Home arrow Nieuws arrow Laatste Nieuws arrow De kunst van archiveren in het digitale tijdperk van NU
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
De kunst van archiveren in het digitale tijdperk van NU PDF Print E-mail
Sinds internet deze eeuw voor nagenoeg iedereen beschikbaar is geworden wordt bijna alle informatie uitsluitend digitaal opgeslagen. Bands, acts en artiesten profileren zich via prachtige gelikte websites op internet. Wanneer een band, act of artiest echter stopt of verder gaat onder een andere 'gedaante' wordt de website meestal 'opgeheven'. Het kost immers geld om een website 'in de lucht' te houden. En dan is er haast niets meer terug te vinden alsof die artiest nooit bestaan heeft!

Wat blijft er over? Een naam op een gedrukte poster of een vermelding in een artikel uit een papieren krant wat misschien uitgeknipt is en bewaard wordt? Een fysieke cd of lp met gedrukte of geprinte informatie? Foto's die gedrukt, geprint of in papieren media gepubliceerd zijn? Waarschijnlijk is het meeste 'opgelost'!

En het belangrijkste, de muziek? De meeste muziek verschijnt nu via Itunes, You Tube, Soundcloud, Bandcamp en allerlei andere digitale media. Plekken waar muziek stond zoals musicfrom.nl, hyves of ongekendtalent zijn al of worden opgeheven waarmee alles weg is... We denken dat alles wel ergens digitaal is opgeslagen en terug te vinden is maar is dat echt zo??

In de vorige eeuw hadden we analoge opslagmedia als wasrollen, vinyl, tape, cassette, film en videoband. Daarna kwam de digitalisering met de cd, dat, minidisk, floppydisk (groot en klein), geheugenkaartjes, harddisk en uiteindelijk de 'digitale wolk' en 'streaming' via een externe server. De houdbaarheid van boeken en vinyl is goed. Tapes en banden slijten snel. De houdbaarheid van de cd is vooralsnog onbekend! Platen moet je stuk slaan. Een boek moet je verbranden. Een digitale disk of een server kan zomaar de geest geven. Is er dan nog een 'backup'?

Daarnaast verdwijnt steeds meer apparatuur om media mee af te spelen. De jongeren van nu hebben geen cd-speler. Een kleine maar groeiende groep muziekliefhebbers heeft weer een platenspeler. Maar wie kan nog allerlei tapes afdraaien, minidisk afspelen of floppy's inlezen? Die apparatuur is bijna geheel verdwenen.

Hoe moeten we media vastleggen? Het gros van de huidige muziek is 'onzichtbaar' digitaal. De 'stream' is het meest gebruiksvriendelijk en makkelijk. Gelukkig bestaat een groot deel ook op fysieke cd's. Een klein deel verschijnt op vinyl. De discussie tussen vinyl- en cd-adepten is eindeloos... Zo zou op de gemiddelde markt-cd slechts 10% van de originele muziek (bron, live opname) terug te vinden zijn, en zou vinyl altijd storing en bijgeluiden hebben.

Er zou geen hoorbaar verschil zijn tussen een perfect opgenomen, gemasterde en geperste cd of plaat. Een cd bevat gesamplede (48.000 x per seconde) muziek, een mp3 bestaat uit 90% gecomprimeerd geluid, vinyl bevat 100% originele informatie van de bron. 'Een oude akoestische jazzplaat klinkt beter als de geremasterde cd-versie'. 'De cd klinkt beter als de moderne vinylversie' etc. Het ziet er naar uit dat cd en vinyl naast elkaar zullen blijven bestaan.

De 'streamers' onder ons zijn gebaat met continue back-up waarbij ook het hele muziekarchief overal ter wereld steeds opnieuw opgeslagen moet worden via huidige technologie of nieuwe op nieuwe technische middelen in de toekomst.

Een fysieke cd (?), plaat, boek, print of drukwerk heeft mijns inziens de toekomst. Die zijn immers terug te vinden in een bibliotheek (als die er dan nog zijn) of in een museum. Nu verdwijnen er complete papieren archieven van bedrijven, overheid en culturele instellingen in de papierversnipperaar omdat 'digitaal' veel makkelijker is en minder (kostbare) ruimte inneemt.

Dus beste bands, acts, artiesten: archiveer je muziek ook op fysieke opslag media als de cd of de vinylplaat. Print of druk je biografie en foto's af en bewaar of print artikelen over jouw muziek. Een ouderwets plakboek?? Dat deed men in de vorige eeuw maar die zijn in veel gevallen wel bewaard gebleven. Maar je kan natuurlijk ook de hele handel regelmatig en volledig back-uppen op een externe harde schijf die meegaat met de tijd....

Rob Hendriks, 21 september 2014

Bronnen:
http://londonjazzcollector.wordpress.com/for-audiophiles/cd-or-vinyl/ http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/digitaal-geheugenverlies.html

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.