Home arrow Bands/artiesten - ACTIEF arrow Baker (Selection), George
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Baker (Selection), George PDF Print E-mail

website George Baker

Bezetting 1969

Hans Bouwens
Job Netten
Henk Kramer
Eric Bardoen
Jacques Greuter
Jan Visser
Ton Vredenburg
zang/gitaar
gitaar
tenorsaxofoon
altsaxofoon
toetsen/fluit/zang
basgitaar
drums


Biografie

Zanger Hans Bouwens wordt geboren in Hoorn maar verhuisd op jonge leeftijd naar Wormerveer. Daar ontwikkeld hij zijn muzikale loopbaan. Na 'probeersels' met Wormerveerder zanger Rob Boot en gitarist/zanger Bob Ketzer onder namen als Body and his Wild Cats komt Bouwens als zanger bij de al bestaande Zaanse soulcoverband SOUL INVENTION.

Basgitarist Jan Visser - kort daarvoor ingelijft als opvolger van basgitarist Theo Vermast - en Hans Bouwens schreven in de zomer van 1969 in de oefenruimte het nummer 'Little Green Bag.

Joop Koekkoek had een proefopname geregeld bij Negram in Haarlem. Hans had al twee nummers geschreven die we zouden gaan opnemen.

De groepsnaam Soul Invention wordt na de plaatopname (11 september 1969) veranderd in George Baker Selection. Het is dan immers geen soulformatie meer.

De band nam de single 'op eigen risico' op. Manager Joop Koekkoek introduceerde de band bij Negram/Bovema-platenbaas Hans Kellerman die na aandringen 'wel een plaatje met de groep wilde maken'.

De compositie Little Green Bag, een (rock)'riff' (basloopje door Jan Visser) met de soulvolle stem en 'tekst' over een groen koffertje Van Hans Bouwens, werd een top-10 hit in Nederland en een nr.2-hit in België. In beide landen werd een gouden plaat gehaald. Maar het betekent ook de eerste internationale Zaanse U.S. hit. 'Little green bag werd een top-10 hit in de V.S.

Door het plotselinge succes komen er wijzigingen in de bezetting. Eric Bardung gaat als eerste uit de band. Ook Job Netten. Jan Abbing speelt een paar maanden mee als gitarist.

Na het succes van de eerste single wordt (een deel) van de band begin 1970 'beroeps'.

De bezetting bestaat dan uit de Zaankanters: Hans Bouwens (zang), Jan Visser (bas), Ton Vredenburg (drums), Henk Kramer (sax), Jacques Greuter (accordeon/ toetsen/ percussie) en Amstelvener George Thé (zang, gitaar, bas).

Deze bezetting is te horen op de tweede single 'Dear Ann. Drummer Ton Vredenburg wordt na de eerste elpee vervangen door Assendelver Jan Hop. Henk Kramer, groepslid van het eerste uur en 'regelneef', stapt uit de band en gaat werken bij platenmaatschappij Negram.

Foto links: The George Baker Selection live in actie in De Speeldoos in Zaandam op 10 maart 1970 met v.l.n.r. Jacques Greuter, Henk Kramer, Jan Visser, Hans Bouwens, Ton Vredenburg en George Th?.

Hans Bouwens en Jan Visser krijgen in 1970 de Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs van Stichting Conamus. De vijfkoppige Selection met Bouwens, Greuter, Visser, Thé en Jan Hop doet haar eerste optreden op 5 mei 1970 in sporthal 'De Vang' in Zaandam.

De groep krijgt haar eerste gouden plaat uitgereikt in restaurant De Walvis op de Zaanse Schans. Het Zaanse weekblad 'De Gezinsbode' is verontwaardigd over het feit dat Assendelver en oprichter Henk Kramer 'geen gouden plaat kreeg?' In de zomer wordt de derde single 'Midnight uitgebracht. De band blijft daarna hit-op-hit scoren met vakkundige middle-of-the-road popmuziek.

Dear Ann behaalt een 93ste plaats in de Amerikaanse Top 100. Alle singles uit de periode 1969-1974 worden hits. Jan Visser stapt uit de band en wordt in maart 1971 vervangen door Cor Veerman uit Left Side.

Visser neemt tussen 1971 en 1973 drie singles op als 'Fisher & Friends met onder andere Jan Hop op drums, Dirk van der Horst op sologitaar en Jaap Keunen op dwarsfluit. Island Of Hope behaalt een tipparade-notering. Daarnaast is Visser met ex-muzikanten uit The Motions actief in Greenhorn (1 single), Beehive met Chiel Pos (1 single), Dominic Savio Gits (1 single 1977), Tabasco Brand (1 single 1978) en hij is in de periode 1974-1975 basgitarist in de Nederlandse topformatie Alquin (1 single en 1 LP).

Cor Veerman maakt drie solo-singles onder de naam Alan Decker. George Thé maakt in 1972 de solosingle 'All Over Now'. In 1974 wordt Cor Veerman vervangen door basgitarist Martin Schoen (ex-VIRGINIAN CREEPER). Begin 1975 treedt ook zangeres Lida Bond toe tot The Selection en scoort de groep wereldwijd met Una paloma blanca!

Foto rechts: George Baker en Lida Bond met GBS live in Lido Waalwijk 1975

Zanger/ componist George Baker kiest voor simpele en commerciële popliedjes. De groep scoort met die formule 23 top-40 hits waarvan 15 singles de top-10 halen. Het nummer 'Paloma Blanca' wordt een wereldwijde hit.

Op 12 maart 1975 wordt Paloma Blanca uitgebracht. Deze klassieker behaalt in 1975 de nr. 1-positie in Nederland, Zuid-Afrika, Australi?, Nieuw-Zeeland, West-Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Polen en Turkije, nr. 11 in Engeland (ondanks een cover van Jonathan King die de vijfde plaats haalde) en nr 26 in Amerika. In de Amerikaanse 'Adult Contemporary'-hitlijst komt de single zelfs op nummer 1. In Duitsland staat Paloma Blanca 14 weken op de eerste plaats. Wereldwijd worden er 3? miljoen singles verkocht. Het nummer werd gecoverd door vele artiesten, waaronder Heino. Er moeten meer dan 125 versies bestaan. Een parodie van The Wurzels bereikt in 1976 de tweede plaats van de Engelse hitparade. De single krijgt de Exportprijs.

Foto links: live in Lido 1975, George Baker en Martin Schoen

Paloma Blanca was in 1997 onderwerp van de televisieserie Single Luck. Aanvankelijk was Paloma Blanca overigens als instrumentaal b-kantje bedoeld. Hans Bouwens schreef de melodie in een verloren ogenblik tijdens de opnames voor een elpee. Na diverse enthousiaste reacties schreef hij er een tekst bij. Het instrumentale verleden van Paloma Blanca blijkt uit het lange instrumentale intro. Ook de lp Paloma Blanca bereikt de gouden status. Morning Sky is nr. 1 in Nederland en Belgi? en nummer 2 in Duitsland. Eind 1975 verschijnt de negende elpee: A Song For You.

Op 7 januari 1976 krijgt de George Baker Selection de exportprijs 1975 van de Stichting Conamus uit handen van mr. Pieter van Vollenhoven. In 1976 ontvangt de gehele groep de Gouden Harp van Conamus en de Bronzen Leeuw van Radio Luxemburg. Driemaal kreeg de groep een har(p)poentje: in 1974 voor Sing A Song Of Love en in 1975 voor Una Paloma Blanca en Morning Sky. Er wordt ook een Duitstalige elpee opgenomen: So Lang Die Sonne Scheint.

Begin 1978 startte George Baker een solo-carri?re. De voormalige begeleidingsgroep The Selection ging (met weinig succes) verder met Nathalie More en Willy Delano als nieuwe vocalisten. Van Baker?s soloplaten in de periode 1979-1981 haalde de single Rosita een 7e plaats in de Nederlandse hitparade. 'Beautiful Rose haalde in Belgi? een tweede plaats.

In 1982 werd een vernieuwde George Baker Selection geformeerd met de eerdere groepsleden George Th? en Jan Hop en aangevuld met Elly Bloothoofd (zang, bas) en Pieter Goeman (orgel, piano). De groep scoorde 5 top-40 hits waarvan 'Manolito' de top-10 bereikte. 'Santa Lucia by night was in 1985 een grote (internationale) hit.

Voor de elpee Dreamboat nam de George Baker Selection de bekendste hits opnieuw op. Eind jaren tachtig scoorde de band geen hits meer in Nederland maar George baker bleef onvermindert populair in het buitenland, onder andere in Duitsland. Vanaf 1989 ging George Baker definitief 'solo' en hij bleef live optreden met zo'n 120 concerten per jaar.

In 1999 volgde er opnieuw wereldwijde aandacht voor George Baker nadat de Amerikaanse (cult)filmmaker Quinten Tarantino het nummer 'Little green bag had gebruikt voor de opening van zijn filmklassieker Reservoir dogs. Sindsdien is Baker weer helemaal 'hot' als soloartiest en 'cultfiguur'. Er verschenen in de loop van 1990-2007 naast enkele nieuwe (in Nederlands uitgebrachte) cd-singles en albums veel verzamelcd's met hitoverzichten en dvd's met hit-clips en documentaires over Hans Bouwens.Discografie

Little green bag

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1969
Negram 159 NL (rechts: India)


A - Little green bag
B - Pretty little dreamer

Little green bag

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1969
Colossus C-112 USA


A - Little green bag
B - Pretty little dreamer

Dear Ann

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1970
Negram 166 NL


A - Dear Ann
B - Fly

Midnight (rechts: Italiaanse)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1970
Negram 190 NL


A - Midnight
B - Sunday lover

Over and over

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1970
Negram 209 NL


A - Over and over
B - Cindy

Nathalie

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1971
Negram 228 NL


A - Nathalie
B - Jesus told us

Tonight (rechts Japanse persing)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1971
Negram 242 NL


A - Tonight
B - Susanna

Mamma oh mama

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1971
Negram 257 NL


A - Mama oh mama
B - 1954

Holy day

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1972
Negram 273 NL


A - Holy day
B - Where is my baby tonight

I'm on my way

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1972
Negram 289 NL


A - I'm on my way
B - Mademoiselle

The Prisoner

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1972
Negram 304 NL


A - The prisoner
B - Little green bag/ Dear Ann

Marie Jeanne

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1972
Negram 307 NL


A - Marie jeanne
B - Hallelujah

dubbelsingle PROMO 10x hits

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1972
Negram 308a+b NL


A - Marie jeanne
B - Marian
C - 10x hits part 1
D - 10x hits part 2

Morning light

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1973
Negram 339 NL


A - Morning light
B - Blue eyes

Drink, drink drink

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1973
Negram 367 NL (rechts: Duitse)


A - Drink, drink drink
B - Down by the river side

Baby Blue (onder: Angolese persing!)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1973
Negram 386 NL


A - Baby blue
B - Melodie d'amour

Canta libre - solosingle George Baker

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1974
Reprise D


A - Canta libre
B - We'll make it right some day

fly away Little paraquayo

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1974
Negram 419 NL


A - Little paraquayo
B - We'll make it right some day side

Merry Christmas / Christmas song

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1974
Negram 474 NL


A - Merry Christmas (George Baker)
B - Christmas song (Fungus)

Sing a song of love

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1974
Negram 458 NL


A - Sing a song of love
B - I've been away too long

Una paloma blanca (hiernaast pikante Italiaanse cover)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
Negram 469 NL


A - Una paloma blanca
B - Dreamboat

Una paloma blanca (JAPAN)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
Warner Brothers P1393-W Japan


A - Una paloma blanca
B - Dreamboat

Morning sky

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
Negram NG 2053 NL


A - Morning sky
B - Don't forget me

Interview single

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
Negram NG 2058 NL


A - Interview
B - 10 vragen

Promo Kerst 1975

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
Negram NG 475 NL


Wild bird

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1976
Negram NG 2123 NL


A - Wild bird
B - If you understand

Manana

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1976
Negram NG 2165 NL


A - Manana
B - As long the sun will shine

Beautiful rose

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1977
Negram NG 2227 NL


A - Beautiful rose
B - Jimmy

Marja

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1977
Negram NG 2254 NL


A - Marja
B - Movie lovers

Rosita - begin George Baker solo

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1978
Bovema-Negram 25799 NL (Rechts: Poolse persing)


A - Rosita
B - Mama's coat

Lonely Christmas Night

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1978
Bovema-Negram 26102 NL


A - Lonely Christmas night
B - Jesus will carry my soul

Maybe in love again (single The SELECTION zonder GB)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1979
Bovema-negram 26191 NL


A - Maybe in love again
B - Goodbye Mary Jane

Sing for the day

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1979
Bovema-Negram 26230 NL


A - Sing for the day
B - Good morning, morning

Oh Magdalena

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1979
Bovema-Negram 26287 NL


A - Oh Magdalena
B - Little loveDisografie lp's wordt nog toegevoegd:

- Little Green Bag (LP, 1970, label Negram, Dick Bakker)

- Love In The World (LP, 1970, label Imperial). Hitnotering 9-1-1971, Albumlijst, 8 weken, plaats 38,

-George Baker Selection Greatest Hits (LP, 1971, label Negram, in 1994 heruitgebracht op CD CNR 2000 873)

- Now (LP, 1971, label Negram, John Sonneveld)

- George baker Selection Greatest hits 2 (LP, negram)

- Hot Baker (LP, 1974, label Negram). In 1988 heruitgebracht op CD (EMI 748 904-2) hitnotering 3-8-1974, Albumlijst, 21 weken, plaats 2.

- 5 Jaar Hits (LP, CD, 1974, label Negram, John Sonneveld). Verzamelalbum, hitnotering 7-12-1974, Albumlijst, 14 weken, plaats 3.

- A Song For You (LP, 1975, label Negram, gastmuzikant Ern? Olah). Op cd verschenen als EMI (790 878-2). Hitnotering 6-12-1975, Albumlijst, 26 weken, plaats 1 .

- Paloma Blanca (LP, 1975, label Negram, John Sonneveld, Ern? Olah). In 1988 heruitgebracht op CD (EMI 790 879-2) en in 1997 weer (EMI 856787-2). Hitnotering 26-4-1975, Albumlijst, 22 weken, plaats 1 29-11-1975, Albumlijst, 20 weken, plaats 18.

- Riversong (LP, 1976, label Negram, gastmuzikant Ern? Olah). In 1989 heruitgebracht op CD (EMI 791 824-2) hitnotering 11-9-1976, Albumlijst, 18 weken, plaats 2.

- Solang Die Sonne Scheint (LP, 1976 label WEA Duitsland) - Duitstalig.

- Summer Melody (LP, 1977, label Negram, Ern? Olah). In 1989 heruitgebracht op CD EMI 791 825-2) hitnotering 2-7-1977, Albumlijst, 16 weken, plaats 3.

- Another Lonely Christmas (LP, 1978, label EMI, arrangeur Gerard Stellaard, gastmuzikant Ern? Olah)

- In Your Heart (LP, 1978, label EMI). In 1989 heruitgebracht op CD (EMI 792 462-2) onder de naam George Baker, hitnotering 6-5-1978, Albumlijst, 12 weken, plaats 13.

- Sing For The Day (LP, 1979, label EMI, gastmuzikant Ern? Olah). Op cd verschenen als EMI (794 880-2) hitnotering 7-7-1979, Albumlijst, 11 weken, plaats 22,
(vervolg biografie en discografie in de latere tijdvakken onder 'bands/ artiesten' - 1970-1980, 1980-1990, 1990-2000-heden)v.l.n.r.: Bouwens, Visser, Thé, Hop en Greuter (bezetting mei 1970 - maart 1971)

bronnen: Rob Hendriks, Joop Koekkoek, NHD (Ton de lange), Nederlands Popinstituut

 


 

© 2023 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.