Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1980 -1989 arrow Dijk, De
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Dijk, De PDF Print E-mail

website De Dijk
(met volledige discografie met afbeeldingen)

Zaans-Amsterdamse rockband. Opgericht in 1981 door Hans en Huub van der Lubbe en Bert Stelder na het uiteenvallen van voorloper Stampei. In de eerste bezetting spelen ex-Stampei leden Hans (basgitaar) en Huub (zang) van der Lubbe, Bert Stelder (gitaar) en Nico Arzbach (drums, gitaar), later korte tijd aangevuld met Daniel Derks (drums) en Christiaan Muiser (drums). De groep breekt nationaal door in 1982 met de single Bloedend hart.

Foto rechts: v.l.n.r. Bert Stelder, Huub van der Lubbe, Nico Arzbach en Hans van der Lubbe.

Producer Frank Klunhaar: ,,Ik was in 1982 naast platenproducer ook muziekproducer, samensteller en redacteur bij de VARA voor onder andere het programma Popkrant. Tijdens de VARA dinsdag op Radio 3 werd een eerder voor het programma gemaakte opname regelmatig gedraaid: "Bloedend hart" van de Dijk. Dat nummer most op plaat uitkomen, ik bemiddelde hun eerste platendeal met Dureco en nam als hun eerste platenproducer het nummer in juni 1982 in de Dureco Studio in Weesp met hen op in een heel andere bezetting dan de band van nu.

In hun begintijd was de Dijk nog zoekende naar een richting, zij wilden graag als een echte rockband serieus genomen worden (met Herman Brood als groot voorbeeld) en waren daarbij zelfs huiverig om een nummer als "Bloedend hart" op te nemen.

Vr de release van het tweede album 'Nooit meer tarzan, 1983) bracht de band "Slow Motion" uit als single, ik onderkende een soulinvloed in hun muziek en gaf het in de productie een Motown-jasje mee, maar pas enkele albums later kwam hun ware inspiratiebron naar boven: de Memphis soul. Op Nooit meer tarzan doen drummer Antonie Broek en toetsenist Pim Kops voor het eerst mee.

In die periode, waarin wij allemaal nog zoekende waren naar de eigen sound van de band, was het voor mij echter duidelijk dat de band volledig leunde op het unieke talent van zanger/tekstdichter Huub van der Lubbe en dat de andere bandleden naar beste kunnen een puur dienende rol moesten vervullen.

Deze formule groeide in de loop van de jaren uit tot meer dan de som der delen achter Huub en bepaalde vanaf het tweede album in de loop der jaren het uiteindelijke geluid. Op hun eerste twee albums, die ik allebei produceerde, zijn naast de invloeden van de bezettingwisselingen ook allerlei experimenten in verschillende richtingen te horen waarbij ook de tijdgeest in de sound duidelijk doorklinkt ".

Interview met Huub vd Lubbe en Pim Kops in 1987 in de Vara gids na het uitkomen van de elpee 'Wakker in een vreemde wereld'.Interview met Huub van der Lubbe in 1996 ter gelegenheid van het verschijnen van de bundel met liedteksten 'Melkboer met de blues'

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.