Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Siff in the Cript
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Siff in the Cript PDF Print E-mail
Zaanse punkband met Ralph Hessels (neef van Terrie), Jan Sierhuis, Ard Sierhuis en Gianno + Paul B, De groep brengt in 1984 de cassette 'Good things passes away' uit.

Interview met Jan Sierhuis (Eensgezindheid/Siff in the Crypt/Blind Man's Buff) door Kees Smit (webmaster www.nederpunk.punt.nl)

1. Wanneer ben je voor het eerst in aanraking gekomen met het verschijnsel punk ?

Wanneer het precies was weet ik niet meer, het moet eind jaren 70 begin jaren 80 zijn geweest. Ik speelde indertijd saxofoon en was meer geïnteresseerd in ska. Natuurlijk waren de berichten in de diverse (muziek)bladen over “Punk” en “OI” mij niet ontgaan. Er daadwerkelijk naar luisteren begon eigenlijk pas toen er een hele rits klasgenoten en andere scholieren in de Wormerpunk stapten en in eigen bands begonnen te spelen. Daarna was ik snel verkocht en luisterde niet alleen naar punk maar naar allerlei muziek die ook maar enigszins raakvlakken daarmee had.

2. Hoe ben je actief geworden in de punkscene en wat heb je zoal gedaan ?

Ik heb in 2 bands gespeeld die om eerlijk te zijn geen rol van betekenis hebben gespeeld. Ik correspondeerde veel met andere liefhebbers uit het land. O.a. met “Der Sauber” uit Hoogeveen die het Nederpunkzine “Wrakvee” uitgaf. Er hebben wat illustraties van mij in gestaan. Net als in de Koekrand toen deze onder de hoede van Johan van Leeuwen viel.

3. Als je in bands hebt gespeeld, wanneer waren die actief en wat was de bezetting (indien mogelijk ook met bezettingswisselingen)?

Ik was de stem van “de Eensgezindheid” en bassist van “Siff in the Crypt” begin jaren 80. Daarna ben ik verhuist naar Beverwijk en heb ik ca. 20 jaar in verschillende bands gespeeld die over het algemeen wat meer aan de “zware rock” kant zaten.

4. Bezit je opnamen van een of meer van de onder drie genoemde bands die niet zijn uitgebracht op vinyl of CD ?

Beide bands hebben een cassette uitgebracht waarvan ik de opnamen nog heb. 5. Hoe waren de reacties van ouders en vrienden toen je punk “werd” ?

Punks in de omgeving van Wormer zagen er over het algemeen niet al te wild uit. Leren jacks of veiligheidsspelden zag je nauwelijks, waarschijnlijk ook door de grote invloed van the Ex die niet onder stoelen of banken staken dat het niet om je uiterlijk ging maar om wat er zich tussen je oren afspeelde. De muziek vinden ze nog steeds waardeloos maar ze hebben mij altijd mijn gang laten gaan.

6. Hoe kijk je achteraf op de punk-periode terug, wat waren de positieve en negatieve kanten er van ?

Vooral de creativiteit van die periode heeft mij altijd zeer aangesproken. Van het DIY principe ben ik nog steeds een groot voorstander, want dat bevordert die creativiteit. Dat is zonder meer hetgeen ik als het meest positieve heb ervaren.

Wat ik minder vond waren de regeltjes die er binnen de punkbeweging ontstonden. Ik heb mezelf de laatste tijd eens wat meer op de hedendaagse nederpunk gericht en tot mijn verbazing bestaan er nog steeds grote (menings) verschillen tussen streetpunk, emo en hoe men het al niet noemt. ik snap niet dat je jezelf zo gemakkelijk in een hokje laat duwen. Wat kan wel, en wat kan niet? Ik laat me niet graag zaken voorschrijven.

7. Heb je in de punktijd ervaringen opgedaan of dingen meegemaakt die belangrijk zijn geweest voor je wereldbeeld, je persoonlijke ontwikkeling e.d.?

Ik sta nog steeds behoorlijk eigenwijs in het leven en zoals ik al schreef ben ik geen type die zich snel regeltjes voor laat schrijven. Maar dan kan je het net zo goed over een karaktertrek hebben. De denkbeelden die ik mij heb gevormd over bijvoorbeeld de monarchie of de Nederlandse Staat zijn sinds die tijd niet veel veranderd. Sterker nog, die worden vandaag de dag nog steeds keer op keer bevestigd. Wat dat betreft zijn een hoop maatschappij-kritische nederpunk songs van het eerste uur nog steeds actueel.

8. Wat zijn je vijf favoriete punkplaten ? (graag twee lijstjes, uit NL en daar buiten)

Sorry Kees, mijn lijstjes kunnen per dag verschillen. Ik luister nog steeds naar van alles, laatst heb ik MP3-tjes van de LP “Ruins” van “Svatsox” toegestuurd gekregen. Nog steeds een geweldige LP. Van “Siouxsie and the Banshees” tot “HuskerDu”, van “B.G.K.” tot “the Birthday Party”. Peter Pan Speedrock staat momenteel ook erg veel op. Ik zou met lijstjes teveel bands te weinig eer aandoen.

9. Wat wil je zelf nog toevoegen ?

Zoals je leest ben ik in vergelijking met Terrie of Ferry meer een zij-lijner geweest als het om Wormerpunk gaat. Zij stonden en leefden er beiden middenin als bewoners van de Witte Villa. Natuurlijk heb ik de nodige concerten bezocht, heb ik de LP’s in mijn bezit gehad etc. maar ik was er meer 1 uit het publiek. De overige vragen die je gesteld hebt laat ik dan ook aan Terrie of Ferry over. Ik ben namelijk van mening dat zij deze vragen beter kunnen beantwoorden dan ik.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.