Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1956 -1969 arrow Rollers, The
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Rollers, The PDF Print E-mail

Bezetting 1958-1961

Jim van der Hoeven
Ed van der Hoeven
Bart Carels
Boy Jansen
Cees Sanders
gitaar
gitaar
gitaar
basgitaar
drums


Foto: De 'oerbezetting' van THE ROLLERS in actie begin 1960 tijdens een optreden in Huize Negrijn in Zaandam. V.l.n.r. Boy Jansen, Jimmy Verhoeven, Eddy Verhoeven en Cees Sanders.


Biografie

Fameuze Zaanse indorock formatie met kenmerkende 'twin-lead' sologitaren, opgericht in 1958 door de broers Jimmy en Eddy van der Hoeven die in mei 1957 in Zaandam neerstreken.

The Rollers is met de introductie van elektrisch versterkte gitaren en de basgitaar de grondlegger van de latere Zaanse popmuziek.

De ontluiking van de popmuziek in Nederland is vlak daarvoor begonnen met de vlammende rock 'n roll van de indorock formatie The Four Tielman Brothers uit Den Haag. De Indonesische Nederlanders die eind jaren vijftig naar Nederland werden verscheept brachten de elektrisch versterkte 'rock' gitaar mee welke pas jaren later het algemeen geaccepteerde handelsmerk werd van de nieuwe Nederlandse 'popmuziek'.

De broers Jimmy en Eddy van der Hoeven hebben voor die tijd thuis de melodieuze 'twin-lead' (dubbele sologitaar) ontwikkeld die kenmerkend was in de muziek van The Rollers.

The Rollers trad in 1960 op voor 1000 'teenagers' tijdens de 'Doe Open Show' in de toenmalige Veilinghal in Zaandam alwaar zij volgens de krant 'het best rockten'.

Bezetting 1961-1963

Jim van der Hoeven
Ed van der Hoeven
Ed Vermeulen
Ed Sauer
Cees Sanders
Jacky Barkey
gitaar
gitaar
gitaar
basgitaar
drums
zang/gitaarEind 1960-begin 1961 worden door Imperial Records vier singles uitgebracht onder de naam 'Lydia and her Rollers'. Midden 1961 richt bassist Boy Jansen samen met gitarist Bart Carels zijn eigen formatie Boy and his Rollin' Kids op. De vervangers zijn basgitarist Eddy Sauer en de Zaandammer zanger/gitarist Ed Vermeulen (een 'stille bewonderaar' van de band) welke laatste in juni 1961 gevraagd door The Rollers.
De Rollers krijgt begin 1961 een 'eigen' platencontract bij Delta records (later Negram) ondet de hoede van Hans Kellerman. Bart Carels en Boy Jansen spelen nog mee op de eerste single. In oktober 1961 wordt de eerste instrumentale single van The Rollers uitgebracht: La Paloma/ Ik hou van Holland. Gelijktijdig verschijnt de single La Paloma/ Ga je mee dansen) van de Amsterdamse zangeres Nynke Hartstra welke begeleidt wordt door The Rollers.

De groep begeleidt in deze periode talloze bekende Nederlandse artiesten waaronder Anneke Gronloh, Ilonka Biluska en Nynke hartstra. The Rollers schoppen het tot een optreden in Duisburg (voor de Duitse televisie?). Het veelzijdige repertoire van The Rollers bestaat verder uit rock 'n roll, krontjong, jive, country en Zuid-Amerikaanse nummers.

De tweede single 'Violetta' verschijnt eind 1961. Op de b-kant prijkt de eigen compositie Rollers expres die een 'twist-hit' wordt in de danszalen. Jimmy: ,,Nadat we Violetta hadden opgenomen moest er ook een b-kant komen. 'Rollers Expres' verzonnen we daar toen ter plekke in de studio.'

Het jaar 1962 wordt een topjaar voor The Rollers qua platenproductie. Er worden drie instrumentale singles uitgebracht alsook twee singles van Nederlandse (indo) zangeressen/ zangers met 'orkest The Rollers (als begeleidingsband ) o.l.v. Jimmy van der Hoeven'.

Op de laatste single 'Revvel rock/ Sweet Malaya' is Ed Lohstroh de basgitarist. In dezelfde periode verschijnt er een vocale single met de indo-zangeresjes Helene & Florance. Op de beide country-getinte nummers speelt gastgitarist Frank van de Water op de pedal-steel. Foto rechts: The Rollers in de opnamestudio van Delta complex 'De Doelen' in Amsterdam.

Nadat er in 1963-1964 geen singles meer verschijnen blijven The Rollers op de Zaanse en landelijke podia 'live' onverminderd populair. De band heeft altijd gekozen voor de 'amateurstatus': optredens in het weekeinde naast een reguliere baan.

Begin 1964 treden The Rollers op in jazz- en poptempel De waakzaamheid in Koog aan de Zaan met zanger Jan van Rheeden en saxofonist Ted Mull. In voorjaar 1964 leidt een geschil tussen zakelijk leider Ed Vermeulen en artistiek leider Jim van der Hoeven over de te volgen muzikale koers tot de opheffing van de groep.

De kranten besteden veel aandacht aan het uiteenvallen van The Rollers. Ed Vermeulen wil meer 'shownummers' in het repertoire om beter te kunnen aansluiten bij de heersende trend van 'beatmuziek en show'. Jimmy van der Hoeven wil alleen pure muziek blijven maken zonder veel aandacht voor 'show en swingnummers'. De bandleden gaan dan als goede vrienden uit elkaar.

Jim van der Hoeven wordt in 1964 door zijn oude muzikale maat Boy Jansen gevraagd voor Boy and his Rollin' Kids. Jim speelt mee op de tweede en derde single van de groep. In 1966 verlaat hij Boy and his Rollin' Kids.

Eind jaren zestig duikt Jim op in vaste bands als The Weeds (met diverse Zaanse ex- indorockers), The Hot Jumpers en in vele 'jamsessies'.

Ed Vermeulen richt juli 1964 de nieuwe formatie The Real Rollers op welke tot juli 1965 blijft bestaan (zie ook THE REAL ROLLERS) De groep doet enkele optredens.

Begin 1965 gaat richt Vermeulen een totaal nieuwe band op samen met Zaans/ Amsterdamse musici: gitarist Loek Kuyper, basgitarist Chris Koopman, drummer Theo Fokke en zanger Cor Bauer. Eerst onder de naam The Apachen maar daarna als 'The Rollers' (met Ed V. als enig oorspronkelijk lid). De band is succesvol met regelmatige optredens in Huize Negrijn plus fanclub met het blad 'Rollaria'.

Met kerst 1965 zijn Ed Vermeulen, Frans Sahupala Loek Kuyper en drummer Cor Oomk betrokken bij één van de eerste 'beatmissen' in Nederland. De kerken 'lopen leeg' en zo proberen de parochies jongeren de kerk in te lokken. Op 26 december 1965 verzorgen zij de muziek tijdens een kerstdienst in de katholieke St. Josephkerk in Zaandam. De 'beatmis' trekt de aandacht van de plaatselijke en landelijke pers.


Begin 1966 wordt Vermeulen gevraagd als zanger/ gitarist bij (Boy and) The Rollin' Kids. De band weet niet aan te sluiten aan 'het beatgeweld' en valt uit elkaar. Ed duikt later op in de bands THE HEAT, Video Trio, Zaans Floodlight Combo, Hot Shot, Duo Passepartout en als solartiest en hij in 2006 '50 jaar in het vak' .


Discografie

La Paloma

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1961
Delta DS-1008 NL


A - La Paloma
B - Ik hou van Holland

La Paloma (met Nynke Hartstra)

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1961
Delta DS-1011 NL


A - La Paloma
B - Ga je mee dansen

Violetta

Type
Jaar van uitgave
Label
Single
1961
Delta DS-1020 NL


A - Violetta
B - Rollers express

Sailing (met Nynke Hartstra & Frits Darlang)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1962
Delta DS-1026 NL


A - Sailing
B - Soft winds

Lili Marleen

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1962
Delta DS-1027 NL


A - Lili Marleen
B - Aloha Oe

Jezebel

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1962
Delta DS-1044 NL


A - Jezebel
B - Amalia

Two hearts and an arrow (Met Helene & Florance)

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1962
Delta DS-1045 NL


A - Two hearts and an arrow
B - I wish I'd never seen sunshine

Sweet Malaya

Type
Jaar van uitgave
Label
single
1962
Delta DS-1058 NL


A - Sweet Malaya
B - Revel rock


CD's

The Rollers - compilatie CD

Type
Jaar van uitgave
Label
CD
1993
Rarity Records NL

De Rock and Roll methode, vol.1 - compilatie CD

Type
Jaar van uitgave
Label
CD
1993
Sam Sam Music CDHL 1011 NL

Track: ViolettaDe Rock and Roll methode, vol.4 - compilatie CD

Type
Jaar van uitgave
Label
CD
19932007
- Sam Sam Music CDHL 1013

Track: Lili MarleenDe Rock and Roll methode, vol.7 - compilatie CD

Type
Jaar van uitgave
Label
CD
1994
Sam Sam Music CDHL 1017

Tracks: Two hearts and an arrow/ I wish I'd never seen sunshine (met Helene & Florance) 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.