Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 2000 -2022 arrow Goldy
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Goldy PDF Print E-mail

Zaanse hiphop/r&b zangeres met een eigen single 'Goldy', een bescheiden hit (tipparade, top40) en succesvolle samenwerkingsverbanden met bekende Nederlandse rappers.

In 1994 is Goldy al actief in het hiphop/r&b duo 'Roxy & Goldy, onder andere met een optreden tijdens een 'blockparty' in Zaandam-Zuid georganiseerd door het aldaar actieve buurthuis De Exter. Zie ook het krantenartikel hiernaast.

In 1998 is Goldy als gast rapper te horen op de track 'Zoete Inval' op het album 'Binnenlandse Funk' van Extince. Het nummer wordt een hit en staat 3 weken in de top40. De dan 13-jarige 'diva' rapt het volgende stukje tekst:

DJ Knowhow, even terug naar z'n drie
De puntjes op de "i"
Weetjewel, weetjeniet?
De naam is Goldy, de rol die ik speel is pas 13 lentes jong
Maar ik heb het net zo druk als Hong Kong (Waauw)
Spring in de ring en doe me ding
Yo, niet dat je denkt dat ik ergens in een kinderkoor zing
Ik swing, roddel het door of haal je schouders op
Je wilt me uitproberen, stroop gerust je mouwen eerst op
En je weet dat de Gold niet stopt
Vergeet je barbiepop en al die autodrop, op is op
Eyo Extince, hoge bomen vangen veel wind
Doe een stap naar voor, vertel ons wat je daar van vindt

Het nieuwe label Loyalty Records bekend van Negativ "Mijn Feestje" en "Niets is wat het zijn moet" tekent daarna Goldy "The Diva", 'gemaakt om in de spotlights te staan'.
Volgens Labelbaas Björn Sno en A&R Manager Jan de Man is Goldy de female rapper die vrijwel altijd in de prijzen valt, haar eerste (duo)single was de track "Zoete Inval" met Extince (album 'Binnenlandse Funk, 1999), waarin ze ook samenwerkte met Skate the Great, Krewcial, Scuz en Murth the Man-o-Script.

Na de periode met Extince ontdekt producer Anthony Tolsma het talent van Goldy. Hij doet verschillende projecten met haar, waaraan ook Birgit Lewis, Skate the Great, Yukki B en Terrence meewerken.
De schoonheid en kracht van Goldy blijven bij andere artiesten niet onopgemerkt. Ook rapper Brainpower vraagt Goldy een stukje te rappen voor de track 'Wat Een Jinx Is' (album 'Door Merg En Brain', 2001).

Via Darryl Bell wordt Goldy gevraagd voor de vuurwerkcampagne '10 Vingers In de Lucht' om daarin met 9 andere Nederlandstalige rappers, waaronder Negativ en C-ronic, mee te rappen.
Daar komt ze in contact met het platenlabel van Negativ en C-ronic: "Loyalty Records". In 2005 komt haar eerste eigen single 'Goldy' uit, vergezeld van een stoere videoclip. In 2006 volgt de track 'Kijk Om Je Heen' die die op verschillende Nederlandse compilatiealbums verschijnt.

Goldy-Goldy, 2005

Goldy-Kijk Om Je heen, 2006

Goldy-Goldy, 2011


 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.