Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Twinkling Stars, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Twinkling Stars, The PDF Print E-mail

Bezetting

Brenda Barthélemy
Ina Oosthuizen
Annemarie Daas
Joke Boot
gitaar
gitaar
basgitaar
drums

Biografie

Eerste en unieke Zaanse 'meidenband', toendertijd piepjong 'damescombo'. Opgericht eind 1962. Tot oktober 1966, daarna naamswijzing naar Names and Faces. The Twinkling Stars brachten coverrepertoire (teenagerhits, covers en enkele eigen stukken). 'Management/ coaching/ aankleding door ouders Pa en Ma Barthélemy. De groep was als eerste Zaanse gitaar/ teenagerband te zien op de nationale Televisie (met toen nog slechts één net), in het programma 'Toonladders bij de Avro op 3 augustus 1965. De groep trad in haar bestaan op door heel Nederland en won vele regionale 'bandconcoursen'.

Op woensdag 24 september 2008 presenteerde het KRO tv-programma 'Wij zijn de geschiedenis' een item over The Twinkling Stars!
Zie ook het artikel hiernaast links uit het Noord-Hollands Dagblad van 19 september 2008.

Zie ook sectie 'zalen/ podia' voor nog meer foto's.

Tot een grammofoonplaatje kwam het niet. Wel tot vele radio-optredens in Hilversum en proefplaatopnamen. Als Names and Faces scoorde de groep later wel een platencontract.

Zie ook verslag over de beginperiode van de band (hieronder) door Joke Boot. (met doorklikken op de afbeelding kunt U vergroten)

De meisjes leren gitaarspelen in de muziekschool 'Bella Musica' van Ger Vreeling. Ina en Annemarie traden al eens op als duo (zie foto) tijdens een muziekschoolpresentatie. De ouders van Brenda Barthélemy kwamen met het idee om een meisjesgroep te vormen. Joke wordt 'omgeschoold' tot drumster. Annemarie gaat later basgitaar spelen. Het eerste optreden (nog zonder drumstel) vindt plaats tijdens een leerlingenavond van Muziekschool Vreeling in april 1963 in de Nieuwe Societeit in Wormerveer.
Gitarist Jimmy Verhoeven van The Rollers geeft de groep extra 'guitaarlessen'. De repetities vinden plaats bij Pa en ma Barthélemy in de huiskamer. Foto's onder: eerste optreden in april 1963 in Wormerveer en tijdens repetities bij Jim van der Hoeven.De meidenband treedt veelvuldig op in de Zaanstreek tijdens concoursen, feestavonden en Zaanse evenementen. Tweede foto linksonder: optreden op 9 augustus 1963 in Koog aan de Zaan tijdens groots festijn, foto daarnaast: poserend voor de ingang van de Vara studio.

Eerste (betaalde)optreden van de formatie is op 7 september 1963 in Huize Negrijn in Zaandam, samen met The Rollers (zie foto's hieronder).

De meisjes dragen keurige herkenbare podiumkledij zoals toen gebruikelijk was bij bandjes die optraden. De kledij werd gemaakt door 'moe Barthelemy.

Zie ook kleurenfoto's tijdens een optreden in het R.K. Verenigingsgebouw in Krommenie.

The Twinkling Stars halen al snel de plaatselijke pers. Zie artikel krant eind 1963. De meidenband repeteert serieus en wordt gestimuleerd door de ouders van Brenda (organisatie/ management) en The Rollers. Al gauw optredens in de streek en een 'contract' in De Roemer in Krommenie. Ook deelname aan vele popconcoursen (zie poster onder) waar The Twinkling Stars vaak in de prijzen viel.

De band haalt de landelijke finale van het Kaag-concours, een talentenjacht van platenmaatschappij Bovema, en wordt daarin vijfde. Zie ook krantenartikelen. In de periode 1963-1965 speelt de meidengroep als één der weinige Zaanse bands door heel Nederland. Met twee auto's (drumstel op het dak) vervoerd men zelf de apparatuur en de groepsleden plus vaste fans. Coen Barthélemy is de vaste geluidsman van de formatie.


De groep wordt ook vaak uitgenodigd voor radiosessies. In de periode 1963-1965 verschijnt de band in de studio's van de Vara, Kro, Avro en Ncrv voor radio-opnamen. Voor Bovema wordt in Haarlem een (proef)plaatopname gemaakt welke nog niet resulteerd in een platencontract.Setlijst van de band in maart 1964 (foto rechts)
Eind 1964 verlaat Ina Oosthuizen de band. De groep doet moeite om een nieuwe meisjesgitarist te vinden. Kennis Hilda (op de foto linksonder met Dick Buijsman) speelt kortdurend mee en gitarist/ zanger Dick Buijsman (ex-Singing Dutch Boys, later bassist in Lucifer, Dizzy man's Band) wordt tijdelijk ingelijfd om het tekort op te vangen.The Twinkling Stars is dan geen echte 'meidenband' meer. Buijsman speelt een paar maanden mee. De podiumkledij is inmiddels aangepast met een nieuwe outfit.

Dick Buijsman wordt in de zomer van 1965 vervangen door 'invaller' gitarist/zanger Anton Rehbok. De band wordt uitgenodigd voor een TV-optreden bij de Avro. The Twinkling Stars (met Reebok) is de eerste Zaanse teenagerband die op 3 augustus 1965 's avonds te zien is op de nationale TV die dan nog uit slechts één kanaal bestaat!!In het najaar van 1965 wordt zanger/gitarist Huub van de Weyer de nieuwe vaste gitarist, zanger en toetsenist.
De 'Stars' treden veelvuldig op door heel Nederland en is met ruim tweehonderd optredens in de periode 1963-1965 één van de de meest optredende Zaanse beatbands.

Na het vertrek van drumster Joke Boot, begin 1966, werd Ton Vonhoff kortdurend de invaldrummer. Platenproducer Bob Bouber valt voor de 'lazy sound' van de band. Omdat The Twinkling Stars niet meer representatief is als groepsnaam wordt voor het uitbrengen van de legendarische verzamelelpee 'Beat behind the dikes', met 2 tracks van de Zaanse groep, de groepsnaam veranderd in NAMES AND FACES (zie foto onder).

Twee van de drie opgenomen nummers verschijnen in oktober 1966 op de verzamelelpee. De eerste single 'You're an old leaf' verschijnt begin 1967. Drummer Joop Tromp (later Dizzy Man's Band) is dan al toegetreden als vaste drummer.
 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.