Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Fat Eddy Band
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Fat Eddy Band PDF Print E-mail

website FAT EDDY BAND anno 2011

Zaanse funk discogroep waarvan in 1979 de eerste van vier singles werd uitgebracht. In de periode 1981-1982 drie (maxi)singles via het 'grote Polydorlabel en een TV-optreden in Veronica's Countdown'. Zangeres Bernadette Kraakman verlaat eind 1982 de band voor een solocarrière (drie singles) en nam in 1983 voor Nederland deel aan het Eurovisie Songfestival. Fat Eddy Band bestond 10 jaar. De groep ontwikkelde zich in de beginperiode 1972-1979 van 'hippieband' via vele bezettingswisselingen tot een meer commerciële act en was ook korte tijd de begeleidingsband van Margriet Eshuijs.

Bezetting 1972

Lodik de Jong
Lucas "Cees' de Jong
Martin Boon
Gerrit Talsma
zang/sologitaar
sologitaar/zang
basgitaar
drums/zang

Foto v.l.n.r. boven Cees en Martin, onder Gerrit en Lodik.

Biografie

Zaanse funkrock/popformatie. De formatie wordt begin jaren zeventig opgericht onder de naam Fat Eddy. Drummer Gerrit Talsma staat aan de wieg van de formatie: ,,De Fat Eddy Band is voort gekomen uit een al bestaand bandje wat elke zaterdag middag repteerde in Poelenburg.

Een naam hadden we nog niet. De groepsleden waren Martin Boon op bas, Karel Severijnse op gitaar en Gerrit Talsma op drums. Op een zaterdag kwam sologitarist/ zanger Lodik de Jong langs en wilde wel met ons wat spelen. Later kwam ook z'n broer gitarist Cees erbij. De toon was gezet, elke zaterdag zat ons oefenhok in Poelenburg vol met hippies.

Lodik bedacht op een avond de naam FAT EDDY wat ik een rare naam vond maar jaren later ben ik er trots op in de Fat Eddy Band te hebben gespeeld. Lodik is overleden eind 1972 (november) en Martin in 2000.''

Voordat Lodik de Jong toetrad tot Fat Eddy speelde hij al 'professioneel' in een bandje samen met onder andere basgitarist Miele Loa (zie later).

De viermansbezetting met Gerrit Talsma (drums), Martin Boon (basgitaar), Cees en Lodik de Jong (sologitaren) repeteerde zeer intensief in 1972. Zie ook artikel (november 1972) hiernaast rechts. De groep bracht prachtige gitaarnummers van onder andere Jimi Hendrix (Little wing) en Allman Brothers Band (Jessica).

Fat Eddy trad op in buurthuis De Wilg. Vlak daarna (eind november 1972)overleed plotsklaps Lodik de Jong. Zijn plaats werd ingenomen door zanger/ gitarist Jopie Tuhuteruw. Fat Eddy trad daarna onder andere op Koninginnedag 1973 op een podium bij winkelcentrum De Bloemkorf tijdens Poelenburgdag en tijdens de Vietnam manifestatie in de Lindenboomschool in 1974.

Fat Eddy kende een aantal bezettingswisselingen. Begin 1975 werden Talsma en Boon vervangen door basgitarist Miele Loa en drummer Anies de Jong. Toetsenist Rob Geest (ex-Chipmunks, Without a Name, Mell Brain Set) kwam er in die periode ook bij evenals percussionist Jusus Sohilait, zanger Placido Hazel en zangeres Nel Sekatompessy.

Foto links met de klok mee vooraan Placido Hazel, Rob Geest, Miele Loa, Cees de Jong, Jusus Sohilait, Jopie Tuhuteruw, Nel Sekatompessy en Anis de Jong. Fat Eddy is rond 1977-1978 ook begeleidingsband van Margriet Eshuijs.

Rob Geest: ,,Toen Miel er bij kwam, en later ik, is de sound ontstaan. Ik weet nog dat wij met kees de Jong en Annies de Jong (ook te zien in de film de Punt) en enkele andere muzikanten in Amsterdam een geluidsstudio hadden ingericht waar wij begonnen met het componeren van eigen nummers. De combinatie Miele, Kees en mijn persoon was de juiste combinatie. Toen is ook de eerste single onstaan, 'Keep on dancing'

Foto uit 1978 rechts met de klok mee, vooraan beneden Ben Sasabone, Miele Loa, Cees de Jong, Anis de Jong, Jopie Tuhuleruw, Rob Geest en Bernadette Kraakman.

Ben Sasabone maakt inmiddels ook deel uit van de band als percussionist. In 1978 wordt Bernadette Kraakman, voormalig kinderzangeres bij De Damrakkertjes, de zangeres bij FEB naast Placido Hazel..

De muzikale koers werd verlegd naar meer commerciële funk en disco.

Geest: ,,Zanger Placico Hazel stond toen ook onder contract bij Joop van de Ende. Hij werkte ook mee aan een Zuidamerikaanse Show van Joop van de Ende. Ook song Placido de nummers 'Girl en 'Changing in de studio in (erg Funky). Hij componeerde ook verschillende hele mooie nummers als de 'Breeze an I, 'Love train en 'Tegeuro mucho, een Zuidamerikaans/ latin nummer. Deze zou ook op een toen nog uit te brengen LP komen.'' Eind jaren zeventig scoort Fat Eddy een platencontract bij het label van het producersduo Bolland & Bolland.

De naam van de groep wordt verandert in Fat Eddy Band (zie foto onder). De groep bestaat dan uit toetsenist Van Geest, basgitarist Loa, drummer Anies de Jong, zanger/ gitarist Cees de Jong, zanger Placido Hazel, gitarist Jopie Tuhuleruw en zangeres Bernadette Kraakman.

In 1979 wordt onder productionele leiding van Bolland & Bolland de eerste single 'Sweet sweet lovin' uitgebracht op het GIP-label.

Rob Geest: ,,De A-kant is een compositie van B&B. Op de b-kant staat het FEB nummer 'Keep on dancing'. De nummers 'Changing en 'Girl (deze zijn destijds ook opgenomen in studio Daily Expres in Nederhorst ten Berg) zouden eigenlijk voor de B kant gebruikt worden maar door de inbreng van Bolland en Bolland is dat bij de eerste, en later ook ten tijde van de 3e singel, niet gebeurd.

Het nummer wordt niet opgepikt. De funky discosound van Fat Eddy Band is 'hot' en hedendaags en in dezelfde periode (begin '80) ook te horen op de eerste succesvolle single van de Amsterdamse groep Spargo.

De groep wijzigde daarna van bezetting. Placido Hazel verliet de groep en begin 1980 werd gitarist Jopie Tuhuleruw vervangen door (solo)gitarist John Meijer. Bernadette Kraakman werd de 'frontvrouw'

Foto: v.l.n.r. Rob Geest, Anies de Jong, John Meijer, Kees de Jong, Miele Loa en Bernadette Kraakman.

Kort daarna werd drummer Anies de Jong vervangen door drummer Ko Joon.



In deze bezetting werd de tweede single opgenomen en uitgebracht in 1981. Geest: ,,In die tijd testten wij verschillende muzikanten voor de formatie. Ook blazers! Later bij de opname van Let your body move it, kwan dat er ook uit. De producer Jack Zwart( deze was ook de juiste voor ons) voelde dit heel goed aan.''

Fat Eddy Band's 'Let your body move it werd via het 'grote' Polydor label uitgebracht. De plaat werd ook als maxisingle uitgebracht en ook in het buitenland. Miele Loa: ,,Om deze te promoten deden we tv optredens. Zo ook een een tv opname bij Nederland Muziekland met Eric de Zwart als presentator.

John Meijer, bekend van later BZN speelde hier pas bij ons en wilde wel de saxpartij playbacken. Nu ik hem achteraf terug zie doet hij het ook nog verdomd goed, hahaha.'' De band was in oktober 1981 op TV te zien in het muziekprogramma NEDERLAND MUZIEKLAND

Na het vertrek van gitarist Cees de Jong trad de Zaandammer toetsenist/ gitarist Cor Visser (ex-Carcassonne) toe tot Fat Eddy band: ,,Ik kwam erbij toen 'Let your body move it' al was uitgebracht. Drummer Ko Joon was inmiddels vervangen door drummer Martin Dijkstra.

Daarna volgde de derde single 'Don't let it fade' (Zie ook de bezetiing op de foto met Visser helemaal links en Dijkstra geheel rechts). Het nummer werd op de radio gedraaid en ook uitgebracht als maxi-single (evenals de tweede single) maar werd wederom geen grote hit.

Visser: ,,Ook 'Good times', de vierde single van Fat Eddy Band, is opgenomen en later uitgebracht toen ik in de band speelde maar er is per vergissing een andere foto gebruikt voor de hoes.''

Rob Geest: ,,Producer Jack Zwart zou ook de 4e singel 'Good times produceren. Hij is er wel mee begonnen, en toen stonden daar ook de accenten met de Blazers er al op. Maar toen een ander Producer ( zijn naam weet ik niet meer) het overnam, werden de drums vervangen door een elektronische Lin Drum (dat was toen erg in). Onze drummer is toen boos de studio uitgelopen. Ik denk dat die producer het daarmee heeft verpest, het nummer Good Times is naar ons idee veel te vlak geworden.''

Na de release van de vierde single 'Good times' bestond de band uit Miele Loa, Rob van Geest, Bernadette Kraakman, Martin Dijkstra, Ron Meijer en .....

Foto links: v.l.n.r. Miele Loa, John Meijer, Rob Geest, Bernadette Kraakman, ......., en Martin Dijkstra.

Eind 1982 verlaat Bernadette Kraakman de groep voor een professionele solo-carrière.

Geest: ,,Daarna is de band afwaarts gegaan. Ik stopte er als eerste mee(daarvoor moesten Anies en Jopie eruit) de reden hiervoor was, niet mee kunnen komen. Daarna Kees de Jong en later Bernadette. Toen was de band kapot. Ik ben nog even met Bernadete Kraakman bezig geweest met mijn eigen nummers bij Polydor. Is niets geworden, totdat, ik dacht componist Sauer?? een nummer voor het songfestival voor haar schreef(maar deze was gestolen van mij en een klein beetje verandert). Ik heb daarna nog contact gehad met Polydor, en nog wat nummers geschreven met een paar tekstschrijvers. Ook voor het latere Songfestival.''

In 1983 neemt Kraakman voor Nederland deel aan het Eurovisie Songfestival met het liedje 'Sing me a song wat goed is voor een zevende plaats. Haar solo-avontuur eindigt in 1984.

Samen met Ingrid Simons vormt Kraakman in 1986 het duo Double Trouble. Zij is ook te horen als achtergrondzangeres bij producties van Harry Slinger en Rob de Nijs en als 'voice-over bij tekenfilms.

Anno 2009 zijn Rob Geest en Miele Loa weer bezig met fat Eddy Band: ,,Alle nummers worden ondergebracht (opnieuw) bij Buma en Stemra, en we zijn weer lid geworden. Ook bij Sena. Je weet maar nooit. Er is mogelijk een cover van 'Let your body move it' in japan uigebracht.

Miele is nu bezig met het opzetten van een archief van de Fat Eddy Band. De bedoeling van mij is om alle nummers opnieuw te gaan bewerken, en dat zoals wij dat vroeger wilden met Blazers en koortjes ( Earth wind and Fire). Inmiddels is het zo ver dat ik het nieuwste van het nieuwste muziek keyboard heb gekocht, met een digitale 16 sporen studio en nog eens een 8 - 32 v track studio. Hadden wij dat toen maar gehad! De bedoeling is om het hele repertoire (mogelijk ook met mijn eigen nummers) bewerkt te laten uit voeren door een band met blazers en een zanger en zangeres ,in een nieuwe stijl. Mogelijk door bekende studio muzikanten, of anders door nieuwe talenten. Wordt vervolgt....''
Discografie

Sweet sweet lovin'

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1979
GIP 4092 NL


A - Sweet sweet lovin'
B - Keep on dancing

Let your body move it

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1981
Polydor 2050695 NL


A - Let your body move it
B - When you feel that the love

TV Optreden in Nederland Muziekland

Don't let it fade

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1982
Polydor 2050746 NL


A - Don't let it fade
B - Feel the music

Good times'

Type
Jaar van uitgave
Label
single 7", maxisingle 12"
1982
Polydor 2050771 NL


A - Good times
B - Good times

Na een oproep met foto van Rob Hendriks - met name over de beginperiode en de diverse bezettingen - verscheen onderstaand artikel van journalist Rienk van der Molen in het NHD van 12 december 2008.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.