Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1980 -1989 arrow Fact, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Fact, The PDF Print E-mail
Opgericht eind 1989. Band met Castricumse/zaanse inbreng. Beïnvloed door bands als Joy Division, The Sound en The Cure.Genre-omschrijving: Industrial wave en 'Gloomdance' Bezetting: * Jeroen Spijker - gitaar/keyboards * Stijn de Bats - gitaar * Robin Jacet - Bas * Mike Bendig - keyboards/gitaar * Patrick Schuit - zang * Bob Kuypers - drums

Drie demo's uitgebracht, w.o. Fighting Boredom (2e demo 1991) met o.a. saxpartij van Klaas Versteeg (zie Dizzy Man's band) op nummer 'Taste of Perfume' 3e demo: 'Doors of Disaster' Optredens o.a. in Ons Huis W'veer, Groote Weiver Krommenie, Drieluik Zaandam, AJV-Assendelft, Neon Wormer en Pleinpopfestival Wormerveer (aug. 1990). The Fact werd na vertrek drummer ontbonden in voorjaar 1993.

Verdere info door Mike Bendig:

Deze Castricumse/Zaanse band is eind 1989 opgericht en bestond uit
Jeroen Spijker-gitaar/keyboards
Stijn de Bats-gitaar
Robin Jacet-bas
Mike Bendig-keyboards/gitaar
Patrick Schuit-Zang
Bob Kuypers-drums

De band was vooral beinvloed door bands als Joy Division, The Sound en The Cure. In het eerste jaar bracht de band een demo uit met 7 nummers. Er werd steeds wat vaker opgetreden en vervolgens besloot de band om een eigen lichtinstallatie in elkaar te bouwen waardoor er live een passendere sfeer ontstond.
Stijn de Bats verliet na een jaar de band om zich te concentreren op zijn studie en de overige 5 leden namen hun tweede demo genaamd "Fighting Boredom" op, wederom in de Alleywaystudio van Klaas de Vries aan de Oostzijde in Zaandam. Klaas Versteeg (ex-dizzymensband) nam op deze demo een saxofoonpartij voor zijn rekening op het nummer "Taste of Purfume". Na nog meer optredens in het Noordhollandse clubcircuit werd een derde demo "Doors to Disaster" opgenomen. Dit maal in de 16-sporen studio van Leo Zwemmer in Bergen. De laatste demo wordt door hunzelf gezien als beste doordat de tape vol zit met zware melancholie en ieder sprankeltje muziekale hoop vervolgens teniet gedaan wordt door de zware bas- en drumtonen. Dit in tegenstelling tot de wat nuchterdere en lichtvoetigere "Fighting Boredom" van een jaar eerder.

Na "Doors to Disaster" was ook de hoop op nog meer Factmateriaal vervlogen want door het vertrek van Bob Kuypers werd besloten de band in voorjaar 1993 op te heffen.
Mike Bendig en Robin Jacet begonnen naderhand met de band "Stroszek" en inmiddels spelen ook Jeroen Spijker en Robert van de Meyle (The Untuned, Consolation, Gutwrench) in Stroszek. Jeroen Spijker en Patrick Schuit spelen momenteel weer samen in de Amsterdamse formatie "Shadowplay". Zalen waar The Fact in de Zaanstreek oa heeft opgetreden:

Ons Huis Wormerveer
De Grote Weiver Krommenie
Drieluik Zaandam (oa Zaandam gaat vreemd 1990)
AJV Assendelft
Neon Wormer
Pleinpopfestival Wormerveer

links:
http://home.tiscali.nl/%7Estroszek/THEFACT.htm
www.stroszek.net
http://www.cardinal.demon.nl/index.htm
http://www.shadowplay-amsterdam.com

UPDATE van MIKE (oktober 2009): ,,HoiHoi! Ik weet niet of het iemand interesseert maar Patrick, Jeroen en Mike (3 van de 4 in 1993 overgebleven leden) van The Fact, hebben onder de naam THE ABATEMENTS een paar nieuwe nummers opgenomen en een paar oude nummers van The Fact her-opgenomen. Stone Statue van The Fact is te horen op www.myspace.com/abatements. Binnenkort volgen er meer, waaronder The Last One, Personality en Disguised Female.''

Reactie van Mike Bendig op de oproep: ,,Dat er niemand op heeft gereageerd is jammer. Ik denk dat we misschien te weinig "indruk" hebben achter gelaten in de zaanstreek begin jaren 90. Misschien zijn er weinig reacties op het krantenartikel gekomen omdat maar een deel van de band uit de zaanstreek kwam.

The Fact was een Noord-Hollandse band die ten tijde van oprichting bestond uit 6 personen. De band is in oktober 1989 opgericht door Jeroen Spijker, Bob Kuypers, Robin Jacet, Stijn de Bats, Mike Bendig en Patrick Schuit. Aanvankelijk werd iedere zondagmiddag geoefend in de muziekschool van Castricum en werden er vooral covers gespeeld van The Cure, The Sound, Killing Joke en The Rolling Stones. Begin 1990 meldde de band zich aan bij jongerencentrum Drieluik in Zaandam voor een soort bandcoaching. Dit resulteerde in aardig wat optredens in en rond de Zaanstreek, waaronder het Pleinpopfestival in Wormerveer en de Seizoensopening van JC Drieluik "Zaandam gaat vreemd" waarbij iedere groep verplicht was een aantal nummers van The Police te spelen. De foto die in het krantenartikel stond is gemaakt in 1990 vlak voor een optreden in The Twilight Zone in Zaandijk, georganiseerd door Vincent Ooms (Punch & Duty). We waren toen nog met zn 6en en diegene met bril (Stijn De Bats) heeft ons kort daarna verlaten. Hij woonde vanwege zijn studie toen al in Wageningen en door de toename van optredens, was het voor hem niet meer te combineren.

Eind 1990 had de band inmiddels meer dan genoeg eigen nummers om een demotape op te nemen en besloot hiervoor naar de Alleyway Studio van Klaas de Vries aan de Oostzijde in Zaandam te gaan. Hier werden 7 nummers opgenomen. Deze demo zorgde voor steeds meer optreden en dit had tot gevolg dat Stijn de Bats de band om zich meer op zijn studio voor te kunnen bereiden. Hij woonde toen in Wageningen en voor hem was het niet meer te doen. In de loop van 1991 werd demo 2 opgenomen. "Fighting Boredom". Hierop stonden 6 nummers die wederom waren opgenomen in de studio van Klaas de Vries. Ook werd een live versie van het nummer Disguised Female op de demo gezet. Klaas Versteeg (ex dizzymans band) speelde sax op het nummer Taste of Perfume. Backing vocals op deze demo werden gedaan door Linda de Vries (uit wormer) en Remco van Wijk (ex White Wedding). Inmiddels hadden we een lichtinstallatie in elkaar gebouwd die we tijden live optreden gebruikten. Robert van der Meijle (zanger van Zaanse Death metal groep Conselation) was vanaf dat moment onze vaste licht en rook man!

Een optreden van ons optreden in "Ons Huis" in Wormerveer is ooit bij dat Jeugdhuis uitgeroepen tot "optreden van het jaar" (ik meen dat het 1990 of 1991 was, Henk Huisman weet dat vast nog wel) en ook in de regionale kranten stonden goede recensies van optredens van ons. Dit vooral (denken we) vanwege de licht- en rook presentatie. We hadden met enigszins geringe kosten een eigen lichtinstallatie in elkaar gebouwd met bouwlampen en huurden altijd een rookmachine. Ik kan me een optreden in het AJV (Assendelft) herinneren waar tijdens het optreden onze licht/rookman (Robert vd Meyle, zanger van Zaanse Deathmetal formatie Conselation) verboden werd nog rook te gebruiken aangezien er niets meer te zien was in de zaal (vanwege de rook) omdat de lokale airco faciliteiten niet hierop gebouwd waren. Zoals bevolen hield ie zich hieraan maargoed...na een paar minuten wisten mensen uit het publiek het rookknopje van de machine te vinden en het resultaat was dat alle deuren inclusief de nooduitgangen open moesten! Wij boven in de klaadkamer een laag rook rond onze voeten zagen en beneden in de zaal geen hand voor ogn meer te zien was.....Iemand had namelijk na het optreden de machine op repeat gezet en iedere 2 minuten blaaste het apparaat 10 seconden rook. De machine was geschikt voor een zaal met 800 mensen. In het AJV pastten er geloof ik 120!!!

The Fact was echt een Noord-Hollandse band. Ik (Mike Bendig)en Robert vd Meijle (Licht, rook en invaller) waren zaankanters, Robin Jacet, Jeroen Spijker en Bob Kuypers kwamen uit Castricum en zanger Patrick Schuit kwam uit Egmond. Omdat we een tijdje en workshop volgden in Drieluik (dat eigenlijk een extra oefensessie was in de week) en vaak in de zaanstreek optraden, was Zaanstad ook meer onze regio. Voordeel was dat er veel veel leuke zalen waren waar we konden optreden, maar er was ook veel concurentie. Als wij bijvoorbeeld in Jongerencentrum Neon in Wormer Speelde, en toevallig diezelfde avond CC Rideruit Worme in Zaandijk optrad, stond je in Neon voor 25 mensen te spelen, terwijl als we in Castricum (De Bakkerij) speelden, dan was het vol met 200 mensen. De eerste 2 demo´s zijn overigens opgenomen in de 8-sporen Alleyway Studio (Oostzijde) van Klaas de Vries en niet zoals in het krantenartikel Klaas versteeg. Klaas Versteeg heeft wel op 1 nummer een fantastische saxofoon partij gespeeld. Het nummer heet Taste Of Purfume. Helaas had niemand meer een goede opname van de originele versie (ja hallo...1991...) maar....heb na lang zoeken een DAT ergens vandaan kunnen halen en zal je binnekort een cd sturen met de masters.

Voor de 3e en laatste demo werd de 16 sporen studio van Leo Zwemmer in Bergen (Noord-Holland) gekozen. Veel mensen vonden sommige nummers van Fighting Boredom een beetje te "gelikt" en ook wijzelf vonden dat we op Fighting Boredom beter het eea hadden kunnen weg laten. Daarom hebben we er toen voor gekozen om in Bergen 7 nummers op te nemen die allemaal bij elkaar passen. Ik denk dat iedereen deze laatste demo (Doors to Disaster) ook de beste vindt. De demopresentatie vond december 1992 plaatst in JC De Bakkerij in Castricum en hier kwamen meer dan 200 bezoekers op af. Als voorprogramma trad de Beverwijkse newwave groep The Whisper op.

Drummer Bob Kuypers had inmiddels te kennen gegeven de band na 30 april te verlaten. De rest van The Fact ging op zoek naar een vervanger maar na meerdere audities, besloten we met The Fact te stoppen. Het was gewoon erg moeilijk om een gescchikte drummer te vinden die ook van onze muziekstijl hield en we zagen ons niet met een drumcomputer op pad gaan. Daar was de muziek niet geschikt voor. Er waren toen ook gesprekken met een platenmaatschappij die interesse toonde, maar dit duurde allemaal erg lang en inmiddels bestonden we dus niet meer. Ik en Robin en Robert, zijn hierna een band begonnen die Stroszek heette. Hiermee werden we nog 3e tijdens de Big Buk Buk Band Battle in Heiloo in 1994. Hierna stopten we ongeveer 8 jaar met muziek maken haha! Pas in 2004 pakten we het Stroszek project weer op en toen kwam ook jeroen bij Stroszek gitaar spelen.

In de jaren erna bleef het contact met de bandleden. Jeroen en Patrick speelden samen in Shadowplay en Mike, Robert en Robin slaagden er zelfs nog in om 3e te worden in de Big BukBuk Band Battle in Heiloo met de band Stroszek. Later speelde ook Jeroen mee in Stroszek. Bob is de enige die van muziek zijn beroep heeft gemaakt en speelde jaren later met House act Bastian. Jeroen, Mike en Patrick besloten later om samen weer eens muziek te maken en oude Fact nummers opnieuw op te nemen. Buiten een hoop nieuwe nummers, hebben we het afgelopen jaar met The Abatements (Mike Bendig, Patrick Schuit, Jeroen Spijker) die nummers van The Fact opnieuw opgenomen waarmee we toen niet helemaal tevreden waren. Stone Statue, Make A Deal With Hell, Personality, Disguised Female, The Last One en Apathetic.''

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.