Home arrow Bands/artiesten - ARCHIEF arrow 1900 -1956 arrow Hulsing, Uut (eind jaren veertig, jaren vijftig, zestig)
 
 
Main Menu
Home
Nieuws
Bands/artiesten - ACTIEF
Bands/artiesten - ARCHIEF
ZALEN t/m 12 maart 2020
Zalen/ podia - archief
Geluid/ studio's
Contact
User Menu
website aanpassen
Hulsing, Uut (eind jaren veertig, jaren vijftig, zestig) PDF Print E-mail
Zaanse zangeres en cabaretière. Uut Hulsing was van vlak na de oorlog tot 1970 zangeres en cabaretière. Zij vormde een duo (zang en gitaar) met echtgenoot en componist Ber Hulsing. Beiden waren actief binnen het politiek cabaret GG: 't G(aat) G(oed).

Uut Hulsing is geboren Zaanse. Uut heette eigenlijk Guurtje Anna Catharina Lubbes (15-9-1911). Haar ouders waren uitbaters van Café Lubbes op de hoek van de Westzijde en de straat 'Ameland in Zaandam. Uut had een goede zangstem en zij volgde enkele zanglessen in Zaandam.
Zij werkte enige tijd als telefoniste bij Verkade te Zaandam. Daar leerde zij in 1932 Ber Hulsing kennen. Hij werkte op de afdeling statistiek.

Berend (Ber) Hulsing, geboren op 28 augustus 1907 te Enkhuizen. Ber bespeelde meerdere instrumenten en componeerde veel liedjes. Daarnaast was hij een uitstekend beeldend kunstenaar.

Hij werkte aanvankelijk als administratief medewerker, ontwerper en tekenaar in de reclamewereld (reclamebureau in Amsterdam). Hij schreef de tekst en muziek voor veel felle en politiek geladen cabaretliedjes, die door Uut met gevoelige stem werden gezonden, terwijl hij haar op de gitaar begeleidde.

Uut en Ber waren actief in het verzet en zij woonden enkele jaren in Amsterdam. Eind mei 1940 verhuisde het stel naar Zaandam. Ber Hulsing, als verzetsstrijder bevriend met Marcus Bakker, werkte tijdens de oorlog vier jaar lang mee aan het samenstellen van illegale kranten en later ook aan het ondergrondse literaire tijdschrift 'Zaans Groen (zie boven illustratie en omslag voor ZG 3). Direct na de oorlog werkte hij een half jaar bij De Waarheid en vanaf eind 1945 tot 1951 nam hij deel aan het politiek GG Cabaret.

Vanuit het verzet, de CPN en De Waarheid was de politieke cabaretgroep GG Cabaret ontstaan. Opgezet door acteur Jan Musch naar het voorbeeld van Erica Mann's Pfeffermuhle. 't G.G.-cabaret droeg bij aan veel linkse manifestaties, niet alleen van de CPN

artikel over het duo van Paul Arnoldussen

Paul Arnoldussen schreef dit artikel in 1994 voor Het Parool

Feitelijk gaven de Hulsings met hun kwalitatief uitstekende liedjes aan de groep van Jan Musch het cabareteske karakter. Zo waren de voorstellingen artistiek verantwoord en sympathiek, niet het minst omdat ook hier gebroken werd met de conventies van het burgerlijke “k lach me dood cabaret “.

Bij het tot stand komen van het programma van het 't G.G.-cabaret is de overtuiging, dat de machten die onze vrijheid hebben aangetast nog niet zijn overwonnen en dat de democratie, wil zij haar zin vervullen, strijdbaar dient te zijn op alle fronten en met alle middelen, richtsnoer geweest.

Zo is dus een politiek cabaret ontstaan dat op felle, goedaardige of strijdvaardige wijze de fouten in en buiten het eigen kamp wilde aantonen.

Leden van het 't G.G.-cabaret waren onder meer Rolien Numan, Hetty Beck, Lion Contran, Hans Tiemeyer, Mary Smitshuyzen, Ans Koppen Ru van Veen en Uut en Ber Hulsing. Talrijke bekende artiesten van later, onder wie Joop Doderer, zijn bij het 't G.G. begonnen.

De première van het eerste seizoen 1945-1946 vond plaats in Utrecht, op 1 oktober 1945. De groep had zo'n succes dat de Vara het gezelschap in 1945 contracteerde voor een tweewekelijks programma op de zondagmiddag. Aan het begin van seizoen 1946-'47 staat 't G.G.-cabaret volop in de belangstelling in het Amsterdamse Theater Bellevue.

Toen Jan Musch in het seizoen 1946-'47 niet meer mee deed, hij was alleen het eerste seizoen 1945-'46 betrokken bij dit gezelschap, verdween het 't G.G.-cabaret allengs uit de openbaarheid. Het werd voortgezet als het G.B. cabaret Gemengde Berichten, dat ook in seizoen 1950-'51 nog door het land trok.

Later noemde Ru van Veen het ‘een echt idealistisch clubje’: scherpe sociale satire in een enthousiaste sfeer. ‘Ik heb er veel geleerd, met name van Ber Hulsing. Zijn composities waren een toonbeeld van eenheid van tekst en muziek. Daar heb ik later zelf altijd naar gestreefd.’

Link naar You tube filmpje:

Ber en Uut Hulsing - Van jou heb ik niets meer gehoord

Het lied is net na de oorlog geschreven door Ber (voluit: Berend, geboren op 28 augustus 1907 en overleden op 7 april 1980) en het werd in de jaren daarna opgevoerd door het zingende echtpaar. Voor beiden gold dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog de nodige Zaanse verzetsvrienden en -kennissen verloren. Ber Hulsing heeft dat op mooie wijze in woorden weten te gieten, Uut zong ze vervolgens op de juiste, ingetogen wijze.

Richard Eichenberger: ,,Het was voor mij een ontroerende verrassing dit liedje eindelijk weer eens te horen. Ik heb als jonge jongen Uut eind jaren vijftig een paar keer als invaller-gitarist begeleid met o.a.precies dit liedje. Dat was op partijavonden ergens in de veenkoloniën bij Stadskanaal.

Ber en Uut hadden een zoon, Frank, die een van mijn beste vrienden was en ik was kind aan huis bij deze zeer kunstzinnige familie. Van Ber heb ik veel geleerd, niet alleen muziek maar ook veel over (Franse) avant-garde schilderkunst en dito literatuur.

Wat ik nooit zal vergeten is hoe deze mensen door de meesten met de nek werden aangekeken, niet alleen omdat zij communist waren en dus “fout” maar vooral omdat zij in de oorlog verzetsmensen waren geweest en dus “goed”.

Dat juist die gehate communisten met hun verzet het voortouw hadden genomen (samen met de gereformeerden overigens), dat zat de mensen niet lekker.''


Uut en Ber Hulsing traden in de periode 1945-1950 ook veel op in het land, merendeels voor arbeiderspubliek. Voor de radio zijn zij ook regelmatig te horen geweest, vlak na de oorlog bij de VARA, in de jaren vijftig bij de AVRO.

Zaterdagavond 30 juli 1949 wordt in Krasnapolsky een gezellige avond gehouden waaraan medewerken Uut en Ber Hulsing, Wim Swart, Castello, Jan Oort op de accordeon en Jack Stad als conferencier. De toegangsprijs bedraagt ƒ 0.75, maar iedere bezoeker wordt verzocht een pakje met een-gift-in-natura mee te brengen. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan de Stichting Kinderuitzending Eilanden.

In de vijftiger jaren trad Uut Hulsing regelmatig op met andere begeleiders, onder andere bij Theater Hollandia en cabaret Uilenspiegel. Ook op de tiende editie van het Waarheid-Zomerfeest zingt Uut verzoeknummers. Het betreft een jubileum, want ook de voorgaande negen zomerfeesten was zij present als zangeres. Ber Hulsing schreef vanaf begin jaren vijftig voor de bladen Voorwaarts en Uilenspiegel en was 14 jaar lang kunstrecensent voor het dagblad De Waarheid en vanaf 1966 filmrecensent voor het dagblad Trouw.

In 1967 wordt de naam van Ber Hulsing in een vertrouwelijk schrijven genoemd. Hij zou volgens de CPN-leiding tot de zeer gewantrouwde groep figuren behoren, als felle opposant van de toenmalige autonome, anti-Russische partijpolitiek. Eind jaren ’50 gingen Uut en Ber uit elkaar, maar bleven goed bevriend. Hij hertrouwde in 1965 met Tineke van Leer. Ber Hulsing overleed, 72 jaar oud, op 7 april 1980 te Amsterdam.

Foto links: Publiek in vervoering tijdens een optreden van Uut Hulsing.

Cabaretière Uut Hulsing, geboren op 15 september 1911 als Guurtje Anna Catharina Lubbes te Zaandam, overleed 17 oktober 1970 op 59-jarige leeftijd te Amsterdam. Zij werd beschouwd als de laatste authentieke rode cabaretière en is altijd sterk communistisch gezind geweest, wat haar carrière behoorlijk belemmerde.

De cabaretière over wie men bij haar debuut in 1945 schreef dat zij op internationaal peil stond, raakte langzamerhand volledig vergeten. De laatste acht jaar van haar leven was zij secretaresse van het Kunstmaandorkest, sinds 1969 het Amsterdams Philharmonisch Orkest.


Discografie

Muziek:


7" EP Uut Hulsing / Amsterdams Koor Morgenrood

Uut Hulsing / Amsterdams Koor Morgenrood

Type
Jaar van uitgave
Label
EP
1959
PC 1500 W8000 NL


A - Als een Soldaat / Van Jou Heb Ik Niets Meer Gehoord
B - Het Lied van de Waarheid / De Werkers van Nederland7" EP 'Spaans rood/ De Werkster' (pegafoon label)

Spaans rood

Type
Jaar van uitgave
Label
EP
1962
Pegafoon PE-103 A NL


A - Spaans rood/ De werkster
B - Die hebben het geld/ Alleen een woningVerzamelalbum Nederlands Cabaret I (1970)

Nederlands Cabaret Album I

Type
Jaar van uitgave
Label
Verzamel 2LP
1970
Philips NLMet het nummer: Van jou heb ik niets meer gehoord


Diverse Artiesten - 75 Jaar Nederlands Cabaret (1970)

En Nu De Moraal Van Dit Lied - 75 Jaar Nederlands Cabaret

Type
Jaar van uitgave
Label
Verzamel 2LP
1970
Philips NL 6614 023


Met het nummer: Van jou heb ik niets meer gehoord


Verzamelalbum Nederlands Cabaret I (1970)

Cabaret in Amsterdam

Type
Jaar van uitgave
Label
Verzamel 2LP
1975
Philips NL 6629 002


Met het nummer 'Van jou heb ik niets meer gehoord


VerzamelCD Ik zou je het liefste in een doosje willen doen (1997)

k zou je het liefste in een doosje willen doen

Type
Jaar van uitgave
Label
Verzamel 2CD
1997
NN 500 505 NL


Met het nummer 'Van jou heb ik niets meer gehoord


Verzamel CD 'Nooit Nee Nooit' - Stop de wapenwedloop (2002)

Nooit nee Nooit - Stop de wapenwedloop

Type
Jaar van uitgave
Label
Verzamel CD
2002
NoLabel NL


Met de nummers: 'Als een soldaat' en 'Van jou heb ik niets meer gehoord


Met dank aan Marianne de Miranda - Hulsing, Erik Schaap en Zaan Wiki.

website Erik Schaap

Zaan Wiki

 


 

© 2024 ZAANSE POPHISTORIE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.