Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Protest liederen (PROVO, Rob Stolk, ABC Mars)
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Protest liederen (PROVO, Rob Stolk, ABC Mars) PDF Print E-mail
Rob Stolk (Zaandam 1946 - Amsterdam 2001): pacifistisch activist, mede-grondlegger PROVO, initiator en organisator van de ABC Protest Mars in april 1966 (een anti-oorlog protesttocht van Den Helder naar Amsterdam van 7 april tot en met 11 april 1966: filmpje YouTube

In Zaandam vond onderweg een groots evenement plaats: 'De Nacht Van De Protestsong'. Deze werd gehouden in de grote Circus Boltini tent op 10 april 1966 op het parkeerterrein van het Zaanlands Lyceum. Dit evenement wordt naderhand ook beschouwd als de 'geboorte' van de protestsong in Nederland. Boudewijn de Groot trad op en voerde voor het eerst zijn lied 'Welterusten, Mijnheer de President' live op onder luide bijval van een duizendkoppig publiek! Vlak na dat optreden voerde De Groot zijn nummer nog een keer uit tijdens een mini-concert in 'coffeebar' De Schuur aan de Parkstraat in Zaandam. Een maand later werd het op single uitgebrachte nummer een grote hit. Rob Stolk had ook geprobeerd Bob Dylan, Joan Baez en Donovan uit te nodigen voor een optreden tijdens 'De Nacht' maar deze kwamen niet. Bovendien was Dylan in 1966 op tournee gegaan met een elektrische live band.

Publiek in Zaandam. Foto dagblad De Zaanlander.

Dagblad Trouw: ,,De Nacht van de Protestsong op 10 april 1966, georganiseerd in een tent van Circus Boltini, is een soort startpunt, net op het moment dat ook Provo zich roert en de Nederlandse samenleving volop begint te veranderen. Boudewijn de Groot was een van de optredende artiesten en zong zijn gloednieuwe nummer Welterusten, mijnheer de president.”

Auteur Laurens Ham in zijn boek 'Op de vuist' (2020), met een overzicht van de Nederlandse protestmuziek: ''Beseft het publiek al dat hier in de circustent van Boltini geschiedenis wordt geschreven? Want hoewel de beschaafd verlopen Nacht van de Protestsong te midden van de wereldwijd felle Vietnamprotesten en de ongrijpbare stunts van de Provobeweging in Amsterdam slechts een voetnoot zal worden in de geschiedschrijving van de jaren zestig, is het voor het eerst dat Nederlandstalige artiesten zich in het openbaar roeren met protestliedjes. Dit is bovendien een van de eerste gelegenheden, waarop Boudewijn de Groot zijn legendarische Welterusten, mijnheer de president voor een groot publiek live uitvoert. De avond verdient daarom een prominente plaats in de popmuziekgeschiedenis: dit is een van de vroegste momenten waarop een Nederlandstalig popliedje -niet een chanson, strijdlied of levenslied dus- wordt gebruikt om een politiek statement te maken.”

Erik Schaap: 'De Nacht was onderdeel van de ABC-mars, een vierdaags wandelprotest van Den Helder naar Amsterdam, gericht tegen atomaire, bacteriologische en chemische oorlogsvoering. Aan de mars deed een breed palet aan groeperingen mee, variërend van vredesorganisaties tot de Provobeweging.' Zie ook zijn website voor een uitgebreid artikel.

ROB STOLK

Robert (Rob) Stolk werd geboren in een links gezin; aan het einde van de jaren ’50 stemden zijn beide ouders op de Pacifistisch Socialistische Partij. Zoon Rob sloot zich in 1963 aan bij de PacifistischSocialistische Jongeren Werkgroepen (PSJW). Een jaar eerder had hij, na twee keer te zijn blijven zitten, zonder diploma het Zaanlands Lyceum verlaten. Later betreurde hij, dat hij geen voltooide opleiding had, al zei hij ook: ‘Wat een kind nodig heeft en op school moet leren is lezen en schrijven; de rest leert het leven zelf wel.’ Stolk trok steeds sterker naar Amsterdam, waar hij lezingen bijwoonde in een debatcentrum, demonstreerde in paasmarsen van de PSJW en tijdens een taptoeparade van de NAVO. Deze liep uit in een harde confrontatie met de politie en vergrootte Stolks engagement.

Barst

Uit onvrede met de vergadercultuur en het gebrek aan directe actie in de PSJW richtte Rob Stolk eigen politieke groepjes op, waaronder de Anarchistische Werkgemeenschap Zaandam, en hij begon in 1965 de periodiek ‘Barst’ uit te geven (waarvan slechts één nummer verscheen in april 1965), met de ondertitel ‘Sociaal/cultureel tijdschrift op basis van een levensbeschouwing, die een zo onbegrensd mogelijke zelfstandigheid van elk individu beoogt en elk maatschappelijk systeem waarin plaats is voor geweld, dwang of autoritair gezag, verwerpt.’ Zijn kijk op de wereld was daarmee samengevat.

Provo

In mei 1965 stond hij met Roel van Duijn en anderen aan de basis van Provo, de anarchistisch georiënteerde actiegroep die ludiek, kunstzinnig en luidruchtig de spot dreef met de burgermaatschappij en autoriteiten. Stolk werd een drijvende kracht achter Provo’s drukkerscollectief, trad geregeld op in de media en kenmerkte zich door het ironiserend bespelen van de publieke opinie. Zijn huwelijk in Zaandam met Sara Duys, waarbij de echtelieden samen op één witte fiets naar het stadhuis reden, kreeg landelijk aandacht en was mede promotie voor Provo’s ‘Witte fietsenplan’.

Krakersbeweging

Nadat Provo zich in 1967 ophief (volgens Stolk onder meer ‘omdat de doelen waren bereikt en iedereen een bloedhekel aan elkaar had gekregen’) begon hij een drukkerscollectief dat de basis voor de kraakbeweging vormde. Hij richtte Koöperatief Woningburo De Kraker op en was als drukker betrokken bij de bezetting van het Maagdenhuis en het verzet tegen de sloop van de Nieuwmarktbuurt. Hij keerde zich af van de krakersbeweging toen deze radicaliseerde en voor gewelddadige actie koos. Rob Stolk werkte nadien tot zijn overlijden in zijn eigen drukkerij

Bron: Zaanstad.nl

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.