Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Onkruid
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Onkruid PDF Print E-mail

Bezetting

Hans van den Bos
Barry Bodeving
Jur Keuning
Wim Nap
Jan Hetteling
zang
gitaar
gitaar
basgitaar
drums

Biografie

Zaanse beatband midden jaren zestig. De groepsnaam is een Nederlandse 'verbastering' van het Engelse woord 'Incrowd'. Op dat moment waren er al drie groepen onder de naam Incrowd (één uit Haarlem, één uit Den Haag en de later meest bekende uit Utrecht)

Jan Hetteling: ,,Wij hadden een repertoire van circa 80 nummers van o.a. The Beatles, Rolling Stones, Yachtbirds, The Who, The Animals, Pretty Things. Wij hadden twee eigen composities denk ik. Platen hebben wij nooit gemaakt. Daarvoor waren wij niet goed genoeg of zeker niet interessant genoeg.

Onze optredens waren voornamelijk in de buurt in cafés en dancings. ik denk gemiddeld 1x per maand. in 1966 hebben wij nog in Groningen opgetreden tijdens Route 66. De Pretty Things speelden daar toen ook. We hebben ook een paar keer opgetreden in de Paaskerk aan de Kepplerstraat in Zaandam. Wij zijn het circus Boltini ingelopen toen dat in Zaandam voorstellingen gaf. Later resulteerde die aktie in een optreden. Ons beste optreden was in de Winterresidentie van Circus Toni Boltini in Soesterberg. Op een zaterdagavond voor 1500 man. Voor die tijd niet slecht. Er is toen heel even sprake geweest van optreden in het rondreizende circus, maar men vond ons, denk ik, niet spectaculair of niet goed genoeg. ''

,,Hiernaast een afbeelding van de voorkant van de fanclubkaart. Het secretariaat had mijn zus Thea? Volgens mijn beste herinnering waren er weinig leden, voornamelijk familie en vrienden. Het stelde ook niet veel voor.

,,Ik werd bij de band betrokken toen die nog The Incrowd heette. Ik was toen 17 jaar oud. Later werd de groepsnaam omgedoopt tot Onkruid, qua klank leek dat er een beetje op. Ik heb nog drumles gehad van Kapper Grat IJff en later van de moeder van Margriet Eshuys. Haar ouders hadden een muziekhandel op de Dam in Zaandam. In de kelder werd les gegeven.

Ik herinner mij nog een leuke anekdote: In 1965 of 1966 gingen wij als band op vakantie naar De Koog op Texel. Op de jongenscamping met zijn allen in een tent. Wij maakten op onschuldige wijze het dorp 'onveilig' . We hadden de gitaren mee en ik drumde op een omgekeerde pan. We gingen daar op de brommer (witte Puch, hoog stuur, voetversnelling, 65km p/u) naar toe. Toen twee controleurs op een bepaalde avond/nacht constateerden, dat wij meisjes in onze tent hadden, hetgeen uitdrukkelijk verboden was (!)), werden wij van het eiland afgezet. We kregen nog een dag uitstel van de lokale politiecommandant om de lege flessen in te leveren..... Onze kampeerkaart, die had je toen nog nodig om te mogen kamperen, werd voor een jaar ingetrokken. Ja, ja wat een tijd en als ik nu de tegenwoordige tijd denk, wat waren wij dan toch vijf makke schapen.

De band nam ook deel aan het Muziek Express Beatconcours in 1966. Onkruid werd ook uitgenodigd voor een dubbelconcert in Koog aan de Zaan samen met New Sounds.


Eind 1966 moet Hetteling moodgedwongen de groep verlaten wegens dienstplicht. ,,In Militaire Dienst heb ik nog een paar keer met een groepje gespeeld voor de soldaten in de kazerne, waar ik toen gelegerd was. maar dat stelde weinig voor. Ik heb een paar jaar terug nog contact gehad met Barry Bodeving. Die kon > zich van die tijd nog nauwelijks iets herinneren. Hij is docent Nederlands > op een mavo/Vmbo school in de omgeving van Haarlem. Van de anderen heb ik na > mijn diensttijd in 1967, 1968 en een deel 1969 - ik zat bij de Militaire > Inlichtingen Dienst (MID) - niets meer gehoord. Wij hebben niet meer > gespeeld, althans niet meer in de samenstelling waarin ik zat. Van de > naamswijziging in Shake kan ik mij niets meer herinneren, wellicht is dat > gebeurd, nadat ik in mIlitaire dienst ben gegaan. Ik heb mijn drumstel, toen > ik in dienst zat, verkocht en daarvoor een tekencursus aangeschaft.

Ik heb sinds die tijd niet meer gedrumd, tot voor kort. > Ik heb van Henk Kluppel uit Bovenkarspel, (oud-directeur Zwembad Enkhuizen) > die al 40 jaar muziek maakt, een elektronisch drumstel te leen gehad voor > een paar weken en binnenkort leen ik van hem een 'echt' drumstel. Ik ga er > zeker weer een kopen, niet om in een band te spelen, maar gewoon omdat ik > het leuk vind en om weer de polsen eens goed te oefenen en even lekker uitje > dak te gaan. Of de buren daar blij mee zullen zijn, weet ik niet.....

Ik heb sinds 5 jaar een radioprogramma op Radio Enkhuizen, (25 jaar na dato, zie bijlage), waarin ik muziek van 25 jaar geleden laat horen uit de > Top 40. Ik kom dan heel veel nummers tegen, die 25 jaar geleden gecoverd > werden van muziek uit eind jaren 60. Dan komen er weer herinneringen naar > boven uit die tijd en dat is erg leuk. > > Wat ik nu doe, kun men zien op *www.polyconsult.nl*

Drummer Jan Hettelink werd begin 1967 opgevolgt door ex-The Marileens-drummer Nico Fontijn. De groepsnaam wordt daarna verandert in 'SHAKE'.

Onderstaand artikel werd geschreven door journalist Albert Meester in het NHD van september 2009 na een oproep met foto door Rob hendriks.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.