond' 1965 en helemaal rechts Michiel in actie bij 'Quo Vadis 1965.

foto's: tekening door Atze Wester en foto's tijdens 'tuinfeest'.

In december 1965 startte de groep een eigen 'club' in een barak achter Ons Huis in Koog aan de Zaan. Deze barak werd ingericht als de New Sounds Club. Daar werden vanaf begin 1966 bevriende Zaanse bands uitgenodigd om te komen spelen waaronder The Baby Rockers die kort daarvoor ook hun naam hadden verandert in THE TRUMPS.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.