Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Atomics The, Mister X and
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN 2019 - NU actief
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Atomics The, Mister X and PDF Print E-mail

Bezetting

Mister X (Nico Way)
Jan Stompé
Bouk Veltman
Gerrit Lukken
Jacob Stompé
zang
gitaar
gitaar
basgitaar
drums


Biografie

Zaanse beatband welke januari 1964 wordt versterkt met zanger Nico Way die via een advertentie reageerde. Way heeft dan al ervaring opgedaan in de 'tienerband' The Blue Strings en het gitaar/banjo duo De Nijo's welke laatste in heel Noord-Holland optrad.
Jaap Stompé: ,, In het midden van de jaren zestig had haast iedere straat in Zaandam z'n eigen bandje. Wij noemden ons bandje The Atomics. Dat klonk wel eigentijds. We leerden de plaatselijke (Oostzaan) bakker Joop Koekkoek kennen, die vond zo'n bandje hartstikke leuk!. Hij kende veel caf?houders in Noord-Holland. 'Weet je wat?', zei ie, 'Ik ga voor jullie werk versieren.' Joop had een Honda-brommertje waar hij brood mee bezorgde en samen zijn we met dat ding Noord-Holland ingegaan om onszelf 'te verkopen'.

Mijn vader had een verhuurbedrijfje in geluidsapparatuur, dus dat kwam goed uit. Hij zorgde ervoor dat we Vox-apparatuur kregen. We hadden nog geen noot gespeeld, maar zodra we met die spullen op het podium stonden hadden we het bij wijze van spreken al gemaakt. We waren 'die band met die Vox-installatie'. Op een advertentie in de krant 'Zanger gezocht' kwam een zekere Nico Way af. Precies de stem die we zochten. Met een echte zanger erbij moest ook de naam van de band worden aangepast. At werd Mr. X & The Atomics. Het bleek te werken. Wanneer Nico van die langzame nummers als 'That's how strong my love is' zong, dan stonden de meisjes vooraan in de zaal te huilen.
Die optredens in Noord-Holland. Om acht uur ging de zaal open en dan kwamen uit de wijde omtrek die jongelui op hun brommertjes. Aan de ene kant van de zaal stonden de meisjes en aan de andere kant de jongens. Om negen uur hadden die gasten zich zoveel moed ingedronken dat ze de dansvloer op durfden en om tien uur begonnen ze te vechten. Dat was een vast patroon. We hebben weleens onze kostbare apparatuur moeten verdedigen, hoor! Het is zelfs een keer voorgekomen dat de zaaleigenaar met z'n windbuks op het podium stond om de zaal in toom te houden.

Nog geen half jaar later had Joop Koekkoek het bakkersbedrijf opgegeven en zich helemaal op het impresariaat gestort. Dat was veel lucratiever. Hij had The Golden Earrings voor f 400,- per avond, The Motions voor f 350,- en ons Mr. X & The Atomics kon je al voor f 75,- per avond krijgen.'' Zie ook 'eerste contract' van Joop Koekkoek. The Atomics brengen 'ruig' beatrepertoire van ondermeer The Stones, Beatles, Kinks, ZZ & Maskers, Chuck Berry en The Motions. Manager Joop Koekkoek regelt optredens door heel Nederland. De band is 'huisorkest' in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord. Een recensent schrijft: ,,Het was een uitermate luidruchtige bijeenkomst, waaraan honderden tieners gillend en krijsend hun medewerking verleenden.'' De band doet ook mee met het door Joop van de Ende georganiseerde 'Beatconcours 1965' in zaal Het Heerenlogement in Purmerend. De band behaalde een 7-de plaats. Zie ook krantenverslag hieonder. Van de Ende organiseerde in augustus 1965 ook een talentenjacht in het Openluchttheater in Oostzaan. Zie ook een (prachtig) uitgebreid verslag helemaal onderaan de pagina!

In januari 1966 wordt Gerrit Lukken wegens dienstplicht vervangen door Jan Visser (ex SKUNKS en later George Baker Selection, Fisher and Friends, Alquin). In februari 1966 wordt de bandnaam omgedoopt in het krachtige en provocerende 'Shameless'.
De naamsverandering wordt tijdens de pauze van een optreden doorgevoerd. In juni wordt gitarist Bouk Veltman (ook wegens dienstplicht) vervangen door gitarist Ruud Meijns die ook sommige zangnummers voor zijn rekening neemt. Na muzikale spanningen binnen de band valt in september 1966 het doek voor Shameless. Way vertrekt en wordt zanger bij de Zaanse band SALVO TITULO (later CHESTERCARD).

Bronnen: Frank Dam - Nederbeat, De glorietijd van de Nederpop (Arena 2000), Rob Hendriks, Joop Koekkoek.


Mr. X & The Atomics live in actie in Café Concordia in Oostzaan met v.l.n.r. Gerrit Lukken (basgitaar), Nico Way (zang), Bouk Veldman (gitaar), Jaap Stompé drums) en Jan Stompé (sologitaar)Voor de grote finale van het beatconcours 1965 organiseerde Joop van de Ende twee voorronden in het Openlucht Theater in oostzaan. De plaatselijke pers verslaat het evenement op geheel eigen wijze....

De 'beatmuziek' is nog amper doorgedrongen in de verslaggeving op het 'platteland'. Het evenement in Oostzaan is één van eerste beatconcoursen waar uitgebreid aandacht aan wordt geschonken.

 


 

© 2020 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.