Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Soul Invention
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Soul Invention PDF Print E-mail

Bezetting 1968-1969

Hans Bouwens
Job Netten
Henk Kramer
Jacques Greuter
Theo Vermast
Ton Vredenburg
zang/gitaar
gitaar
saxofoon
toetsen/fluit/zang
basgitaar
drums


foto: v.l.n.r. Hans Bouwens, Jacques Greuter, Henk Kramer, Ton Vredenburg, Job Netten en Theo Vermast


Biografie
Zaanse formatie die vanaf 1967 soul en rhythm & blues-muziek speelde. De groep wordt opgericht door Henk Kramer uit Assendelft die tevens de zakelijk leider was. In 1968 trad zanger/ gitarist Hans Bouwens tot de groep toe. De band speelt tijdens het grootse multimediale Zaans Popfestival in juni 1968 met vele Zaanse bands, dj's, filmprojecties, 'paint-in's in het RK Verenigingsgebouw in Zaandam. Basgitarist Theo Vermast werd eind 1968 vervangen door Jan Visser. Theo Vermast speelde eerder in de Zaanse band THE EARLY BIRDS en (later?) in de IJmondse band THE FROGS (zie onderaan de pagina met Vermast uiterst rechts op de foto).
Extra saxofonist Eric Bardoen trad toe tot de groep. Visser en Bouwens schreven in de zomer van 1969 in de oefenruimte het nummer 'Little Green Bag. De groepsnaam wordt na de plaatopname (11 september 1969) veranderd in George Baker Selection.

De band, bestaande uit Bouwens (zang, gitaar), Eric Bardoen (saxofoon), Job Netten (gitaar), Henk Kramer (saxofoon), Ton Vredenburg (drums), Jan Visser (bas) en Jacques Greuter (zang, orgel, piano, fluit) nam 'op eigen risico' de single op. Manager Joop Koekkoek introduceerde de band bij Negram/Bovema-platenbaas Hans Kellerman die uiteindelijk 'wel een plaatje met de groep wilde maken'. De compositie Little Green Bag, een (rock)'riff' (basloopje door Jan Visser) met de soulvolle stem en 'tekst' over een groen koffertje Van Hans Bouwens, werd een top-10 hit in Nederland en een nr.2-hit in BelgiŽ. In beide landen werd een gouden plaat gehaald. Maar het betekent ook de eerste internationale Zaanse U.S. hit. 'Little green bag werd een top-10 hit in de V.S.
Vermast en Kramer emigreerden later (onafhankelijk van elkaar) naar AustraliŽ. Zie ook onderstaand artikel van journalist Ton de lange in het NHD van 22-09-2006 na een oproep met foto.


Zie ook diversen 'Frog(g)s' op nederbeat.nl:

FROG(G)S

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.