Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Fool, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Fool, The PDF Print E-mail
Fool, The (’67-’69, pop, hippie, flowerpower, kunst, EW)

Simon Posthuma (Zaandam, 1939) was een Zaanse beeldend kunstenaar en muzikant. Begin jaren zestig liet hij zich afkeuren voor militaire dienst. Hij vertrok naar Amsterdam waar hij een pand betrok aan de Zeedijk. In 1964 ontmoette hij schilderes, mode illustratrice (Bijenkorf) en kledingontwerpster Marijke Koger die hij meteen ‘the hippest chick in town’ noemde.

Zij had samen met Josje Leeger de kleding boetiek ‘De Trend’ in Amsterdam. Simon en Marijke vertrokken naar Athene voor een opdracht, gingen reizen, en belandden voor een expositie in 1966 in Londen. Hun ontwerpen en schilderijen in felle sprookjesachtige psychedelische kleuren, beďnvloed door vele reizen in het midden- en verre Oosten, sloegen internationaal aan.

Deze stelde hen voor aan Paul en John van de Beatles. Posthuma: ‘We blew their minds out with our art’. Er ontstond een hechte band met John en Yoko. Met Josje Leeger en de Brit Barry Finch vormden ze de ontwerpersgroep en popformatie The Fool naar het liedje ‘Fool On The Hill’ van The Beatles. Posthuma: ‘We beschilderden John’s piano, het Apple kantoor in Londen en drums en gitaren voor The Cream’.

Hun ontwerp voor (binnen)hoes van Sgt. Pepper werd ‘door een vergissing’ afgekeurd. Het ‘roze’ ontwerp voor de insteekhoes werd wel gebruikt in de eerste uitgave van de plaat. The Fool ontwierp onder andere de hoes voor Boudewijn de Groot’s hippiealbum ‘Picknick’, ‘de Nederlandse tegenhanger van Sgt Pepper’. De Groot ging daarna op theatertournee met als begeleiders het Zaanse Names and Faces.

Daarna ging The Fool naar Chicago waar ze een album opnamen met producer Graham Nash. Tijdens hun verblijf in de Verenigde Staten deden ze ontwerpen en schilderwerk voor theaters zoals het Aquarius Theatre tijdens de musical Hair. Na hun huwelijk in de Temple of Tarot in Los Angeles op 21 juli 1969 keerden Josje en Barry terug naar Amsterdam waar ze een exclusieve boetiek startten in de P.C. Hooftstraat.

Simon en Marijke (in het Engels verbasterd tot Seemon en Maryke) bleven muziek maken. Ze hadden een top40 hit in 1971 met het nummer I Saw You. Hun album ‘Son Of America’ werd opnieuw geproduceerd door Graham Nash en bevatte gastbijdragen van Rita Coolidge, Joni Mitchell en Booker T. Jones.

Het stel scheidde in 1975. Simon keerde terug naar Nederland en exposeerde jaarlijks schilderijen in Amsterdam, Den Bosch, Parijs en Basel. Marijke bleef in Los Angeles wonen.

Posthuma’s zoon Douwe Bob (1992) brak in 2012 door als winnaar van de tv- talentenjacht De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Postuma overleed in 2020.

DiscografieAirplay Special

Type
Jaar van uitgave
Label
EP
1968
Mercury MEP 91 USAA - Rainbow Man
B - Lay It Down
C - Fly
D - No One Will Ever Know


The Fool

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1968
Mercury SR 61178 USANo One Will Ever Know / Lay It Down

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1969
Mercury 127 427 MCF USAA - No One Will Ever Know
B - Lay It Down


 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.