Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 2000 -2022 arrow Huisman, Henny
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Huisman, Henny PDF Print E-mail
Website Henny Huisman


Hennie Huisman wordt op 11-jarige leeftijd door de buurjongetjes en broertjes van den Eeckhoudt gevraagd om in hun bandje The Bright Stars te komen spelen. De buurjongens van den Eeckhoudt leren Hennie wat akkoorden op de gitaar. Henk Dijkstra, een oom van Henny, nam de groep onder zijn hoede en vertaalde buitenlandse hits in het Nederlands: Lessons in love werd 'Was ik maar groot' en Can't buy me love werd 'Ik ben het zat'.

Bijna gelijktijdig wordt door Gré Eshuijs van muziekschool Eshuijs de band The Marileens opgericht met Margriet, Ria Dekker, Leen Schoen en zijn vriendje Nico Fontijn op drums. In 1964 gaat The Bright Stars ter ziele en even later verder als SKY DEVILS zonder Hennie Huisman. Nico Fontijn stopt begin 1966 met The Marileens en introduceerde Hennie als de nieuwe drummer. Hennie Huisman maakt een aantal jaren deel uit van het 'tienergroepje'. Omdat de naam volgens Gré te 'kinderachtig' klonk werd na een naamswedstrijd in 1967 de groepsnaam verandert in EQUIPE Z (Equipe Zaandam).

In 1968 verlaat de 17-jarige Huisman de groep om een dj-carriere te starten. Henny Huisman was in 1968-1969 ook platenverkoper en werkte bij de platenafdeling van Tot + Beers in Zaandam. Hij was onder andere disk-jockey in de Waakzaamheid te Koog aan de Zaan als invaller voor Hans Versnel. Op 27 september trad hij in het strijdperk met nog drie disc-jockey's om uit te maken wie er kampioen-platenruiter van Nederland werd. De inzet was een gouden , zilveren of een bronzen microfoon. Henny behaalde helaas niet de 1e plaats maar wel de derde, een bronzen microfoon. 2e was Mr. Stone en 1e werd Fred van Vooren. De finale werd gehouden in dancing "De Zwarte Kat" te Bergen op Zoom.

Huisman kreeg tevens een 10 voor 'orginaliteit' van een jury met mensen van het bekende blad Muziek Expres.

In de zomer van 1968 leert Henny Rein Sluik kennen tijdens een vakantie op Texel. Dezelfde dj Rein Sluik die in dat jaar 'plaatjes draaide' tijdens het grootschalige Zaans 'multimediale' Popfestival in 1968 in De Bond in Zaandam.

Foto links: De Top Record Show professioneel gefotografeerd op 5 oktober 1969 voor de pers met Henny en Rein in flitsende witte pakken. daaronder v.l.n.r. Peter Vet (manager), Barry Stone (roadmanager), Nico de Mooy (techniek, geluid) en Robert Heereo (licht, techniek).

Daarop begon de Top Record Show: ,, een echte drive-in show die het hele land doortrok, ook vaak met radio Veronica die toen mega populair was.'' Begin jaren zeventig maakt Henny samen met Rein Sluik zijn eerste plaatje; de prima soul(flexi)single 'You said' i.s.m. discotheek Boule 7 in Noordwijk aan zee. ,,Het was een promo voor discotheek Boule 7. We hadden de muziekrechten van een Holland/Dozier/Holland tape gekregen van Pete Felleman. De tekst schreven we samen.'' Huisman is in de periode voorafgaand aan de oprichting van Lucifer ook actief als dj bij de Hitkrantdrive-in show.

In 1972 is Huisman een van de oprichters van de band Lucifer samen met gitariste Brenda 'Pinky' Barthel?my en basgitarist/ zanger Dick Buysman. In 1973 wordt Margriet Eshuijs de vervangster van de naar (cabaret) Frits Lambrechts vertrokken Barthel?my. In de jaren daarna komen ook zanger Julio Wilson en gitarist Job Netten bij Lucifer. In 1977 stappen Huisman, Netten en Wilson noodgedwongen uit Lucifer en richten samen met toetsenist Ben Vermeulen en gitarist Jaap de Wit de groep Match op. Ex-Lucifer producer Hans Vermeulen schrijft 'uit zoete wraak' de hit 'Maggies ambitious mother. De single werd 'troetelschijf en elk uur gedraaid op de radio.

In 1978 maakt Henny met Julio als duo Wilson & Henny de single 'Diana Gould/ Allways together' over hun beider dochters (blank en zwart). Het nummer gaat over rassendiscriminatie. Julio Wilson wordt later op Aruba vermoord tijdens een woordenwisseling.

Daarna duikt Henny in 1978 op in de (studio)bands LOBSTER (onder andere met zanger Julio Wilson, bassist Andr? Versluis en toetsenist Ben Vermeulen) en het (cabaret)trio PERSIFLATOR met Ben Vermeulen en Paul Groot. De producer is Peter Koelewijn. Persiflator gaat over in de groep Tennis.

Met deze laatste groep maakt Huisman als trio de eerste single 'Gimme that' en als kwartet samen met zanger Jan Abbing (John Hatton) en de zangeressen Leida Sabee en Annet Swart de tweede single 'Goodbye seventies (1980). Huisman is de leider/ inspirator van laatstgenoemde drie bands.

Huisman doet verwoede pogingen om vaste voet aan de grond te krijgen in Hilversum als presentator. Hij krijgt weer een platencontract als solo-artiest met producer Joost Timp (ex-Bloem) en maakt voor polydor de solosingle 'Ik wil op de voorpagina van de hitkrant staan!' (1981). Timp schrijft de b-kant: 'Claudia cardinale. In 1982 wordt dj/ presentator Huisman uiteindelijk 'ontdekt' door Joop van den Ende tijdens een act met aankondiging van zanger Andr? Hazes in de pauze van een voetbalwedstrijd van AZ in De Hout in Alkmaar. Huisman heeft daarvoor in de tweede helft van de jaren zeventig in de Zaanstreek al lang furore gemaakt als dj/ presentator / organisator met onder andere de befaamde 'play-back' shows in diverse Zaanse caf?'s die vanaf 1979 door heel Nederland trekken. De ontdekking is de start van een succesvolle tv-carriere die in 1983 begint bij de KRO met de 'Playbackshow'. Huisman wint vervolgens twee keer de Televizierring (1985, 1988), de Oog pen en Oor prijs en vier keer de Tros TV Ster. Hij heeft een programma in zeventien landen en wordt ook onderscheiden als Officier in de orde van Oranje Nassau.

Anno 2016 heeft Henny Huisman een TV Kanaal op YOU TUBE
Discografie Henny Huisman 70's

You said

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1970
Flexi


A - You said

Morning sun

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1972
Negram NG 313 NL


A - Morning sun
B - Friends

Open book

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1974
EMI 25.007 NL


A - Open book
B - Dreams

House for sale

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
EMI 25.063 NL


A - House for sale
B - My dream world

Scarlet lady

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
EMI 25.317 NL


A - Scarlet lady
B - Love

As we are

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1975
EMI 25293 NL

I can see the sun in late december

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1975
EMI 25.336 NL


A - I can see the sun in late december
B - Mister professional

Someone is waitin' for you

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1976
EMI 25.372 NL


A - Someone is waitin' for you
B - Contest

Maggies ambitious mother

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1977
Poker PO 645 NL


A - Maggies ambitious mother
B - R.I.P.

Wilson & Henny

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1978
Poker POS 15084 NL


A - Allways together
B - Diana Gould

Gimme that

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1979
Philips 2012E91


A - Gimme that
B - Leave me or love me

Goodbye seventies

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1980
Philips 6017026


A - Goodbye seventies
B - It's only a matter of time

Ik wil op de voorkant van de Hitkrant staan

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1981
Polydor 5020696 NL


A - Ik wil op de voorkant van de Hitkrant staan
B - Claudia Cardinale

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.