Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Jolly Dolls, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Jolly Dolls, The PDF Print E-mail

Bezetting 1961-1964

Trees Leering
André (Aaldrik) Engels
Joop Regter
Ben Regter
Gerrit van Neuren
zang
gitaar
sologitaar
basgitaar
drums

Biografie

Zaanse popformatie 1961-1965 met (cover)repertoire van onder andere Trea Dobbs, Cliff Richard, Fats Domino, Roy Orbison, Elvis Presley, Trini Lopez, Ria Valk, Chubby Checker, Adamo, fats Domino, Anneke Gronloh. Was zeer populiar in de kop van Noord-Holland.

Ben Regter: ,,De band is ontstaan op 18/2/1961 op een feestavond van het bedrijf Bruynzeel waar ik werkte. Vanuit de personeelsvereniging werd er aan het personeel gevraagd wie een bandje durfden te samenstellen om een lied over Bruynzeel voor te dragen. Nou, Ben Regter wist wel een paar mensen daarvoor te porren. De bandsamenstelling zou dan bestaan uit 4 heren en 2 dames inhoudend; 2 zangeressen, 3 gitaristen, en 1 bassist.

Maar er was een probleem, de bassist had geen instrument tot zijn beschikking. De oplossing werd gevonden, de bas zou zelfgemaakt moeten worden van hout, want ze werkten tenslotte toch bij een houtbewerkingbedrijf! Het werd een zeepkist als klankkast en een pees als bassnaar en dat zou Piet wel even leren te bespelen, toch! Maar nu even de namen van de artiesten; Trees Leering, Carla Meyns, Ben Regter, Harm Duursma, Piet Ooievaar em Wannie Kaper.

Het optreden was zo één succes, dat ze besloten verder te gaan met elkaar, en zo ontstond de naam van de band The Jolly Dolls en zijn oorsprong! Maar nu moesten ze gaan oefenen en repeteren om een optreden te verzorgen, maar waar, bij wie? De eerste repetities mochten ze wel bij onze ouders thuis in de woonkamer houden. Dat was geen probleem, daar mocht toch van alles! En de buren die brachten ze af en toe een bosje bloemen.

Er kwamen noch meer problemen, wat dacht je van de kleding of een manager of vervoer van de band en wat van soort muziek? Na veel wikken en wegen was het kostuum gekozen, voor de mannen een blauwe colbert en een grijze broek met smalle pijpen, natuurlijk. En voor de dames korte rokken met petticoats, of te wel de Rock and Roll tijdskleding.
De muzieksoort zou uit de top 40 worden gekozen o.a.: 1. Jambalay fats domino 2. Brandend zand anneke grunloch 3. If i had a hammer trini lopez 4. Fourty days cliff richard 5. Pou ver me te mons adamo 6. Pretty woman roy orbison 7. Hij was een nozem eigen compositie van joop regter 8. Devil woman roy orbison. 9. kom van het dak peter koelewijn 10.O, when the saints fats domino

Maar de eerste problemen melden zich gelijk al aan, te veel mensen, te veel ideeën te veel vriendinnen, dat betekende ruzie in de band. Daardoor werd er afscheid genomen van Piet Ooievaar en Carla Meyns. Maar" THE SHOW MUST GO ON" En zodoende hebben ze hun laten inschrijven bij de stichting "de oprechte Amateur”. Een van de velen talentenjachten in die tijd. Het werd een succes. De 1ste plaats met 25 punten met een vermelding van de jury inhoudend."Een werkelijk goede prestatie van de The Jolly Dolls leidde tot de overwinning!" De data waren vrijdag 24 maart 1961 in de Lindeboomschool te Koog a/d zaan.

Talentenjachten zijn wel goed voor de publiciteit, maar er moet wel opgetreden worden, om ervaring op te doen en geld te verdienen. Een van de eerste optredens was op de Burcht in Zaandam, op de data 19 mei 1961.Het werd een optreden met meerdere artiesten met de volgende indeling: The Microsolisten,The Rolling Kids,The Blue Diamonds,The Jolly Dolls. Het salaris was een onkostenvergoeding van fl 40. Een volgende optreden was in de dansschool van Dietrich Hoorn in Zaandam, op de data 23 juni 1961 het was een cabaretavond. Een volgende optreden was in de Blauwe Tent op de kermis in Zaandam, op de data 9 t/m 17 sept.1961. De verdienste was FL150.

In deze periode kwamen en gingen er toch weer bandleden door allerlei oorzaken o/a Harm duursma, die werd vervangen door Aaldrik Engels en Wanny Kaper door Joop Regter als solo gitarist en Ger van Neuren werd onze drummer. Deze combinatie is een aantal jaren bijeen gebleven inhoudend:

Trees Leerling zangeres
Joop Regter solo/gitarist
Ben Regter bas/gitarist
Aaldrik Engels slag/gitarist
Ger van Neuren drummer

En weer een talentenjacht, maar nu één ter ere van het 150 jaar bestaan van de stad Zaandam. Een 1ste plaats voor The Jolly Dolls met een totaal van 25 punten was de uitslag van de jury. Maar nu een primeur voor ons, een eigen feestavond verzorgen in Huize Negrijn in Zaandam. De data waren 23 maart 1962. De artiesten waren door ons uitgenodigd o/a. The teddy boys met accordeonmuziek en Han Enniga een imitator en tevens een goede vriend van ons, helaas is hij veel te vroeg overleden door een auto-ongeval. Ondanks dit trieste bericht is het een zeer geslaagde avond geworden, de zaal was uitverkocht! En deze avond was voor het eerst dat we mochten spelen op een versterker met nagalm van het merk Egmond en een solo en basgitaar t.b.g. door Rien Waerts mijn muziekleraar.

Op naar de volgende talentenjacht, dit was er één om niet gauw te vergeten, De Nationale van de Romance een heel bekend jeugdblad uit de zestiger jaren, die het ging verzorgen in samenwerking met n.v.Phonogram. De wedstrijd speelde zich af in het Bellevue te A`dam op 14/5/62 met 45 deelnemers. Onder de deelnemers bevonden zich de in die tijd onbekende Rob de Nijs en de Lords en als jurylid Willeke Alberti. Rob de Nijs is hier zijn carrière begonnen, dankzij de 1ste plaats die hij veroverde met 69 punten. Wij The Jolly Dolls eindigden op de 2de plaats met 62 punten. Er werd ook nog een finale gehouden in Utrecht daar werd de show gestolen door ene Andre van Duyn met een paradishow! En nu weer aan het werk in de zalen het echte werk! In het danscafe Dekker te krommenie op de volgende data`s 2,10,11,12,16 en 17 juni `62. Ja hoor, daar gaan we weer, een talentenjacht!!! Deze werd gehouden in café de hoop te assendelft in het kader van het 50 jarige bestaan van de voetbalver. Assendelft. De data 29/6/62. En weer wisten we de 1ste plaats te bemachtigen volgens de jury met 173 punten.

Een van de juryleden was Willy van Hemert, en een andere zijn naam was John.c.Vis werkzaam bij een grammofoonplatenmaatschappij, die bood ons een proefopname en plaatje te maken aan. En inderdaad wij hebben er één opgenomen met de nummers Jambalay en Brandend zand, en we mochten het houden, goh! Maar daarom niet langer getreurd, we gingen gewoon verder met muziek maken. Via Ger van Neuren zijn we aan een adres voor ons vervoer gekomen, dat was Nico de boer en Jaap de Vries. Met een Ford busje van het inpakbedrijf van de familie de Boer. Als Nico niet kon, huurden we een stationcar van verhuurbedrijf W.Post, uit koog a/d Zaan. Tussentijds kregen wij een schrijven van het Bureau voor Muziek-Auteursrecht de BUMA dat wij verplicht waren om bij elk optreden, een formulier in te leveren met daarop de namen van de gespeelde nummers, en van wie deze waren.

Op 12 november kregen we een schrijven van Bob Kaper van de Beale Street Jazzband, hij wilde graag voor ons optredens boeken als onze manager samen met Herman kesselaar, dezen waren een artiestenbureau begonnen en wij waren hun 1ste artiesten, dat is een goede keuze geweest. Want het werk stroomde binnen, sindsdien zijn we geen weekend meer vrij geweest!! Wij speelden in de volgende Dansgelegenheden;
De lindenboomschool in Koog a/d Zaan De Soos in Wormerveer
Het Verenigingsgebouw in Zaandam
Café Dekker in krommenie
Café Krom in Uitgeest
Café Zwart in Egmond-binnen
Café De Welkomst in Onderdijk
Willem en trien in Blokker
T.Oudejans in Ursem
Café Blokdijk in de Rijp
De Valk in Hoorn
Concordia in N.Scharwoude
Soesterberg op het vliegveld voor de usa militairen
Ons Huis in Krommenie
Het Klimduin in Schoorl
in Obdam, in Abbekerk, in Wognum, in Hypelietishof, in Breezand, in Middenmeer, in Midden-Beemster, in Anna Palowna
Café Zwart in Egmond-Binnen
Glas in Werfershoof
`S Lands Welvaren in Schermerhorn
Verder in Volendam, in Castricum.''

Leering: ,,We hadden echt succes. Er werd zelfs door de jongens gevochten om de vraag wie nu wel of geen verkering met me mocht hebben.''

De groep trad iedere week op op zaterdagavond, zondagmiddag en zondagavond. Een band met een zangeres was begin jaren zestig uniek. De meeste groepen ('teenagerbands') brachten instrumentale gitaarmuziek naar het voorbeeld van The Shadows. De groep werd tweede tijdens een talentenjacht van het blad 'Rosita' vlak achter Rob de Nijs & The Lords. The Jolly Dolls hadden een goede live reputatie: vocaal en instrumentaal was ze ijzersterk.

The Jolly Dolls stonden onder contract bij artiestenbureau Kesselaar in Wormer die de groep veel werk bezorgde. In 1964 stapte Leering uit de groep omdat zij zich onder andere niet opnieuw wilde verbinden aan een jaarcontract ('met een eindeloze reeks optredens').

Regter: ,,In 1964 kwam de klad in de band, Trees Leering wilde er mee stoppen, want het werd haar allemaal teveel het drukke muziekleven, en ook nog verkering er bij met Hennie Berepoot, hij was jaloers dachten wij?? Nu moesten we zoeken naar een vervangster dat viel niet mee. Eerst mocht Rina Raam meedraaien, haar stem was wel aardig, maar haar Engelse taal beheerste ze te weinig. Toen kwam Kesselaar met Jannie Eggers. Ook die mocht meedraaien, maar haar stem paste niet in ons genre en viel dus ook af. Op dat moment zijn we toen gestopt met de zangeressen en veranderde onze naam in The Jollies.''

Bezetting 1964-1965

Jannie Eggers
André (Aaldrik) Engels
Joop Regter
Ben Regter
Gerrit van Neuren
zang
gitaar
sologitaar
basgitaar/zang
drums

Na het vertrek van publiekslieveling Leerling ging de band korte tijd door met zangeres Rina Braam (ex-The Candle Lights). Omdat zij volgens de groep de Engelse taal niet goed beheerste werd daarna Jannie Eggers (foto links) de nieuwe zangeres. Na één seizoen hield deze bezetting het voor gezien. Jannie Eggers maakte daatrna in 1967 de solo-single 'het antwoord is nee' voor Artone Records.

De vier overgebleven jongens trokken eind 1965 zanger/ gitarist Dick Buysman (ex-Singing Dutch Boys, Twinkling Stars) aan als nieuwe frontman en veranderden hun naam in The Jollies.

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.