Home
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Login Form

wachtwoord vergeten?
Definitie en criteria 'Zaanse Act' PDF Print E-mail
Om de definitie ‘Zaanse band/ act’ af te bakenen zijn de volgende criteria gehanteerd:

- De meerderheid of minimaal de helft van de groepsleden is Zaans of langere tijd muzikaal actief geweest als ingezetene in de Zaanstreek. In geval van een minderheid moet er een essentiële en bepalende Zaanse inbreng zijn of zijn geweest door een groepslid(leden). Bijvoorbeeld als artistiek leider, frontman/ vrouw, componist. Bijvoorbeeld Reniet Vrieze bij The Pilgrims in de 90’s (meerderheid bandleden van elders).

- Een duidelijke binding met de Zaanstreek: ingezetene zijn en ‘muzikaal’ zijn opgegroeid of gevormd via bijvoorbeeld de school, kerk, vereniging, jamsessies, de muziekschool, jongerencentrum, buurthuis, popschool, bandcoaching etc. Als binding geld ook het op latere leeftijd in de Zaanstreek komen vestigen en langere tijd muzikaal actief zijn (Rob Hoeke, Maarten Peters, Harry Slinger).

- ‘Tijdelijke’ groepen, acts, bands die gevormd zijn voor een workshop, popschool of bandcoaching traject en die daarna ophielden worden niet opgenomen tenzij de acts daarna langere tijd zelfstandig zijn doorgegaan en minimaal drie optredens (met een aankondiging in de media) hebben gegeven.

Natuurlijk kunnen deze criteria een punt van discussie zijn. Daarom enkele voorbeelden.

Ali B. is geboren in Zaandam maar op 2-jarige leeftijd verhuisd naar Amsterdam en Almere (niet Zaans).

De Dijk is hier gevormd (schoolband 'Tenderfoot', daarna 'Stampei') en heeft nog steeds een binding (fanbase) in de Zaanstreek. Nico Arzbach woonde bijna veertig jaar in Zaandam. De anderen zijn verhuisd naar elders. De Dijk speelt nog regelmatig in de Zaanstreek (dus van oorsprong Zaanse band).

Ben Herman (1968, Londen) is in de Zaanstreek ‘muzikaal gevormd’ en heeft in diverse Zaanse popbandjes gespeeld. Hij verhuisde naar Amsterdam en werd professioneel jazzmuzikant in onder andere New Cool Collective (niet Zaans).

Sway is een Haarlemse band met een Zaanse basgitarist die repeteert in Oefenstudio Jottem (niet Zaans, wel genoemd bij de bassist).

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.