Home arrow Zalen/ podia - archief arrow Waakzaamheid, De - Koog aan de Zaan
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Waakzaamheid, De - Koog aan de Zaan PDF Print E-mailDe geschiedenis van de pop- en dancemuziek in zaal De Waakzaamheid is uitstekend vastgelegd in het boek 'De Waakzaamheid'. Dit boek over de gehele historie van De Waakzaamheid vanaf 1626 tot 2012 is in november 2012 uitgegeven door de Stichting Uitgeverij Noord-Holland i.s.m. Stichting De Waakzaamheid en de Historische Vereniging Koog-Zaandijk.


Foto's boven: De Waakzaamheid in 1967 met poster The Outsiders (Historische Vereniging Koog-Zaandijk) Beneden: Optreden van de Zaanse beatband 'Salvo Titulo' in 1967 in de Waakzaamheid in Koog aan de Zaan

foto beneden: De Waakzaamheid in 1930 (Foto: Historische Vereniging Koog-Zaandijk)

De geschiedenis van de Waakzaamheid gaat terug tot 1626 wanneer de naam voor het eerst voorkomt in het gemeente-archief. De Waakzaamheid is dan een herberg. Vanaf de negentiende eeuw ging De Waakzaamheid tevens als caf- concert- en feestzaal functioneren.

In 1891 werd er een kolfbaan aangelegd. Toneelverenigingen, muziekorganisaties en sportclubs gaven hun uitvoering, viering of presentatie graag in De Waakzaamheid. Ook waren er filmvoorstellingen, autoshows en bokswedstrijden.

Foto's: De Waakzaamheid in de jaren vijftig (Historische vereniging Koog-Zaandijk)

In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw was de Waakzaamheid dank zij de Swing Society zeer bekend in Nederland door de optredens van vele jazzartiesten met als hoogtepunt het voor Nederland unieke optreden van Billy Holiday in 1954. Ook Big Bill Broonzy trad er op.

De Waakzaamheid in 1950 (links) en 1960 (rechts)


Foto's boven: Footlight Kwartet in de jaren '50 links groepsfoto en rechts tijdens jamsessie in de Waak met geheel links op de die foto violist Toffie Holland.

TV-showmaster Henny Huisman is hier in de late jaren 60 als lokale plaatjes draaier met zijn carrriere begonnen. In de jaren zestig traden vele bekende Zaanse en Nederlandse beatbands op in 'De Waak' zoals The Outsiders, Cuby & The Blizzards en het nog onbekende Shocking Blue (augustus 1967). Eind jaren zestig/ begin jaren zeventig nemen de DJ's bezit van de live podia. De Waakzaamheid is in de jaren zeventig vooral een caf-restaurant waarbij de zaal gebruikt wordt voor feesten van Zaanse verenigingen. Het pand wordt ook enkele jaren niet gebruikt.

Vanaf 1985 wordt de zaak weeer gebruikt als feestzaal, caf, restaurant en poppodium (in 1987 gekozen tot live podium nr.1 in NL). Eind jaren tachtig, gedurende de jaren negentig en tot 21 juni 2008 (laatste feest!) deze eeuw ontwikkeld De Waakzaamheid zich tot een landelijk bekend en zeer vernieuwend dance- en party podium.


Foto uit uit 1925Foto uit 1912

Krantenbericht Zaanse Uitgaan / Concertagenda op zaterdag 14 januari 1966.


Bronnen:
- 'De Waakzaamheid Sinds 1626 op zijn plek' uitgave 2009 door de Historische Vereniging Koog-Zaandijk & Jeroen Breeuwer.
- Rob Hendriks, Nico Waij

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.