Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1990 -1999 arrow Tribez of Idiotz
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Tribez of Idiotz PDF Print E-mail
Tribez of Idiotz (Wormer/Koog/Zaandam)

Ed Langereis - zang
Serge van Wijngaarden - gitaar/zang
Arno Ooms - bas/zang
Berry den Dunne - drums

Ook met Emiel Veken - saxofoon tot 1990; Edo Schots - sax vanaf 1990. Gastzangeres op Geen vuiltje aan de lucht - Pits.

De groep bestond van 1986-1993. Een jaar na het uit elkaar gaan besloot de band de kas op te maken en nog 1 x de studio in te gaan voor de Op ons dooie akkertje cassette die begin januari 1994 op het afscheidsoptreden in De Groote Weiver aan bezoekers werd uitgedeeld.

Begonnen begin 1986 en nood gedwongen al direct begonnen met het vermengen van diverse stijlen (Serge kende alleen maar ska/rocksteady; Berry had nog nooit anders dan reggae gespeeld, terwijl Arno en Ed uit de trash-hardcore hoek kwamen). Het resultaat was de eerste Nederlandse band die zowel ska als reggae als hardcore trash als metal als ... speelden. Eerste optreden Oktober 1986 in De Groote Weiver waar direct de zaal leeg gespeeld werd. Volgend optreden op het 10 jaar punkfestival in Drieluik met de Sox Pistols. De van deze avond gemaakte opnames werden uitgebracht door het Rotterdamse X-Treem fanzine/cassette label in 1987.

Via deze uitgave komt de band begin 1988 in contact met het Westfries Radio Front uit Obdam, en omstreken die na enkele optredens georganiseerd te hebben de band uitnodigen om mee te werken aan de Tegenwind verzamel LP. Terwijl de band zich uitbreid met een saxofonist worden de opnames voor de Tegenwind LP gemaakt die in 1990 uitkomt en vergezeld gaat van een presentatie toernee door Nederland. Met name de samenwerking met deelnemende bands Disturbing Foresights (Den Haag/Zoetermeer) en Unaccepted (IJmond) bevalt uitermate goed. DF regelt veel optredens voor de band in de omgeving Den Haag terwijl Unaccepted de Tribez mee neemt naar Duitsland.

Ook binnen de Zaanstreek ontstaan samenwerkingsverbanden uitmondend in het trio Revenge of the Carrots/ UBCF-Virus/Tribez of Idiotz.

Na de Tegenwind opnames vertrekt saxofonist Emiel Veken. Tribez of Idiotz speelt vrijwel alleen in kraakpanden, het is niet helemaal zijn circuitje. Vervanger Edo Schots was een bekende uit De Groote Weiver waar de Tribez zeer zeer vaak spelen. In dezelfde periode werd de band ook uitgebreid met percussionist Erik Vegt die samen met Edo de ska-reggae nummertjes kwam versieren. Het feit dat Tribez leden de programmering van De Groote Weiver deden zal veel geholpen hebben. Eind 1991 wordt de band door het WRF gevraagd of er interesse is een single op te nemen. De Geen Vuiltje aan de Lucht opnames in de ADM studio's te Amsterdam zijn het gevolg.

Terwijl men eind 1992 druk bezig is met het opzetten van toernees naar Engeland en Spanje besluit Serge andere muziek te willen gaan maken. De overige leden denken door te kunnen gaan met een vervanger maar komen er achter dat Tribez zonder Serge geen Tribez is. De band komt eind 1993 nog bij elkaar om in een studio de bandkas op te maken om in 1994 afscheid te nemen in De Groote Weiver waar bezoekers de opnames van de Op Ons Dooie Akkertje gratis op cassette mee krijgen.

Tribez of Idiotz deed van 87 tot 92 iets meer dan 100 optredens door het gehele land.

Arno en Serge hebben na de Tribez nog in McGyver gespeeld (samen met toenmalige Human Alert Melkert-Roadie en drummer Chrisis) dat na 2 optredens al weer ontplofde.

Gitaris Serge woont in Amsterdam en speelt in oefenruimte projecten. Zanger Ed woont in Koog aan de Zaan en heeft zich ontwikkeld tot de Ceremonie Meester van de Zaanstreek
Drummer Berry is terug naar Aruba gegaan. Bassist Arno heeft zich vnml bezig gehouden met De Groote Weiver en heeft onlangs voor het eerst sinds 10 jaar weer een basgitaar vastgepakt en toert in Mei-Juni als invaller bij de Amerikaanse anarcho-punkband P.A.W.N.S.


Discografie

'Tegenwind' - Compilatie LP

Type
Jaar van uitgave
Label
EP
1989
WRF 002 NL


Tracks: Psychedelic dreams/ All I can see/ Hersenschimmen najagende onpraktische idealist/ Daktari skaGeen vuiltje aan de lucht

Type
Jaar van uitgave
Label
EP
1992
Tribal Chant 001 NL


A - Mankind issa blind/ Sabotage squad
B - Straight labels/ 7x70

Met dank aan Arno Ooms voor de tekst.

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.