Home arrow Zalen/ podia - archief arrow 1970 -1979 arrow Trechter, De Jeugdsoon - Zaandam
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Trechter, De Jeugdsoon - Zaandam PDF Print E-mail

Buurtcentrum ofwel 'Kajuit De Trechter' in een bijgebouw (van de vroegere kleuterschool) naast De (in 1997 gesloopte) Zuiderkerk in Zaandam waar eind jaren zestig em begin jaren zeventig regelmatig Zaanse bands optraden en repeteerden.

Bezoeker Irene Meijer: In 1970 was de binnenstad van Zaandam op zaterdagavond tot onze grote verbazing stil en verlaten! Het enige wat wij vonden was de 'club 'l Ecole'. Het bleek voort te komen uit de Hervormde jongerensoos en was pas geopend. Wij waren de enige gasten! Later zou hier Drieluik uit ontstaan. We gingen ook nog op bezoek bij de Gereformeerde jeugdverening 'Tjé' in de inmiddels gesloopte Zuiderkerk. Daar werden we bekeken of wij buitenaardse wezens waren en later op de avond lieten we een stickie rond gaan.

Gelukkig werd er later Youth for Christ werk opgestart door Ds. Polvliet en enkele enthousiaste jongeren uit allerlei kerken. Het werd een prachtige tijd, die 70'er jaren. Eerst werd er 1x in de maand een koffiebar georganiseerd in de Zuiderkerk. 's Middags zingen in de stad en folderen. Dan gauw naar de kerk om de ruimte met visnetten en gekleurde lampen om te toveren in een gezellige koffiebar. We nodigden muziekgroepen uit en een spreker die een 'loei' kwam houden. Na afloop moest alles weer opgeruimd en daarna met z'n allen naar 'Broodje van Dick' waar we ons vol propten om weer op krachten te komen. Later kregen we onze eigen ruimte in de school aan de Parkstraat. We verbouwden de ruimte eigenhandig en noemden onze koffiebar 'de Sprong'. Nu konden we elke week open gaan. Ik denk dat de koffiebar ongeveer halverwege de jaren 80 is opgehouden te bestaan.

Wat ik trouwens even vergeten was, is dat we eerst in de Paaskerk zaten. Maar we haalden de stoelen en tafeltjes wel uit de Zuiderkerk. Wat een gesjouw! Gelukkig konden we later van het bijgebouw gebruik maken.'

Bezoeker Ben: 'Van die soos bij de Zuiderkerk weet ik ook nog wel. Ben daar ook enkele keren geweest het was in de vroegere kleuterschool naast de kerk."

Foto's: The Wizards repetereerden eind jaren zestig in De Trechter.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.