Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Flintstones, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Flintstones, The PDF Print E-mail

Bezetting

Rinus Hamersma
John Friedrichs
Niek de Jong
Ton Kerssens
sologitaar
slaggitaar
basgitaar
drums


Biografie

‘Dans- en showorkest’ The Flintstones werd eind 1961 opgericht door de Assendelvers Niek de Jong (basgitaar) en Ton Kerssens (drums) samen met slaggitarist Johan Friedrichs uit Koog aan de Zaan en sologitarist Rinus Hamersma uit Amsterdam-Noord. De groepsnaam was vernoemd naar de destijds populaire Amerikaanse tekenfilmserie. Deze speelde in het stenen tijdperk waarbij de figuren ‘berenvellen’ droegen.

De band hield wel van ‘een beetje show’ en kwam in ‘Flintstones-kledij’ het podium op om zich na een kwartier snel te verkleden met strikjes tot keurige jongens. The Flintstones bracht vooral instrumentale gitaarnummers van The Shadows zoals veel Zaanse bandjes in die tijd. Met extra zanger Peter Nota werd er ook vocaal ‘top veertig werk’ uit de periode begin jaren zestig vertolkt. De groep was vooral populair in Noord-Holland en had zelfs te maken met ‘gillende meiden’. In de weekeinden werd er drie keer opgetreden. Daarnaast won de band ook diverse talentenjachten.

Rinus Hamersma: ‘Muzikaal-technisch gezien begonnen we met niets en na zes weken trad de band al op tijdens een talentenavond bij Vreeling waar we dus nog lang niet mee konden doen met de besten, zoals The Twinkling Stars. Maar na een tijdje werden we beter en kregen we contracten van zowel Organisatiebureau Nederland (Kesselaar, Wormerveer) als Bureau Ben Essing (Alkmaar). Optredens door heel Nederland. Een half jaar spelen in Tropicana in Wijk aan Zee. Pius-X in Volendam. Noord-Holland, heel Nederland tot Duitsland aan toe. We zijn overal wel geweest. Ik kon een mooie Fender gitaar aanschaffen. Die kostte destijds 2100 gulden, een enorm bedrag.

Ook hele leuke optredens tijdens de vakantieperiode in Beekbergen. Daar speelden we de zaal plat! We kregen er een paar tientjes voor. ’s Avonds haalden we dan heerlijke frikandellen uit de automatiek. De exploitant was zo blij met de band dat hij ons mee naar beneden nam, een hele goede fles wijn opentrok, en met ons samen nuttigde.

En heel veel talentenjachten. We wonnen vaak. Na het optreden tijdens een concours in Loosdrecht nodigde Phonogram de band uit om een plaatje te maken. We zouden 1 cent ‘royalty’ per verkocht exemplaar krijgen. Dat hebben we dus niet doorgezet. Ik had een mooi eigen nummer geschreven. Op hetzelfde concours was iemand van het radioprogramma ‘Tussen 10+ en 20-‘ van Co de Kloet. Die wilde het lied opnemen voor de radio. Naderhand klonk mijn liedje in de uitzending gespeeld door een andere band. Gewoon gejat dus! We kwamen er achter dat de business ook heel gemeen kon zijn. Daar hadden we meteen genoeg van.

Maar we hebben ook leuke radio-optredens gedaan bij tienerprogramma’s als ‘Jeugdland’ en ‘Minjon’. En de band is te horen in een film over Assendelft in de jaren 1963-1964.’ The Flintstones had ook een eigen studio. Rinus: ‘Een oefenruimte beplakt met geluiddempende ‘eierendozen’. Daar konden we simpele opnamen maken met een bandrecorder. De zoon van onze drummer Ton Kerssens heeft oude opnamen van The Flintstones op twee cd’s overgezet!’

Na een bandconcours in Amsterdam werden we benaderd door organist Nic Grandiek. Of we de kerkdienst in de HH. Martelaren van Gorcum Kerk in Koog-Zaandijk wilden opluisteren. ‘Jullie jongens zingen zo mooi’. In feite de allereerste 'beatmis' met een teenagerband. We speelden tijdens de ‘stille periodes’ samen met het koor ‘Ave Maria’ maar ook ‘La Comparsa’ van de Maskers. Dat deden we ook in de Sint Odulphuskerk in Assendelft en in de Heilige Petruskerk in Krommenie aan de Snuiverstraat. Tijdens de ‘concentratie’ stond daar een oud mannetje met de rug naar het altaar te luisteren. Daarna werden we door Henry Arends gevraagd om samen met het Noord-Hollands Filharmonisch Orkest op te treden in Haarlem. Door een verkeersongeluk waarbij mijn been op meerdere plaatsen was gebroken kon dat niet doorgaan.

The Flintstones bleef een amateur band die veel optrad. Halverwege de jaren zestig viel het doek.

Zie ook afbeelding met bezetting en onderaan artikel uit het NHD over The Flintstones























































































 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.