Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1900 -1956 arrow Zaankanters, De
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Zaankanters, De PDF Print E-mail
In de Zaanstreek formeerde accordeonist Ger Vreeling kort na de bevrijding The Rhythm Boys. Dit orkest ging in de 50's verder als 'De Zaankanters".

Van die formatie werd in 1957 één single uitgebracht door Phonogram en in 1961 werden twee singles uitgebracht via de Duitse platenmaatschappij Polydor.

De Zaankanters

Marinus Vermooten (boek 'Leve de zwarte schijf'): ,,Kort na de bevrijding formeerde Ger Vreeling The Rhythm Boys (zie foto rechts tijdens een optreden in 1945 op een bevrijdingsfeest).

Het viertal trad veelvuldig op tijdens kermissen en 'bal-na' evenementen van verenigingen in Noord-Holland optraden. The Rhythm Boys gingen over in het zeskoppige De Zaankanters.

Foto's: Historische Vereniging Wormerveer

In de jaren vijftig bestond dit orkestje uit Rein van Zanen (trompet), Jan de Boer (saxofoon, zang), Gerrit de Boer (slagwerk), Ger Vreeling (accordeon), Jan Korvers (piano) en Gerrit de Zwijger (accordeon). Zie ook foto hierboven met tweede van links Gerrit de Boer, derde van links Ger Vreeling en op de piano zittend Jan de Boer.

In augustus 1957 namen De Zaankanters in sappig dialect 'Sijtje' ('Saitje Saitje')/ Veldbouquet op. Hierop zijn zanger Jan de Boer en de accordeonisten Wim Jagtman en Ger Vreeling te horen. Zie afbeelding rechts.

Dit ensemble, onder leiding van Vreeling, speelde op dansavonden, bruiloften en partijen en werd ontdekt door manager Kees Manders.

De muziek klonk hem goed in de oren wat resulteerde in een opname met muziek en zang van De Zaankanters. Van de plaat werden direct honderden besteld, nog voor men de opname had gehoord.

Tijdens een sterrenshow in het Concertgebouw in Amsterdam maakten de bezoekers kennis met De Zaankanters. Het waren drukke tijden want later op de avond moesten Ger Vreeling en zijn mannen nog optreden in Den Haag.

De samenstelling van De Zaankanters, later bekend onder de naam De Vrolijke Zaankanters, onderging diverse wijzigingen. Buiten Vreeling en Jagtman maakten Peter Schoute, Jan Keijzer en bassist Henk van Helvoirt er deel van uit.

In deze samenstelling bracht Polydor twee singles van de groep uit. Hierop staan liedjes voor gezellige avonden: 'Caprice Espagnol/ Der student geht vorbei en Slavenkoor/ De vrolijke molenaar.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.