Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Baby Rockers, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Baby Rockers, The PDF Print E-mail

Bezetting 1961-1964

René Waerts
Albert Loth
George Loth
Jan Rencken
Rein Vreeling
gitaar
gitaar
gitaar
basgitaar/zang
drums

Foto (Bob Fleumer): The Baby Rockers in 1962 voor het havengebouw in Zaandam met v.l.n.r. René Waerts, George Loth, Rein Vreeling, Albert Loth en Jan Renken.

Biografie

De piepjonge formatie werd op 9 december 1961 opgericht door Rien Waerts van de gelijknamige muziekschool aan de Zuiddijk in Zaandam. Mevr. Waerts was de zakelijk leidster/ kledingontwerpster en dochter Willy Waerts de secretaresse van de groep. Leider René Waerts is op 11-jarige leeftijd zwaar onder de indruk van The Rocking Idolators die twee straten verderop repeteren in de kapperszaak van Ijff.

Foto links: de eerste groepsfoto genomen door Willy in de huiskamer met v.l.n.r. Jan Renken, george Loth, Albert Loth en René Waerts.

Tijdens eerste optreden bestaat de groep nog uit het viertal bovengenoemden met Jan Renken als sologitarist. Het eerste optreden vondt plaats onder de naam 'Combo Waerts' tijdens een jeudgfestival van de v.v. Assendelft waar de derde prijs werd behaald.

Vlak daarna werd de groep uitgebreidt met drummer Rein Vreeling (van de muziekschool van Ger Vreeling in Wormerveer). The Baby Rockers zijn geboren en zijn dan de jongste popgroep van Nederland. De jongens droegen een wit overhemd, blauwe hesjes en zwarte boeken. Sologitarist René droeg een witte broek. Eerste optreden met Rein tijdens een leerlingenavond van Muziekschool bella Musica in De Prins in Wormerveer

The Baby Rockers hebben al een 'goed spelniveau' en kunnen allen muziek lezen. De vijf jonge knulletjes met brillantine kuifjes in colberts met showrevers riepen vertedering op. Kinderen die rock 'n roll brachten was toen zeer bijzonder. De band trad vooral op tijdens concoursen in de Zaanstreek en heel Noord-Holland en viel bijna altijd in de prijzen.

The Baby Rockers wonnen de eerste prijs in Jisp en op dezelfde avond een tweede prijs in Warder tijdens een concours. In december 1962 werd het 1-jarig bestaan gevierd in Huize Negrijn in Zaandam.

In 1963 doet de groep mee met de landelijke actie 'Open het Dorp'. De groep blijft vele prijzen winnen en hoopt op een platencontract.

Er werden nieuwe groepsfoto's gemaakt. Platenmaatschappij Polydor nodigde de groep uit voor een opname. De talent 'scouts' waren enthousiast.

Begin 1963 werden twee nummers opgenomen in de studio. Willy Waerts: ,,De 'opname' verliep echter niet zo vlot als wel wenselijk was. De zanger die nodig was om het nummer 'Het ruw houten kruis' te zingen was onverstaanbaar en vondt een Arendsoog boek spannender dan het zingen voor een plaat.

Nadat de opname afgekeurd was door de heren van de platen maatschappij werd in allerijl gezocht naar een juist persoon om te zingen. Neefjes, nichtjes van de heren en zelfs Willy mocht het proberen. Het Ruw Houten Kruis staat nog steeds op band met wat zang van Nico Way en Willy Waerts maar of het ooit zal worden afgedraaid is de vraag.'' George Loth: ,,Het lukte helaas niet met Nico als zanger. Hij had toen last van 'een kikker in de keel'

The Baby Rockers kregen samen met The Rocking Idolaters een eervolle uitnodiging om in Brussel te komen optreden in het 'Cinema Modern Pallast' alwaar de bands aangekondigd stonden als: ''Hedenavond dansen met 2 orkesten uit vreemde landen.''

De groep bleef meedoen aan concoursen en teenagerfestivals alwaar zij steeds in de prijzen bleef vallen. Onder foto's van de trip naar Brussel waarvoor een grote touringcar werd ingezet om beide bands met aanhang te vervoeren door de sneeuw.

Op de foto's de muziekzaak aan de Zuiddijk in Zaandam. De bus die klaar staat werd in 1963 gebruikt voor een trip naar Brussel van The Baby Rockers en The Rocking Idolaters die waren uitgenodigd voor een optreden voor de Belgische radio. Rechtsonder in de bus: v.l.n.r. Willy, Marijke, Albert en Rein/

Kort daarna spelen The Baby Rockers voor een paar duizend man publiek in de Veemarkthallen in Den Bosch in het voorprogramma van Vince Taylor.

,,In een overvolle zaal traden wij met Vince Taylor op. Het merendeel van het publiek stond te joelen tegen menige band die voor Vince Taylor optrad. Behalve toen The Baby Rockers' kwamen. Ren?, even kalm als altijd, begon al spelend te twisten en plotseling ook de zaal. De jongens kregen een enorm applaus.''
De band trad ook samen op met Roek Williams and The Fighting Cats.

Foto boven genomen in december 1963.

Eind 1963/ begin 1964 komt zanger Jacky Kloes (later Dizzy Man's Band) uit Heemskerk het vijftal versterken (zie foto links). Vlak daarna worden de gebroeders Loth (verhuizing naar Apeldoorn) vervangen door gitarist Henk Dekker en bestaat de band weer uit vijf personen. Gitarist Jan Renken gaat basgitaar spelen.

Het repertoire van de Shadows werd ingewisseld voor pure rocknummers van Elvis Presley en Little Richard en daarnaast ook 'twist en beatnummers'.
Bezetting 1964

René Waerts
Henk Dekker
Jacky Kloes
Jan Rencken
Rein Vreeling
gitaar
gitaar
zang
basgitaar
drums

Het 'nieuwe' The Baby Rockers spelen op 4 januari 1964 op een teenager-festival in Uitgeest wat georganiseerd werd door de plaatselijke band The Rustic Four. De opkomst was massaal.
De deelname aan het Kaag Concours bracht niet de verwachte winst maar wel weer meer bekendheid. De opnamen van Radio Veronica bleken populair bij het publiek. Vooral de nummers Oh marie (instr.), Wenn die Weisse Flieder (instr.), Polly Wolly Doodle (zang) en Poema Tango (instr.).

Er waren moeilijkheden met Rein over het wel/ niet meedoen bij optredens. Daarom werd er in augustus 1964 een andere drummer gezocht. De groep trad enige tijd op met Arie Peperkamp, een vriend van Kloes uit Heemskerk. Kort daarop werd Ger Motshagen uit Heemskerk de nieuwe slagwerker.Foto: Optreden met Ger Motshagen in december 1964 voor De Oud Bedrijfsschool Leerlingen vereniging van Bruynzeel in het tennisgebouwtje.

In 1965 stapten Jacques Kloes en Henk Dekker uit de groep. Waerts, Motshagen en Renken gaan dan verder met zanger/ gitarist Nico Engels. Kort daarop werd de groepsnaam verandert in The Trumps.

Bezetting 1964-1965

René Waerts
Nico Engels
Jan Rencken
Ger Motshagen
gitaar
gitaar
basgitaar/zang
drums

Foto: The Baby Rockers: voor de garage en een antieke 'Spijker' van een aannemer. Plaats: Westzijde nabij de oude P.W.J. de Looschool (ambachtschool) V.l.n.r.: Jan, Ger, René en Nico). Dezelfde auto is ook te zien op de groepsfoto van The Electric Sounds.
De groep maakt opnamen voor Negram (nooit uitgebracht)en is live op de radio te horen. In 1968 houdt deze groep het voor gezien. Albert Loth en Rein Vreeling duiken later op in de Zaanse band The COOPERS en René Waerts is later actief als lichtontwerper bij de shows van Mini & Maxi, Andr? van Duin, Robert Long en vele anderen.

Met dank aan Peter Roggeveen. 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.