Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1990 -1999 arrow Baxteen
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Baxteen PDF Print E-mail

website Baxteen



BAXTEEN historie

Een 'kort' relaas van Paul over hoe het zover heeft kunnen komen

1980-heden: Dik 30 jaar in één minuutje

In 1980 werd door de broertjes Constant de groep Baxteen als omgekeerde wereld band opgericht, dat wil zeggen, ze gingen een band oprichten terwijl ze nog niet konden spelen of instrumenten hadden (op een oude akoestisch gitaar na). Na vele bezettingen, Baxteen bestond op sommige momenten wel uit 12 personen, bleef er in 1984 niet meer over dan de driemans band Baxteen. Dennis Constant op de drums, Paul Constant zang en slaggitaar en Richard Robijn solo gitaar. In dit jaar werd een nummer opgenomen met de groepen Future en Zenith "Thuis te laat" op een EP , in het kader van Zaanstock. (Future, zou later ook weer een rol spelen in het bestaan van Baxteen).

Baxteen trad in die tijd maar heel af en toe eens op en het kunnen van de leden was nog niet je dat, Paul kende bijvoorbeeld maar 5 akkoorden.

In '85 of '86, daar wil ik vanaf wezen, kwam Sander Plompen, van Naked Image en The Opinion, de band versterken. Richard vertrok en kort daarop kwam trompetist Piet van den Berg die vanaf toen bassist werd. Al snel werd een zangeres in de gelederen van de band opgenomen, '89 Esther Groen.

Jaren Negentig

Baxteen begon nu aan een periode waarin veel in de buurt werd opgetreden in de kroegen en buurthuizen, maar ook af en toe niet zo dichtbij.

In '94 ging Piet en kwam Harm. Harm Sikkes bekend door Happy Jail Revu , Oxel fris en een plaatselijk jongerencentrum waar we allen wel kwamen.

Dennis stopte en werd vervangen door H v/d L te A (die geen vermelding heeft verdient).

Esther vertrok in dit dat jaar naar het buitenland en voor H hadden we een invalkracht.

31 dec '95 oefenden Frank Feenstra, want zo heet deze drummer (Future, White Wedding, Screaming Turtles en Time out) en Monique Kee voor het eerst mee. Monique heb ik ontmoet tijdens een muziekworkshop in AJV en Frank had ik ook al een tijdje in het vizier. Al snel hadden we de muzikale klik!

Een nieuwe eeuw

Najaar '02... Onzekere tijden: Sander stopt. De muzikale koek is op. Afscheid nemen van een muzikaal wonder (alle eigen nummers zijn van zijn hand) was niet gemakkelijk. Maar een aardschok geeft ook weer een nieuwe ontwikkeling. Ik wilde niet alleen meer een beetje slaggitaar spelen, maar mijzelf ontwikkelen tot een echte gitarist. Wie o wie zullen we gaan vragen? Emilio Bamio speelde in die tijd in de Crayons (ontstaan in het buurthuis) en we waren wel onder de indruk van zijn kunnen. De verjaardag van pa Contant in het Grote Weiver, was een beproeving voor E. In een week tijd set van 60 minuten instuderen... Een ware uitdaging en geslaagd! Hij mag niet meer weg.

2005/2006; Voor de gein doen we mee met een coverbandjes wedstrijd in opkomst genaamd The Clash of the Coverbands, Noord-Holland zat vol maar John van de Borne wilde ons graag hebben, dan maar Zuid Holland. Wat als grap begon, werd uiteindelijk een regio finale in Paradiso en touringcars fans naar de Landelijke finale in Studio 22. We eindigde bij de laatste 8, mooi compliment en een geweldige trip!

Tijdens het zwangerschapsverlof van Mo (najaar 2007), wilde de band toch iets om handen hebben. Een Rammstein tribute was een gekoesterde wens van de mannen en hebben we met beiden handen aangepakt. Voor ‘Flake’ (toetsen) hebben we Frank van der Pal gevraagd (Enchanting Dreams en Sanctuary); Zwammstein was een feit. ... Ook Baxteen is nu voortaan een 6-mans formatie.

Najaar 2009; Harm is ziek en blijft maar kwakkelen, tot overmaat van ramp blijkt het darmkanker te zijn en niet zo’n klein beetje ook. De snelheid waarmee wij onze grote vriend achteruit zien gaan kan ons maar niet bevatten. In de tijd die we hebben tussen de chemo’s door maken we muziek, totdat hij het niet meer op kan brengen... 2 februari 2010 overlijdt Harm op veertig jarige leeftijd. BAXTEEN is geen BAXTEEN meer... in oktober dat jaat houden we een In Memoriam HARMED genaamd. De opbrengst ging naar KWF Kankerbestrijding. Het was een hele bijzondere avond met heel veel fans, familie en vrienden. Op het podium als gasten vrnl. Bert Dijkema, Arjen Brusche, Reniet Vrieze, Edgar Koelemeijer, Jeroen Booij & Ruben Hoeke.

Voorjaar 2011; we zijn de klap weer een beetje teboven en worden onrustig. Het podium roept maar zonder bass gaat dat niet. De zoektocht begint. Na een avond repeteren met mogelijke kandidaten was Linda de beste match. Linda van den Berg, voorheen bassiste van The Hustlers, heeft een lekkere groove en goede basis. We gaan het meemaken! BAXTEEN hoofdstuk 2 is geboren!

Het huidige Baxteen:

Frank Feenstra- Potten en pannen

Linda van den Berg- Gitaar met dikke snaar

Emilio Bamio- Piel Gitaar

Paul Constant- Achtergrondruis gitaar en strot

Monique Kee- Grote...eh Strot

De Muziek

Baxteen heeft heel wat nummers gespeelt, geschreven en weer weggegooid.

De meest extremen zijn wel 'Nights in white satin', 'Superstition', 'Happy lovin' couples' , 'Killing in the name of' en ga zo maar door.

Ook zijn er eigen nummers geschreven en gespeelt. Van heel zoetsappig 'Eyes', 'Dreaming of you' die op de eerste demo's en 'Multi Herrie'-tape terecht kwamen, tot best wel hard, getuige bijvoorbeeld 'Big Fat Muffin' op de nieuwe CD 'Kippenvel'

De smaak van de leden is door de jaren wat veranderd en ook dat hoor je terug in de muziek.Zowel de eigen nummers als hetgene dat we 'lenen' (maar dan wel op z'n Baxteen's; hard en ....hard, maar wel subtiel).

De keuze om een nummer te gaan spelen is dat de band het leuk vindt. En dat is het enige criterium! Vandaar dat nummers als 'Lord of the boards' (Guano apes) en 'Taillights fade' (Buffalo Tom) makkelijk naast elkaar kunnen leven. Ze hebben namelijk een overeenkomst, ze zijn leuk om te spelen.

De Naam

Wat is dat nou voor een naam; BAXTEEN ?

In het begin van Baxteen, toen er nog geen spullen waren, had drummer Dennis geen drumstel. Van wat oude emmers en een bongo werd een drumstel in elkaar gezet. En om te voorkomen dat het hele zooitje ging schuiven, werden een paar bakstenen neergelegd.

De keuze van de bandnaam lag dus voor de hand.

Toekomstplannen?

Als het aan ons ligt spelen tot aan het bejaardentehuis! Vooral optreden, zowel binnen als buiten, ver weg en dichtbij het maakt niet uit. Vele covers hebben we al gespeeld en bewerkt. En eigen werk is nu een droom die we werkelijkheid willen gaan maken. Na ons memoriaal concert in oktober 2010 willen we ons voornamelijk gaan richten op een nieuw BAXTEEN met cover en schrijven van eigen werk.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.