Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Silvertone Steel Orchestra PDF Print E-mail

Zaanse formatie met Surinaamse Nederlanders. Opgericht december 1966. Bandleider is dan (lead)pan-speler, componist en arrangeur Henry Ronde.

In het orkest spelen ook de latere Dutch Rhythm Steel and Show Band (DRSSB) bandleider Dolf Tevreden en mede DRSSB oprichter Edgar Riley. Iwan Spier speelde ook bij de Oostzaanse band De Barramoenda's.

Foto: v.l.n.r.: (..?) Sijpenhof, Alfred Tevreden, August Nijman, Henry Ronde, (..?) Tevreden, Adolf 'Dolf' Tevreden, Junior Cooms, Edgar 'Bernito' Riley, Johnny Sluisdom, Iwan Spier, Richard Glidesdale en Paul Samson.

De uit 'De West' afkomstige musici namen de kennis mee van de typische (melodie) instrumenten uit Trinidad en Tobago: de 'oliedrums' waarop bij gebrek aan dure instrumenten traditionele liederen en feestmuziek gespeeld werd.

Dolf Tevreden: 'Eind jaren vijftig werkte ik bij de KNSM. We voeren in het hele Caraibische gebied en daar hoorde ik de grote steelbands in Trinidad. Ik was meteen helemaal weg van die muziek. Ik ging zelf ook spelen. Begin 60's was in Suriname de 'Esso Steel Band' heel bekend. Ik kwam op m'n 18e voor het eerst in Nederland. In Amsterdam had je de 'Wonderland Steelband' met Mr. Slim.'

De musici uit Zaandam maakten hun instrumenten zelf. Oude (olie)vaten uit Zaanse fabrieken werden doorgezaagd tot 'pannen', met hamertjes geslagen tot diverse grootte in vlakken (midden en hoge tonen), gestemd en kleurrijk geverfd tot bruikbare instrumenten. De bastonen en lage tonen kwamen uit de grote staande olievaten en kleinere vaten op klossen (om het geluid goed te kunnen horen).

In tegenstelling tot de latere Dutch Rhythm Steel & Show Band gebruikte Het Silvertone Steel Orchestra uitsluitend traditionele instrumenten en geen drumstel en elektrische gitaren. Op de kleine 'first pan' trommels werden de hoofd melodieën gespeeld.

Daarnaast werd gebruik gemaakt van gangbare percussie-instrumenten. Manager van de band was Rienie H.J. Groot. De groep repeteert regelmatig en is een bijzondere verschijning. Een van de eerste optredens vindt plaats in maart 1967 in Café El Sombrero op de Lage Horn in Zaandam. Daarnaast wordt er vaak opgetreden en gefeest in de oefenruimte en in de gebouwtjes aan de straat Poelenburg in Zaandam.

In 1967 is er ook al een optreden in Hilversum voor de nationale radio (KRO 's programma 'Springplank"). In 1968 werd o.a. opgetreden in 'De Soos' in Wormerveer.

Manager Rinie H.J. Groot ('Matje'), tevens manager van de Zaanse beatband The Coopers die al een platencontract had, 'produceert' eind 1967 de eerste plaatopname: het album Silvertone Steel Orchestra. De opnamen vonden plaats in België en alles werd in één keer opgenomen. De groep heeft dan al vele radio- en TV-optredens achter de rug. Het orkest speelt dan nog voornamelijk in Nederland.

Op het album worden uitsluitend traditionele instrumenten gebruikt. Met de bekende foto op de Zaanse Schans op de voorkant van de LP hoes. De elpee komt uit in 1968 op het Omega (Dureco) label. De plaat wordt ook in Engeland uitgebracht in 1971. De groep is populair en treedt door heel Nederland op. In 1969 werd de single Nobody's Business uitgebracht. De opnamen vonden plaats in Blaricum.

Zaandammer Jan Koster is de vaste chauffeur van de band: 'We reden eerst in een oude ziekenwagen van de (taxi)firma Starreveld in Zaandam. Later hadden we een bus. Het was altijd enorm gezellig.'

Begin 1970 volgt een splitsing: Dolf Tevreden en Edgar Riley richten het DUTCH RHYTHM STEEL ORCHESTRA (voorloper DRSSB) op met een paar 'Zaanse" groepsleden uit 'Silvertone'. Zij gaan verder met manager Joop Koekkoek.'

Het Silvertone Steel Orchestra blijft bestaan met leider Henry Ronde en manager Rinie H.J. Groot. Later ook als 'Silvertone Show' (zie foto hiernaast links), 'Mr. Silvertone' en uiteindelijk als The Silvertone Steelband.

In 1970 verschijnt ook het tweede album 'Caribbean Heatwave' onder de naam 'Mr. Silvertone Show'. Opvallend is het gebruik van drums, basgitaar en orgel in combinatie met de steeldrums en percussie wat de muziek een eigentijds en modern karakter geeft. In 1976 wordt deze plaat heruitgebracht onder de titel 'Limbo' onder de naam The Silvertone Steelband'. De formatie treedt onder meer op in de Zaanstreek tijdens een benefiet popfestval in 1974 in De Lindenboomschool ('bouw een school voor Vietnam').

De groep blijft actief tot eind jaren zeventig. De naam wordt dan 'Silvertone Steel Band'. Latere groepsleden en nazaten gaan in de 80's en 90's verder als 'Steel Electric Band. Zie foto's hieronder met op de foto linksonder Henry Ronde geheel rechts. The Steel Electric band wordt vanaf eind 70's gemanaged door Artiestenbureau Joop Koekkoek

Henry Ronde blijft al die tijd en nog tot voor kort een veel gevraagd musicus, componist en arrangeur. Hij werkte onder meer samen met Willy Baranda and his West-Indian Steelband (1972), Jan Akkerman (1979), Benny Sings (2007), Wouter Hamel (2010) en het ICP orkest (2012)

De Amsterdamse groepsleden van 'Silvertone' zijn na de splitsing van 1970 tot november 1972 nog actief in Dutch Rhythm Steel Orchestra. Na een 'reorganisatie' waarbij 'DRSO' in een afgeslankte vorm 'beroeps' wordt richten de 'Amsterdammers' eind 1972 met leider Leo Wooding een nieuwe 'amateur' band op: The Invaders (Steelband). Zij blijven wel bij het Zaanse artiestenbureau van Joop Koekkoek. Zie foto hiernaast links met tweede van links Leo Wooding.

The Invaders brengen een groot aantal singles en twee elpees uit in de jaren zeventig en tachtig. Originele musici en nazaten van deze groep zijn nog steeds actief. Zie ook de pagina van The Invaders (Steelband)


















Zie ook het artikeltje hierboven uit het NHD van 1-12-2006 door Albert Meester na een oproep door Rob Hendriks


Discografie

Silvertone Steel Orchestra

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1968
Omega 333.033 NL




Nobody's Business

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1969
Silver Sun DS-1363 NL



A - Nobody's Business
B - Silvertone Medley


Caribbean Heatwave

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1970
Omega 444.023 NL




Limbo (heruitgave 'Caribbean Heatwave)

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1976
Dureco HLT 123.003 NL




A Brand New Start

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1978
GIP ‎– GL 555.072 NL




Steelband Disco

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1978
Scramble SRS 510.077 NL



A - Steelband Disco
B - Hey Everybody


Fly Away To Argentina

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1978
Negram 5N 006N-25873 NL



A - Fly Away To Argentina
B - Do You Still Wonder Why


Mi Dren (I Shall Be Released) met Anne-Marie Hunsel

Type
Jaar van uitgave
Label
single 12"
1985
Dureco MS 196 NL



A - Mi Dren / Ju Wawan
B - Fisi Boto Doro


Steel Pan Freddy

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1986
Big Lift Records BS 604 NL



A - Steel Pan Freddy
B - Little Man Lock It


Een aantal musici zijn verre nazaten van muzikanten die vanaf de jaren veertig in Trinidad speelden in de roemruchte The Shell Invaders (Steelband). Te horen op diverse uitgebrachte platen in die periode 1940-1970 (zie ook helemaal onderaan deze webpagina). In Suriname bestond in de 60's de Esso Steelband.

The 'Shell' Invaders Steelband in de jaren veertig-vijftig-zestig!



Discografie jaren zestig in Trinidad.

1962 Carnival Calypso Hits

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1962
RCA LBP-3007 USA/ Trinidad



Invaders Steelband

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1964
Ansonia Records USA/ St. Croix



 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.