Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1990 -1999 arrow Beyond
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Beyond PDF Print E-mail
Bezetting

Martijn Bergers
Michiel Hoff
Bas van Vugt
Jaap Janssen
Roy de Wit
Friso van Rijnbach
zang
gitaar/ zamg
gitaar
toetsen/ zang
basgitaar
drums/ zang


Foto v.l.n.r.: Van Vugt, Van Rijnbach, Hoff, Bergers en De Wit.

Biografie

Michiel Hoff: ,,We begonnen de band bij de familie Goeman in Dorregeest waar we mochten oefenen in de schuur. Wij waren een vriendengroep uit Krommenie die veel met elkaar optrok in het weekend. Elk weekend stappen en zomers gezamenlijk op vakantie naar Terschelling. We hielden allemaal erg van muziek en dan met name de heavy metal van de jaren 80 was bij ons het meest populair.

Bas en ik speelden al een beetje gitaar en probeerden onze favoriete nummers na te spelen. Op een bepaald moment hadden we het over het beginnen van een band. Een beetje voor de gein zeiden we tegen Friso dat hij maar een drumstel moest kopen en tegen Roy of een basgitaar geen optie was. Tweedehands werden deze spullen aangeschaft en we begonnen lekker aan te klooien in die schuur. De herrie was vreselijk en werd niet snel beter. De naam Beyond hadden we van de Horrorfilm “The Beyond” gejat.

Opvallend was wel het goede ritmegevoel en muzikaliteit van onze drummer Friso die daarna al snel tot zanger werd gebombardeerd. Kort daarna dwongen wij onze goede vriend Jaap tot toetsenist aangezien we ter oren kregen dat hij ooit pianoles had gehad.

Inmiddels oefenden we ook niet meer in Dorregeest maar in een oefenruimte voor bands in Wormerveer op het bedrijventerrein Molletjesveer. Daar voegde een andere goede vriend van ons uit Assendelft zich bij het inmiddels iets minder chaotische gezelschap. Dit was Martijn en hij bleek vrij aardig te kunnen zingen.

We speelden zoveel mogelijk heavy metal nummers die niet te moeilijk waren, en anders versimpelden wij het origineel om het nog enigszins te pruimen te houden voor het eventuele publiek. Ons eerste optreden was een feestje in een zaaltje bij speeltuinvereniging De Blok in Krommenie voor voornamelijk vrienden en bekenden.

We hadden de smaak te pakken en schreven ons in voor de popmarathon in Drieluik, Zaandam. Dat was een echt optreden met goede apparatuur en we kregen er een enorme kick van. We waren de eerste band van de avond en we kregen 20 minuten.Onze setlijst van die avond: Enter Sandman-Metallica, Everything about you-Ugly kid Joe, Wherever I may Roam-Metallica, en nog een nummer die ik niet meer weet.

Kort daarna besloot Martijn er weer mee te stoppen zodat Friso de hoofdzanger werd. Sommige nummers zong ik. Onze oefenruimte was inmiddels een mooie grote ruimte, waar we onze spullen konden laten staan, van Vincent Krancher bekend van o.a. The Barflies.

Foto's: links in Café Babbels - Krommenie 1997, rechts en foto's onder tijdens Parkpop K'nie 1996

Ons reportoire bestond inmiddels naast heavy metal covers ook uit wat meer toegankelijke populaire nummers van De Dijk/The Scene/Van Dik Hout/Queen/Marillion/Kiss/Live/ZZ Top/Bon Jovi.

Vanaf die tijd traden we af en toe op in onder meer Bar Babbels, Krommenie(meerdere malen) Parkpop Krommenie(2x), Buurthuis Ons Huis. Een buurthuis in Uitgeest(geen idee hoe dat heette), Sands in Castricum, De boerderij Wormerveer. Pelikaan Krommenie.

Van het geld wat we kregen voor de optredens hebben we nog een demo gemaakt in een studio in Amsterdam. Erg leuke ervaring. Ons niveau van muziek maken bleef altijd erg amateuristisch maar we hadden erg veel lol en af en toe klonk het toch wel eens zo goed dat we wel uit ons dak gingen.

Foto (Henk van de Leur): Beyond in actie tijdens optreden in JC Neon in 1997 in Wormer (tegenwoordig SCWO gebouw)

Ons Laatste optreden was een buurtfeest in Krommeniedijk in het Dorpshuis. Dat was een erg leuke avond waarbij we uiteindelijk nog samen met een bevriende band, De Hufters, op het podium stonden

Het enthousiasme van de begintijd was een beetje weg en we besloten om er mee te stoppen. Jaartallen zijn een beetje onnauwkeurig maar ik houdt het op het volgende: Begonnen in 1993 tevens popmarathon 3 luik. 1996 en 1997 parkpop Krommenie 1998 laatste optreden in Krommeniedijk.

Ik speel af en toe nog wel wat gitaar thuis soms voor m’n kinderen voordat ze gaan slapen. Zou wel weer eens in een bandje willen spelen en denk dat ik dat in de toekomst wel weer eens zal doen. Nu heb ik een druk leven als vader van 3 dochters en een baan als operator in de 5 ploegendienst. Ik ben 37 jaar en woon nog steeds in Krommenie Friso werkt ook als operator in de volcontinudienst en is 38 en woont in Wormerveer Roy is vliegtuigmonteur en is 38 en woont nog in Krommenie. Jaap werkt bij een verzekeringsmaatschappij in Alkmaar en woont inmiddels in Assendelft. Bas is verhuisd naar Hoogkarspel en werkt als districtsleider voor een bedrijf in auto-onderdelen. Hij is 39. Martijn is opticien en woont nog steeds in Assendelft. Hij is 38. Hij heeft nog een tijdje in de Band “Theo tikt af “gezeten als zanger.''

Na een oproep met foto in het NHD door Rob Hendriks schreef journalist Albert Meester onderstaand artikel met de reacties en ontvingen wij foto's en tekst van Michiel Hoff voor deze bandpagina. 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.