Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1990 -1999 arrow LaupieUNO
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
LaupieUNO PDF Print E-mail
Zaanse producer/ MC

artikel over LaupieUNO



Producer LaupieUNO is een familieman. Twee kinderen, getrouwd en über sociaal. Wat betreft zijn vrienden is Laurens “LaupieUNO” Hoeve een rots in de branding. Vrienden zijn familie. Het sociale karakter van Hoeve komt tot uiting in bijna alles wat hij doet.

laupiedeftekgroot.jpgJarenlang heeft hij trouw jonge mannen en vrouwen week in week uit kickboks les gegeven. Hij heeft winnaars opgevoed en netjes het stokje doorgegeven toen hij inzag dat hij zijn familieleven en werk niet meer kon combineren.

Alles begon echter met rappen, in 1994, tijdens de “Coalition tijd”. Coalition was een groep bestaande uit verschillende kleine rapgroepjes. Allemaal vrienden die geïnspireerd waren door hiphopacts als Mobb Deep, D.I.T.C, Pharcyde, Biggie, Nas, Outkast en Wu-Tang Clan. Wat iedereen gemeen had met elkaar? Basketbal en wonen in Zaanstad.

Laurens: ‘Presto (superproducer, red.) was destijds onze beatmaker. Hij had als enige een MPC. Op een gegeven moment ging DenZen ook produceren. En nadat DenZen met RFx in 1999 als AvalanchE de Grote Prijs van Nederland wonnen schafte Den ook een MPC aan. Maar net daarvoor was er de fasttracker (computerprogramma om beats op te maken, red.) tijdperk. Daarmee kon iedereen met genoeg interesse zelf beats maken op hun PC. Zo ben ik er ingerold’.



De Coalition viel uiteen. Iedereen ging zijn eigen ding doen. Van alle leden was het voornamelijk Presto en RFx die nog geregeld wat muziek naar buiten brachten.


LaupieUNO: ‘Als je in een grote groep bent, dan heeft iedereen zijn eigen visie. Ik ben op een gegeven moment iets heel anders gaan doen. Kickboksen en daarin les geven.'

Laupie richtte zelfs zijn eigen sportschooltje op.


laupieUNO.jpgLaupieUNO: 'Rumah Gym, dat is mijn levenswerk. 'Rumah' betekent 'huis' in het Indonesisch en de gedachtegang van mijn gym was dat het een huis moest bieden voor iedereen die bij mij trainde. Met Danny "KAPI" Nascimento altijd aan mijn zijde heb ik meer dan 7 jaar les kunnen geven aan meer dan 300 verschillende persoonlijkheden. Nu is Rumah in de handen van de ongeslagen knokker David Fortes. Hij zet m'n droom voort.’



Toch ben je teruggekomen naar muziek maken?


‘Dat kwam door Reintje (RFx, red.). Hij motiveerde me om toch weer meer te produceren. Hij was zelf achter de schermen lekker bezig. Met zo nu en dan een track die op een Made in da Shade soundtrack verscheen. Hij spoorde me aan om weer beats te maken.’



RFx is al jaren bezig met z’n debuutplaat ‘Reintje Aan De Praat’. Een plaat dat geen haast heeft, omdat hij naar eigen zeggen de muziek in eerste instantie voor zichzelf maakt. Daarnaast is ook RFx een getrouwd man met een fulltime baan in de ICT en heeft hij een prachtige dochter, Amel. Wie vroeger ‘the motivator’ was, staat nu weer op de achtergrond. De rollen zijn omgedraaid. Nu dat Rfx zijn rapproject in de ijskast heeft gedaan, is het LaupieUNO die de laatste tijd veelvuldig muziek aan het maken en uitbrengen is. M.b.v. veteraan Presto die geregeld feedback gaf en hielp met afmixen van projecten.



De ‘sociale buurtvader’ geest van LaupieUNO begon te connecten met andere rappers en producers uit de Zaanstreek. Zogenaamde “zaalsessies” werden gehouden in zaaltjes waar UNO kickboksles gaf. Presto bracht z’n boombox, producers brachten hun versgemaakte beats en rappers hun rijms. Gezelligheid, jointjes en rapmuziek was wat de klok sloeg. Al snel viel er naast Presto en LaupieUNO nog een Zaanse producer op, Deftek.


Deftek: ‘Ik ben Lorenzo alias Deftek. Ik maak nu al een jaartje of 6, 7 beats. Voor mij is het begonnen met basgitaar spelen. Ik vond het altijd al een dope instrument. Bij muziekles op school moesten we een instrument uitkiezen. En ik koos basgitaar. Vandaaruit ben ik overgestapt op beats maken.’



deftek.jpgDeftek begon met drum & bass maken. Hiphop beats kwamen daarna pas.


‘In m’n drum & bass maakte ik soms een hiphop break. Juist dat vonden mensen heel vet. Dat ben ik gaan uitbouwen. Omdat ik eigenlijk helemaal niet thuis was binnen hiphop ben ik me meer gaan verdiepen in het genre. De grootmeesters van het vak bestuderen. Zelf veel oefenen. Veel cratediggen. Veel maken. Samples van vinyl halen en de cultuur eigen maken. Helden werden al snel producers als Madlib, Dilla, Kev Brown en 9th Wonder.’ Deftek: 'De term 'Klootzakke Voor Deze' komt van een shout out van Presto, in het begin van het nummer 'Trendwatchers' op de 'Generalen Repetitie' tape. Vaak als producers een gruwlijke sample pakken en hem ook nog eens dope flippen zit je vaak echt van: "Daaaamnn... KLOOTZAK!!!!" vandaar de titel.'



Op dit moment werkt LaupieUNO nog met RFx aan zijn ‘Reintje Aan De Praat’ project. Ook produceert hij voor acts als Rosa Ana, Zolarsem, Seven Chapterz, MikeL, Steven en Brett Spitt.

Brett Spitt, LaupieUNO & RFx zijn nu ook samen de groep ‘Ongekende Klasse’.

Presto, RFx, DenZen, Brett Spitt, LaupieUNO e.a. bundelen zo nu en dan nog hun krachten in de geest van wat Coalition was, maar nu onder de noemer, ‘Gewoon Beter’.

Deftek heeft twee nummers op het album van RFx en werkt verder samen met Horus uit Zaandam. Horus bestaat uit twee mc's, Guillz & Thales. Horus komt met hun FASE 2 EP, bestaande uit alleen maar Deftek beats. Release party is 26 maart a.s.

Aankomende zaterdag (16 januari 2010) is er een Ongekende Klasse showcase in de kleine Kade te Zaandam. Waarbij RFx & Brakke Brett alias Brett Spitt ook solo materiaal op beats van LaupieUNO laten horen.

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.