Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Den Dubieus (hiphop)
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Den Dubieus (hiphop) PDF Print E-mail
Zaanse mc, producer, componist. Deniz Medina Molina a.k.a. 'Wolvenzoon' a.k.a. Den Dubieus.

Ook bekend als host en organisator van het legendarische serie District Undaground rapfeesten in de periode 2002 - 2013

website FB DEN DUBIEUS & OBSKUUR


FB Deniz Medina Molina


‘District Undaground’ in een buurthuis in Wormerveer. Koppensnellers!

In december 2000 startte het duo DDT. een legendarische reeks rapfestivals in Jongerenwerk Impuls (voorheen Ons Huis) op locatie Marktplein in Wormerveer. District Undaground werd bedacht door Versloot ‘om het rapgevoel in de Zaanstreek nieuw leven in te blazen‘ na een paar jaar stilte sinds het Rugged ’n Raw hiphopfeest.

In de periode 2000-2007 vonden er twaalf edities plaats waarin veel Zaans raptalent kwam bovendrijven. Veel hiphoppers zaten op ‘eilandjes’ thuis te knutselen met hiphop. Tijdens District Undaground kon men kort optreden, freestylen, breakdansen, spuitbuskunst maken (grafitti) en meedoen aan een dj-contest met twee draaitafels. In de jaren 2011-2013 vonden nog een aantal edities plaats van D.U. met bekende Zaanse artiesten als RFx en Presto. Deze werden georganiseerd door Daniel Medina Blom.

Afbeelding rechts: Graffity wand bij Jongerenunit IMPULZ in Wormerveer.

Ook regionale hiphopartiesten konden zich inschrijven. Men ontving demo’s uit het hele land. De feesten werden druk bezocht. ‘Men rapte het dak eraf, er werd boeiend gefreestyled met ook een live drummer.’ Hiphopgroepen die vaak optraden of er hun podiumdebuut maakten waren onder andere Trilogy uit Krommenie met rappers Edward Beumer (CAP) en Wytse Teerling (@ Attack) met ‘brute beats, eigen sounds, en klassieke samples’; producer Michael Doornik (Dokuso), dj Hil-One (Hildo Kolen) uit Zaandam, dj Kid Chaos uit Krommenie en dj Trax (Marco Spelde) die zich later aansloot bij DDT. In 2002 werd het concept ook succesvol geďntroduceerd in Manifesto in Hoorn.

Versloot nam in 2002 afscheid als organisator na de drukbezochte en feestelijke achtste editie met debuut optredens van World Domination (Zaandam), Lyrikaal Kartel (Wormerveer) en het in 2001 opgerichte talentvolle ‘Zaans Schrikbewind’. De feesten werden, met tussenposen, voortgezet door Dinesh Ramdin en rapper/ drummer Deniz Medina Molina. Behalve een fenomenale rapper met een hartverwarmende ‘delivery’ (voordracht) bleek Ramdin een rasechte presentator met gloedvolle aankondigingen die zorgden voor een feeststemming en het juiste ‘hiphop-partygevoel’ in de zaal. Ook rappers Jay Escobar (StereoMurder) en Davis dos Santos (DeMo) van de Engelstalige rapgroep R.A.G. deden hun debuut op District Undaground. Samen met dj Cammycuts (Eek Miletic) won R.A.G in 2003 een voorronde van Unsigned Talent in zaal Panama in Amsterdam. Samen met Zaans Schrikbewind zorgde het ook van talent bulkende Koppensnellers voor een zeer opzienbarend Zaanse hiphopdebuut tijdens de D.U. feesten.

De rapgroep Koppensnellers werd in 2004 geformeerd door rappers Deniz Medina Molina (a.k.a. Wolvenzoon), scratcher, producer Roger Teeling (Roger Templar), producer Dokuso en rapper Daniel Prado (DesPerado) en rapper, producer Lorenzo Neitana (Deftek). Neitana: Voor mij is het begonnen met basgitaar spelen. Ik vond het altijd al een dope instrument. Bij muziekles op school moesten we een instrument uitkiezen. En ik koos basgitaar. Van daaruit ben ik overgestapt op beats maken. Ik begon met drum & bass maken. Hiphop beats kwamen daarna pas. In mijn drum & bass stukken maakte ik soms een hiphop break. Juist dat vonden mensen heel vet. Dat ben ik gaan uitbouwen. Omdat ik eigenlijk helemaal niet thuis was binnen hiphop ben ik me meer gaan verdiepen in het genre. De grootmeesters van het vak bestuderen. Zelf veel oefenen. Veel cratediggen: dat is samples van vinyl halen. En de cultuur eigen maken. Mijn helden werden producers als Madlib, Dilla, Kev Brown en 9th Wonder.’

Deniz Medina Molina van Koppensnellers: ‘Wij hadden drie producers! Dat was fokking luxe en ook nog eens ieder hun eigen stijl. Daar waren we ontzettend blij mee. We hadden een mooi evenwicht met serieuze ‘underground’ tracks met een diepere boodschap en lekkere battleshit’, ofwel feestnummers. Dat is nog steeds bruut. Bij een battle vecht je met je woorden en gebruik je metaforen. En je probeert iemand op zo creatief mogelijke wijze met woorden de grond in te trappen. Echt sport tegenover elkaar. De film ‘Eight Miles’ van Eminem heeft toen heel veel hiphoppers gekieteld en geďnspireerd.’ Koppensnellers bracht in eigen beheer het album Rituelen in Rijm vol.1 uit en trad op met een zinderende show tijdens Wormer Live 2006 (zie foto boven - Henk van de Leur). De soepel in elkaar vlechtende flow en interactie van de drie rappers was buitengewoon goed. Ook werd het podium gedeeld met Opgezwolle, DuvelDuvel en Jawatt.

Den Dubieus (& Obskuur)

Na het uiteengaan van Koppensnellers in 2006 begon Deniz Molina in 2011 een solocarričre als ‘Den Dubieus’ die tot op heden voortduurt. Aanvankelijk als Den Dubieus & Obskuur (foto rechts - Henk van de Leur). Het eerste album ‘De Zaanse Schande’ (2011, oplage 200 stuks) werd geproduceerd door maatje ‘Obskuur’ (Benjamin Fondse). Het tweetal werkte acht maanden aan het album. Den Dubieus & Obskuur brachten met name ‘Boom Bap hiphop’: scherpe teksten en duistere, funky, maar zware hiphop beats. Deniz: ,,Dingen die me frustreren relativeer ik met humor.’’

Deniz bleef daarna samenwerken met oud ‘Koppensnellers’ maatjes en met diverse Zaanse rappers en producers. Als ‘Den Dubieus’ maakte hij sindsdien een stroom schitterende tracks. Het album De Helse Harlekijn (2015) kreeg landelijk aandacht via VPRO’s luisterpaal. Behalve een groot aantal internet singles verschenen ook de albums Paradox (2018) en Gebroeders Gekko (2019). Obskuur bracht in 2014 het instrumentale ‘triphop’ album ‘Organic Mechanica’ uit.

Afbeelding Linksonder: Flyer hiphopcore (Alan Montano), afbeelding rechtsonder: links Benjamin Fondse en rechts Deniz Medina Molina (foto Henk van de Leur)

Samenwerkingsverband 'Bumrush'. Presentatie live in Poppodium de Kade. Foto Henk van de Leur.

TENSLOTTE: Neef Daniel aka Murstratus is hiphopverzamelaar en licht hier een tipje van de sluier op: zijn favo hiphop top 10 EN een mooie bonus..

Murstratus op 'Pokoe' Hiphop Magazine

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.