Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Turf
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Turf PDF Print E-mail
Roemruchte Zaanse band die 20 jaar actief is en in 1980 een mega platencontract scoort bij platenmaatschappij Ariola (Martin Duiser). Er worden dan een elpee en twee singles uitgebracht bij Ariola.

De single 'Crime Of Passion' staat 3 weken in de tipparade. De hoes van de plaat (en de elpee) worden door een aantal dan nog christelijke radiozenders geboycot wegens de 'sexy' afbeelding en het 'geweld' van de Crime Of Passion!

De hoes wordt niet gecensureerd. Het tekent de eigenzinnigheid van de band. Turf gaat daarna nog door tot 1987.

De voorgeschiedenis begint met de band SHAKE.

Eind 1967 gaat de band Shake over in "Smurf', de eerste bezetting van TURF met Klaas de Vries (basgitaar), Henk Kreeft (gitaar), Rob Haccou (sologitaar) en de broers Frank Henneke (drums) en Willem Henneke (toetsen).

Willem Henneke heeft ook een klassieke achtergrond welke later terug zal komen in zijn composities voor de band Turf. Henneke zat korte tijd op accordeon les bij Jan Eshuijs.

Turf legt zich toe op 'moeilijke instrumentale muziek'. Rock met een symfonisch tintje zoals toen gespeeld werd door Focus. De band repeteert op vaste plekken her en der in de Zaanstreek waaronder wijkgebouw Ons Aller Belang aan de oostzijde. Het instrumentarium wordt vaak per bakfiets vervoerd naar het oefenhok.

Optredens zijn er nog nauwelijks. De band treedt onder andere op in het Kabelgat. Turf is vooral druk bezig in de oefenruimte. Met techniek, lange jamsessies en componeren. Men experimenteert en ontwikkeld een eigen sound. Er worden uitsluitend eigen composities gespeeld, merendeels van Willem Henneke.

Alle groepsleden doen een compositorische duit in het zakje. Haccou, de Vries en de broers Henneke vormen de vaste kern van de band.

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.