Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1980 -1989 arrow First Edition
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
First Edition PDF Print E-mail
Bezetting:

Ruurd Heise - zang, gitaar
Tim van Slooten - sologitaar
Claus Visser - bas
Pieter Molenaar - drums

De drummer in de eerste bezetting was Paul Suitela.

First Edition bracht in 1989 een elpee uit in eigen beheer en trad veelvuldig op, onder andere tijdens de Zaanse Popmarathon 1986 en op het Blaise Pascal College. In 1987 werd er opgetreden in Berlijn.

Ook werd er opgetreden onder de naam 'An Evening with Lou Reed' (1988) en The Rumble Fish (1991) tijdens de Zaanse popmarathon.

Ruurd, Claus en Pieter en Wopke Postuma formeerden daarna in de jaren negentig de Song and Dance Brigade. Ruurd en Pieter spelen momenteel in The Surphonics, welke in 1996 door Pieter werd opgericht. Pieter is momenteel ook actief als drummer bij The Gentry. Claus is actief bij de deels-Zaanse formatie Hustum en de allround coverband @Random.

Na een oproep met foto door Rob Hendriks tekende journalist Albert Meester de reacties op in het artikel hieronder welk verscheen in het NHD van 2 mei 2008.

Het viertal First Edition is speciaal voor de Popmarathon 2010 opnieuw bij elkaar gekomen. Er werden zes eigen nummers geselecteerd en opnieuw ingestudeerd. First Edition was een typische jaren ’80 new-wave band geďnspireerd door U2, Echo and the Bunnymen, The Cult en The Sound. De groep trad op tijdens de popmarathon in 1986. In 1987 werd er veel landelijk opgetreden, onder andere in Berlijn en op het Malieveld in Den Haag voor duizenden demonstranten. Met het verdiende geld werd in 1989 de LP ‘A small impression of a trip through memoryland’ gemaakt en in eigen beheer uitgegeven.

Pieter Molenaar: ,,Voor mij persoonlijk lag het hoogtepunt van de band in 1987. De LP uit 1989 vond ik een ietwat te bonte verzameling terwijl de setlist uit 1987 een mooi gestroomlijnd geheel vormde.’’ Doordat de originele gitarist Tim van Slooten onvindbaar bleek neemt Molenaar de gitaarpartijen voor zijn rekening. Op drums invaller Rob Hendriks.

Molenaar hanteert de gitaar met originele effectpedalen voor de typische ‘open’ new-wave First Edition gitaarsound. Pieter speelt tegenwoordig als drummer-zanger samen met zanger-gitarist Ruurd Heise in de bekende Zaanse sixtiesformatie The Surphonics. Daarnaast is hij sinds 2010 actief als drummer in het her-opgerichte The Gentry. F.E. basgitarist Claus Visser is actief in de semiakoestische pop- en rockformatie Hustum en de allround coverband @Random.

You Tube - Optreden First Edition tijdens Popmarathon in Poppodium De Kade in Zaandam 2010!

Discografie


A small impression of a trip through memory land

Type
Jaar van uitgave
Label
LP
1989
Music World 046 NL

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.