Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Dominic Savio Gits
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Dominic Savio Gits PDF Print E-mail

Bezetting 1977-1978

Chiel Pos
Jan Visser
Gerhard Jeltes
saxofoon/ gitaar/ zang
basgitaar/ zang
drums

Biografie

Zaanse rock- funk- en latin rockformatie in de periode 1977-1978. Eind 1976 opgericht als trio door Pos, Visser en Jeltes. Het trio kwam via Chiel Pos in contact met producer/ geluidstechnicus John Deeh die in Zwanenburg zojuist een ultramoderne studio had ingericht met meersporentechniek. Deeh: ,,Er werd begonnen aan een maandenlang durend project met Chiel Pos, Gerard Jeltes en Jan (Little Green Bag) Visser. De tapes van 'Toads and Tadpoles' werden 'verkocht' aan CNR.''

De maatschappij was erg enthousiast. De nieuwe groep nam in de Morgan Studio's in Brussel 4 nummers op welke op twee singles zouden verschijnen. Onder de naam 'Dominique Savio Gits', verscheen begin 1978 de single I need it, op de b-kant To be loved. later in 1978 werd onder de naam Tabasco Brand de single Arhus Forest uitgebracht met op de b-kant het monumentale Meanwhile.

Chiel Pos verteld hoe de groepsnaam tot stand kwam: ,,We reden op een snelweg in België naar de Morgan studio hadden nog geen vaste groepsnaam. Voor ons reed een busje met daarop 'Dominic Savio Gits'. Dat leek ons een prachtige groepsnaam. Pas veel later kwamen wij erachter dat Dominic Savio de naam van een gesticht in het plaatsje Gits was. Later hebben we de groepsnaam veranderd in Tabasco Brand.''

Gerhard Jeltes: ,,Wij hebben ook nog in Gits opgetreden. De leiding van het gesticht hoorde van onze single en heeft ons uitgenodigd.''Vanaf halverwege 1978 dus als TABASCO BRAND met extra muzikanten Rens Berkemeijer (korte tijd gitaar), Bart Fermie (percussie) Nol Sicking (toetsen), Fred Berkemeijer (gitaar) en vanaf voorjaar 1979 ook met Margriet Eshuijs (zang). Jeltes: ,,Margriet Eshuis heeft nooit officieel in de band gezeten; wij hebben een aantal dubbelconcerten gegeven: voor de pauze haar repertoire en daarna ons eigen repertoire. Bart Fermie was ook één van de leadzangers en componisten van de band en hij en ik gingen later o.a. in Batida spelen. Tegenwoordig geven wij beiden les aan het Conservatorium van Amsterdam.''

Tabasco Brand speelde onder meer in Het Drieluik in Zaandam en het Witte Huisje in Krommenie. De eerdere opnamen van 'Brussel' werden gebruikt voor de 'tweede' single onder de naam Tabasco Brand: Arhus forest/Meanwhile (CNR 141471 - 1978).

Een dubbelconcert van de groep samen met Margriet Eshuijs tijdens een feest leidde tot een nieuw platencontract voor Margriet Eshuijs. Het professioneel opgezette Tabasco Brand viel uit elkaar. Sicking startte met de befaamde jazzworkshops en speelde (met oud musici van Tabasco Brand) in een aantal nieuwe (fusion)formaties.

Jan Visser maakte na Tabasco Brand een aantal goede huisdemo's met zanger/ percussionist Bart Fermie en speelde in diverse fusionformaties met o.a. Nol Sicking waaronder in Lafitte.

In 1980 startte Chiel Pos een eigen studio: 'Soundpos'. Hij speelde in de jaren negentig lange tijd in de band van Rob Hoeke over de hele wereld en na het overlijden van Hoeke incidenteel nu nog in de André Valkering Boogie and Bluesband.

(Groninger) Gerhard Jeltes maakt vanaf 1992 deel uit van de band van Cor bakker en is veelvuldig op TV en op de podia met de shows van Paul de Leeuw. De laatste vier jaar deelt hij deze job met drummer Marcel Seriese.

website Soundpos


Discografie

I need it

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1978
CNR 141.448 NL


A - I need it
B - To be loved
 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.