Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1900 -1956 arrow Renati (Klaas Vink)
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Renati (Klaas Vink) PDF Print E-mail
Een van de eerste bekende Zaanse artiesten in het begin was (luit)zanger, mandolinespeler, conferencier en componist Klaas Vink, artiestennaam ‘Renati’ (1886, Zaandam).

Vink in een interview met het Leids Dagblad in 1976: ,,Ik weet niet eens hoe ik muziekschrijven heb geleerd. Dat ging vanzelf. Mijn moeder zong in al haar armoe en ellende. Ze stuurde mij de straatzanger achterna om zijn teksten af te luisteren. Die moest ik haar dan leren.’’ Tijdens zijn werk als zager in de kistenfabriek hoorde hij Jean Louis Pisuisse zingen. Dat stimuleerde hem om zelf ook liedjes te gaan schrijven. Via een kennis verscheen zijn eerste liedtekst in het bekende weekblad ‘Het Leven’.

Vink, inmiddels Renati, werd opgemerkt door Willy Derby, die liedjes van Renati kocht voor plaatopnamen. Renati ging zelf ook plaatopnamen maken, in Berlijn. Hij trad ook op in Engeland en Frankrijk. Renati was regelmatig te horen op de Nederlandse radio. Hij trok met gezelschappen langs theaters en trad op in bioscopen (‘Renati komt!’).Foto links: café/ feestgebouw/ theater 'Thalia' (1936) aan de Prins Hendrik Kade in Zaandam (Gemeente Archief Zaanstad)

In 1938 kwam hij naar Zaandam waar hij in het uitverkochte feestgebouw Thalia een programma presenteerde namens De Bond van Werklozen Zaandam.

Hij trouwde in 1939 en besloot dat het genoeg was geweest. Renati hing z’n gitaar aan de wilgen en werd weer gewoon Klaas Vink.

In 1976 verscheen zijn tekst ‘De Armsten’ in het Boekenweekgeschenk ‘Snikken en Smartlapjes’.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.