Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Pieps Hofleveranciers
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Pieps Hofleveranciers PDF Print E-mail

Bezetting 1966

René Groot
Rein van Briemen
Martin Lagerweg
saxofoon/ percussie
percussie/ fluit
div. instrumenten

Afbeelding hiernaast geschilderd door Rein van Briemen met v.l.n.r. René Groot, Martin Lagerweg en Rein van Briemen


Experimenteel Zaans avant-garde trio met René Groot, Rein van Briemen en Martin Lagerweg (foto's vlnr Martin, Rein, René)

Zaanse Avant-garde freejazz-formatie, opgericht in 1966 met componist/ saxofonist René Groot, Martin Lagerweg (diverse instrumenten) en kunstschilder Rein van Brienen (percussie/ fluit, diverse instrumenten - heden Vorstenburgh). Kunstschilder Frans Room (later Wonderland Lightshow - vloeistofdia's) verzorgde de visuele presentatie. Annie Schinkel deed regelmatig mee op percussie instrumenten.

'Pieps' werd genoemd naar de bijnaam van Rein van Briemen i.c.m. 'hofleverancier' Simon de Wit in Zaandam waar hij werkte. De formatie zocht naar 'nieuwe' en experimentele geluiden i.c.m. een prikkelende visuele presentatie. 'Visuele muziek' aldus Groot. De groep maakte zelf muziekinstrumenten. 'Pieps' treedt onder andere op tijdens het Loosdrechts jazzfestival in 1967 (zie krantenknipsels) en ook in dat jaar tijdens het eerste legendarische 'Flight to Lowlands Paradise' Festival op 24 november 1967 in de Jaarbeurs in Utrecht(onder de naam 'Le Pieps, Hofleverancier' - zie poster links). In 1968 treedt de groep daar ook op en ook tijdens het door de gebroeders List (Whisky-a-gogo) georganiseerde 'beatfestival' in 1968 in het RK Verenigingsgebouw in Zaandam.

Link naar pagina over 'Lowlands 1967 en 1968 uit Utrechts poparchief


In 1968 stappen Groot en Schinkel (zie foto links-onder) uit de groep. Vele muzikanten maakten daarvoor en daarna deel uit als (gast)muzikant van 'Pieps': zo spelen schilder/ musicus Dirk Visser, Otto Koetje, saxofonist Lode Rijks, Martin Lagerweg, Carl Kalff, Michiel Pos en basgitarist Stanley Babell korte of langere tijd mee. 'Pieps' verschijnt in 1968 ook op het tweede Flight to Lowlands Pradise' festival in Utrecht. De groep wordt ook uitgenodigd voor een optreden in Amsterdam in de Jazzclub Pro in de bovenzaal van het gebouw Felix Meritis. Deze wekelijkse 'moderne jaz' en avant-garde avonden op de vrijdagavond worden georganiseerd onder de noemer Eksperimenteel Kultureel Sentrum PRO door de stichting Jeugd en Muziek onder 'bescherming' van het Ministerie van Cultuur, rekreatie en Maatschappelijk Werk. Zaankanter Lode Rijks treedt met zijn eigen quartet op in Amsterdam in de AMVJ tijdens de tweewekelijkse politieke 'Krunsj' avonden.

Ook neemt 'Pieps' deel aan jazzconcoursen....

Citaat uit 'Jazzkroniek van de Zaanstreek 1925-2000': ''Pieps Hofleverancier is een 'orkest' uit de Zaanstreek wat in 1968 en 1969 optreedt op het 23e jazzconcours van de Swing Society. Voor de jurering is er een derde categorie - de avant-garde jazz, bijgekomen. Er ontstaat in de zaal en de media veel commotie over het muzikale gehalte van dit 'orkest'. In het jaar daarop, tijdens het tweede nationale bigband festival van de Swing Society zaanstreek treedt de band weer op.

Nu brandt die strijd tussen voor- en tegenstanders echt goed los. Duidelijk is in ieder geval dat de opvatting van Willem Breuker, die een jazzrocktheater propageert ook in de Zaanstreek is doorgedrongen. Overigens past dit geheel in de geest van die tijd: free jazz, de provo's en de tomatenactie in de Amsterdamse schouwburg. Gevestigde reputaties hebben het zwaar te verduren.''

De beide beeldende kunstenaars Rein van Briemen en René Groot werken na die tijd weer veelvuldig samen in de jaren zeventig. De formatie speelde tot 1974 nog af en toe in de Zaanstreek, onder meer in Provadya? (1 juni 1972) en Drieluyck (13 juni 1973).

Paul Vreeken: ,, Op 1 december 1968 speelden ze ook op de 2e Flight To Lowlands Paradise in de Jaarbeurs in Utrecht met onder andere Pink Floyd, Pretty Things, Bonzo Dog Doo/Dah Band, Tyrannosaurus Rex. Gedenkwaardig, met Rein van Briemen op fluit, zittend bovenop een metershoge trap terwijl hij een gewaad droeg dat geheel over de trap heen viel. Ze vielen in het bijzondere programma beslist niet uit de toon.''

Schilderij linksboven is een surrealistische voorstelling met als onderwerp 'Pieps'. Het werk werd in maart 1970 geëxposeerd in Den Haag samen met zes andere Nederlandse schilders.

Gedurende de jaren zeventig wordt 'Pieps weer uit de kast getrokken' voor een reeks kunstzinnige manifestaties her en der in de Zaanstreek.

De kunstzinnige groep treedt in verschillende samenstellingen het en der op. Van Briemen en Groot zijn de vaste initiatoren. Kunstschilder Dirk Visser (ex-Commotions, Skunks, Hondo's) treedt ook met Pieps Hofleveranciers op.

Zie ook foto rechts met Dirk Visser en krantenartikelen hieronder.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.