Home arrow Zalen/ podia - archief arrow Roemer, De - Krommenie
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Roemer, De - Krommenie PDF Print E-mail

Bekende popzaal c.q. 'dancing' in Krommenie waren talloze Zaanse bands hebben opgetreden in de jaren zestig en zeventig. Met name in de jaren zestig was de zaal een begrip in de Zaanstreek. Voordat het Café 'De Roemer' werd genoemd stond het bekend onder de naam Café Dekker.

De optredens vonden plaats op de bovenverdieping! Het podium was erg klein. Als het druk was (volle bak) zagen de bezoekers in de bar beneden het plafond langzaam doorbuigen!

Optreden van The Twinkling Stars in De Roemer in 1963Ton de Boer: ,,De Roemer was de bekendste danslocatie van Zaanstreek Noord. Uitbater Frits en zijn vrouw Diny Diederichs zwaaiden daar de scepter in het café en in de weekeinde gingen de buitendeur open en op de 1e etage was dan gelegenheid tot dansen. Niet aleen dansen, ongegeneerde Rock & Roll! Blauwe TL verlichting en prachtige meiden in Petticoat en jongens met grote vetkuiven.

Foto's boven: The Commotions live in De Roemer 1962.

Tegenover de Roemer was de bioscoop van Krommenie en ik keek als jongen van 12 jaar verlekkerd naar al die indrukwekkende mensen en hoorde al die herrie uit de Jukebox. Want bandjes speelden er toen nog niet, dat kwam later. De familie Lagrand werkten daar als uitsmijters. Ome Nico de sinaasappelboer zat achter de kassa. En vaak werd er gevochten, zelfs zo veel, dat ik onder geen beding van mijn moeder naar de Roemer mocht en oh wat had ik daar een moeite mee. “je bent veel te jong en er loopt allemaal vreemd en ordinair volk”, zei ze dan.

Vier jaar later speelde ik met een aantal jongens in een bandje, dat heette de Vibrations, met Appie Baas, Siem van Enkhuizen, Tinus Kuwai, Piet Evers en Ton de Boer We kregen een contract van een half jaar om bij Frits te komen spelen. Onder 1 voorwaarde: We moesten aan nieuwe kleding maar geld was er niet. Geen probleem, volgens Frits, “ ik betaal jullie kleding en jullie spelen elke zaterdagavond een half jaar bij mij in de zaak”! Helemaal goed. Op een maandag gingen we naar Amsterdam, de Nieuwendijk en daar zat (en zit nog) Tip de Bruijn, gespecialiseerd in artiestenkleding. Daar kregen we allemaal een mooie zwarte broek, gekleurde jasjes en een overhemd en zagen er toentertijd super professioneel uit.''

Live in De Roemer 1964.... The Vibrations

Ton de Boer: ,,Er was veel concurrentie van R & R bandjes uit de hele omgeving. Namen als the Fellows, The Typhoon Spots, the Melody Strings etc. en alles gebaseerd op de zgn. Indo Rock. En dat trok volle zalen en heel veel mensen van buitenaf. Er was weinig concurrentie met verder alleen La Bamba, ook in Krommenie, dat heette toen nog Café Dekker. Zo rond 1964 werd R & R van Cliff and the Shadows minder en kregen we de Beat invasie uit Liverpool. De Vibrations wijzigden van samenstelling en kleding en gingen over op het repertoire van Beatles, Rolling Stones en...DE KINKS!! Dirk vd Horst kwam als 16 jarige en als slaggitarist. Siem stopte er mee en Ton werd de zanger. Rien Zwaan kwam er extra bij als gitarist en zanger. De naam veranderde van the Vibrations naar The Teckels en een nieuwe start werd gemaakt.

Tijdens een repetitie stonden we voor de bioscoop en we hoorden “ YOU REALLY GOT ME “ van the Kinks. We stonden aan de grond genageld, wat een herrie en wat een sound en wat een gitaarsolo. Hardrock hoorde we voor het eerst. De solo van Ray Davies was voor mij te moeilijk. Dirk nam het over en heeft het nooit meer af gestaan en ik werd zanger.''

Optreden van The Teckels in januari 1966.

Optreden in 1966 van de Zaandamse band B.B.'66 ('een contract voor een heel seizoen') in De Roemer in Krommenie.

Op de kleurenfoto hieronder een optreden van de band 'The Skunks II' (Een latere band, ook The Skunks geheten, in 1967 en dus niet het 'originele The Skunks van 1963-1964)

Foto onder: Zaanse soulband The Tramps met v.l.n.r.: Lex Kimmel, Ruud Tielman, Freek Kimmel, Fred Broeke en Frank Krancher die in de periode 1966-1969 veelvuldig optrad in De Roemer in Krommenie en in veel zalen in Noord-Holland.


Ton de Boer: ,,De faam van de Roemer zakte weg en het werd begin jaren zeventig verkocht. Er kwam een Dames Boetiek en een Wereld winkeltje in.''

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.