De basis voor de Ricardo's (o.l.v. Luuk Rijks met ook accordeonist Jan Eshuijs en bassiste Gré Eshuijs in de gelederen) werd al in 1933 gelegd en het Waterland-Zaanse orkest kreeg na een paar naams veranderingen de nog steeds bestaande naam de Ricardo's. Tot aan 1952 was het orkest in Nederland mateloos populair.
De Ricardo's trad ook op in het buitenland. Hotel Kons in de stad Luxemburg heeft eens in een folder doen weten: La Brasserie Kons presente actuellement Le Sensationnel Orchestre Hollandais De Ricardo's avec ses 9 solistes. In het blad De Artiestenbeurs stond: ,het is waarlijk niet dikwijls voorgekomen, dat een orkest, een accordeonorkest nog wel, dat in de Zaanstreek is gevestigd, zich kan beroemen op internationale bekendheid.' Door veranderende smaak van het publiek nam diezelfde populariteit echter snel af en men stopte.
Foto links: Het orkest stond onder leiding van Luuk Rijks, die links staat. Verder staan er Jan Eshuys, Will Bley en Willy Bent, die voor de zang zorgden, Gerrit van Sante, Jan Botterweg en Ger de Groot. Zittend: Wim van Zaane en Andre Goossens.
Toen echter Gerrit van Sante, die vanaf het begin accordeonist was bij de Ricardo's, in 1985 zijn 40-jarige huwelijk vierde op het idee kwam om de rest van het orkest bijeen te brengen, het feest werd geweldig en de Ricardo's bleven bijeen.
Het nieuws verspreidde zich snel en net zo snel ontstond er vraag om een aantal nummers op plaat uit te brengen. En in 1986 werd, na zoveel jaren van succes in de jaren 40 en 50, de eerste LP uitgebracht. Het repertoire echter is nog hetzelfde als in die beginjaren en het publiek smulde ervan.
In 1988 verscheen de tweede LP en de Ricardo's denken nog niet aan een afscheidstournee. En dit tot groot genoegen van de groeiende schare vrienden van dit orkest, dat een vergelijking met de Ramblers zeker kon doorstaan. Eind jaren negentig viel het doek met een afscheidsoptreden in een Zaans bejaardenhuis.
|